tiistai 2. helmikuuta 2010

Lavish lamb curry - eli lammascurryä granaattiomenalla ja pinaatilla

lammascurryä
V:llä on Facebook - kahvila. Arvatkaa kuka naksuttaa sitä aamuvuorossa? ;) Itse peli ei ole niin kovin jännittävä, mutta kai se on läpi naksutettava. Sattuneesta syystä alkaa sitten aina tehdä mieli niitä siellä kokattuja ruokia ;) Valitettavasti minulla ei ollut turkoosia kulhoa!

granaattiomena

Alkuperäinen resepti tähän on BBC good foodista. Ohjeessa on pari juttua, jotka eivät minusta toimineet, mutta sain korjattua tilanteen. Koska curryyn laitetaan 400g kookosmaitoa ja kuusi suurta tomaattia, se ei olisi tarvinnut enää lisää nestettä. Koska curry keitetään kannen alla, neste ei pääse haihtumaan ja lopputuloksesta tulee tuolla kanaliemen lisäämisellä tosi lievää. No, korjasin tilanteen kauhomalla nestettä melkein valmiista currystä kastikekattilaan ja keitin sen kasaan. Aika työlästä, joten kannattaa melkein jättää lisäneste kokonaan pois, ellei curry näytä liian kuivalta. Ainahan sitä lientä aa sinne sitten lisää. Maun takia kannattanee laittaa silti keitokseen 1 kanaliemikuutio, vaikkei se pakollista varmaan ole.

intialaisia mausteita sipulissa

Toinen "tunetus" oli, että lisäsin punaista curryjauhetta n 4 tl vielä loppuvaiheessa. Jos mausteita lisää, ne kannattaa ehdottomasti kiehauttaa öljyssä ja lisätä öljy-mausteseos sitten curryyn. Tämä tarve lisätä punaista curryjauhetta saattoi johtua myös siitä, että käyttämäni garam masala ei ollut enää kovin tuoretta ja paras potku oli jo varmaan kulunut pois. Toisaalta valtava liemen määrä teki myös oman osansa. Harkitkaa itse - minä varmaan laitan seuraavallakin kerralla tähän n. 1 rkl curryjauhetta lisäksi jo alussa. Mutta minä tykkäänkin vähän vahvemmasta currystä ylipäätään. Alkuperäisen ohjeen 2 rkl öljyä ei muuten minusta ollut myöskään riittävästi. Mausteet tarvitsevat kunnolla öljyä, mihin maut pääsevät imeytymään. Minä kaadoin öljyä vähän fiiliksellä niin, että mausteet pääsivät kostumaan.

lammasta curryssä

Lisäksi tein taas jo luottoreseptiksi muodostunutta garam masala - blogin naan - leipää (joita olisi voinut olla vaikka tupla-annos!). Ja koska meillä oli varsinaiset intiapidot kokeilin myös kulinaarimurulan maanmainiota palak - paneer - ohjetta. Lisäkkeeksi keitin riisiä jonka keitinveden maustin muutamalla kokonaisella vihreällä kardemumman palolla. Annokseen tuli vielä kreikkalaista jogurttia johon olin riipinyt minttua. Ihan loistavaa viikonloppuruokaa. Sinäsä kyllä niin palak paneer kuin lammascurrykin olisi riittänyt ruuaksi itsessään. Mutta näistä on nyt riittänyt evästä sitten lauantaille, sunnuntaille ja maanantaille. :) Ruuat toimivat siis lämmitettynäkin hyvin!

Naanleivät kannattaa laittaa tulemaan runsaasti etukäteen, että taikina ehtii kunnolla levätä!

lammascurry granaattiomenalla ja pinaatilla
Lammascurryä granaattiomenalla ja pinaatilla (n. 6:lle)

2 rkl auringonkukka tai rypsiöljyä (laitoin enemmänkin pari-kolme kunnon lorausta)
900g lampaan paahtopaistia, kuutioituna n. 3 cm kuutioihin
2 sipulia, silputtuna karkeaksi silpuksi
3 kynttä valkosipulia
2 vihreää chiliä silputtuna hienoksi
1 rkl tuoretta inkivääriä, hienonnettuna pieneksi / raastettuna (laitoin n. 2,5-3 cm palan, ehkä n. tuplamäärän, siis)
1 rkl jauhettua kurkumaa
1½ rkl garam masalaa
1½ rkl jeeraa
1 rkl chilijauhetta
(n. 1 rkl punaista curryjauhetta - tai maun mukaan)
1-2 rkl vehnäjauhoa (riippuu nesteen määrästä, mutta vaikka keitin kastikkeen kasaan 2 rkl ei ollut liikaa)
6 suurta tomaattia kuutioituna suurehkoiksi paloiksi
400 ml kookosmaitoa (n. 1 prk)
(n. 6 dl kanalientä - minä jätän pois tämän kokonaa ensi kerralla, saatan laittaa silti kanaliemikuution seokseen - katsotaan. Vettä voi lisätä haudutuksen aikana jos vaikuttaa liian kuivalta)
lopuksi:
250g babypinaattia (Laitoin 2 pkt /140g ja riitti minusta ihan hyvin tuomaan eloa curryyn)
1 granaattiomena (siemenet)
200g jogurttia (kreikkalainen/turkkilainen)
suolaa ja mustapippuria myllystä

Tarjolle naan - leipää, raitaa ja vihreällä kardemummalla maustettua riisiä tai vaikka kaalista itse haudutettua punakaalilisäkettä jos haluaa karpimman version.

mamas made punainen curryjauhe
Laita kuumalle pannulle tai suureen kasariin öljyä ja ruskista lammaskuutiot parissa-kolmessa erässä kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Laita ne syrjään odottamaan.

Madalla hieman lämpöä ja lisää öljyä, sipuli, valkosipuli, inkivääri ja chilit ja kuullota niitä hieman, kunnes sipuli pehmenee. Lisää kausteet (ja tarvittaessa öljyä) ja kiehauta mausteita muutama hetki, kunnes ne alkavat tuoksua ja ovat kostuneet öljyyn kunnolla.

Lisää jauho ja sekoita jauho seokseen tasaiseksi. Lisää sitten tomaatti, kookosmaito ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää sitten lammas. Täsä vaiheessa voi lisätä kanalientä jos siltä tuntuu, mutta ainakin minulla nestettä oli ihan tarpeeksi, että olisin saanut lampaat tökittyä piiloon ruuan sekaan. Lisäsin kuitenkin osan vettä - eikä olisi pitänyt. Eli lisää vain jos tarpeen.

Jos paistoit lampaat ja mausteet toisella pannulla kiehauta pieni määrä vettä pannulla ja lastalla sekoita kaikki maut pannusta mukaan. Lisää vesitilkka sitten mukaan pataan. Makujahan ei päästetä pakoon tiskiveteen tms. :)

pinaatti curryssäSitten pataa haudutellaan n. tunnin verran tai kunnes lammas on ihan pehmeää ja mureaa. Meillä se ehti hautua vähän pidempäänkin pyyhepinon alla, liedeltä pois otettuna sillä välin kun kiehutin kastiketta kokoon... (huoh). Lampaan paahtopaisti ei kuitenkaan tarvitse tuntitolkulla haudutteluaikaa vaan reipas tunti riittänee joka tapauksessa.

Kun lammas on kypsää ja kaikki muukin valmista, sekoita curryyn huuhdellut ja valutetut pinaatin lehdet, granaattiomenan siemenet ja suola sekä pippuri. Kuumenna pataa vain juuri sen verran, että pinaatin lehdet "nahistuvat" hieman seoksessa.

Granaattiomena ja pinaatti toivat ruokaan hauskaa väriä ja A kalasti jokaisen granaattiomenan siemenen lautaseltaan. Lopputulos oli tosi hyvää, myös seuraavana päivänä. Nauttikaa vaikka IPA - oluen kanssa.

Ei kommentteja: