perjantai 12. helmikuuta 2010

Näyttää munakkaalta, mutta on parempaa: "Mitä se on?!"

oliivimunakas pekonilla ja suppilovahveroilla


Vaikka on kiireinen viikko minä tarvitsen aamupalaa. Jos aamupala jää välistä tai lykkääntyy aivan liian pitkälle, kaikki menee pieleen. Ja jos aamu on kiireinen ja pielessä keittiön kulmille kannattaa pystyttää kyltti: etene vain omalla vastuulla...

Eilen, aamulla, seisoin keittiössäni katsellen toivottomana kaaosta, joka vallitsi siellä ja täällä. Onpa taas yksi näitä kiireisempiä viikkoja, kun kaikki kotityöt jäävät auttamatta jälkeen... Aamupala kuitenkin tarvitaan viattomien perheenjäsenten säästämiseksi. Inspiraatio nolla.


pekoni ja oliivit pannulla
Mutta sitten sitä välillä yllättää itsensä, lähtee eri suuntaan kuin tavallisesti, keksien siinä matkan varrella miten tarina tänään etenee ja tylsistynyt tuijotus muuttuu aktiiviseksi toiminnaksi ja mielikuviksi. Etenemisen huomaaminen inspiroi lisää ja käsiin löytyvät ne Mimmun suppikset, eilen avattu oliivipurkki ja viime viikolla ostettu pesto. Lopputulos oli ihan älyttömän hyvä munakas. Tästä tulee meille uusi munakassuosikki.

Ja tiedän miten älyttömän epäortodoksista on pilkkoa pekonia suoraan saksilla paketista pannuun, mutta kiire ei lue lakia. Se toimii tässä. Ja kiireessä. Sakset menivät sen jälkeen suoraan tiskikoneeseen.

Munakasta ja smoothieta. Yksi passionkin löytyi vielä. Mmm... Aamu pelastettu.

 valmis munakas
Munakasta suppilovahveroilla ja oliiveilla (nälästä riippuen 2-3:lle)

4 munaa
"kunnon loraus kermaa" eli n. 3-4 rkl
n.1 rkl hyvää pestoa, minulla stockan omaa genoveseä
1/2 pakettia pekonia saksilla leikottuna siivuiksi
5-8 oliivia, kivi poistettuna
pienehkö nippu kuivattuja suppiksia (ehkä n. 0.5 dl?)
n. 50-60g kypsää cheddaria raasteena
1,5 rkl voita
chilisuolaa rouhaisu tai pari
mustaa pippuria

lisäksi
1/2 pakettia pisara/kirsikkatomaatteja
1 valkosipulin kynsi
1,5-2 tl pestoa
loraus öljyä
pippuria

Raasta cheddar ja laita sillä aikaa jo pannu kuumenemaan liedelle. Pilko saksilla pekonipaketista suikaleita kuumaan pannuun. Lisää klimppi voita ja sekoittele hieman, rikkoen pekoniklimppejä. Poista oliiveista kivet ja heittele niitä pannuun samalla kun pekoni kypsyy ja ottaa pannussa vähän väriä. Sitten lisää suppiksia rouhaisten niitä vähän rikki matkalla pannuun ja kunnon "dollop" (eli möykky) pestoa.

Paista hetken ja sillä aikaa riko kulhoon kananmunat, chilisuola ja loraus kermaa. vatkaa taikinaa hieman puuhaarukalla, niin että keltuaiset menevät rikki.

Rouhaise pannulle hieman mustaa pippuria ja kaada munamassa sekaan. Lisää raastettu cheddar ja tee puuhaarukalla muutama kahdeksikko pannussa, jotta munakas saa vähän rakennetta. Anna kypsyä keskikovalla tulella, kunnes alapuoli on kauniin värinen ja koko komeus on sen verran hyytynyt, että saat sen ympäri lautasen avulla. Pinta ei tarvitse olla mitenkään kuiva.

Laita lautanen pannun päälle ja käännä munakas lautaselle. Liuta sitten munakas takaisin pannuuun, niin, että saat toisenkin puolen ruskeaksi.
pisaratomaatteja halkaistuna
Kun toinen puoli kypsyy, pese lautanen ja halkaise tomaatit pieneen kippoon, kuori ja pilko valkosipuli ja lisää kippoon pestoa ja mustaa pippuria maun mukaan. Sitten kun munakas on kypsä, se kumotaan lautaselle ja kuumaan pannuun lorautetaan vähän öljyä.

Kaada tomaatti-pestosekoitus pannulle, öljyyn ja freesaa (eli sekoittele) öljyssä sen verran että jääkaapista suoraan nykäisty pesto "sulaa", valkosipuli imee vähän öljyä ja tomaatit kuumenevat hieman. Koko homma ei montaa kymmentä sekuntia vie.

Sitten kippaa tomaattiseos munakkaan päälle, riivi siihen basilikaa tai lehtipersiljaa, mitä nyt on. Rouhaisu pippuria ja vielä loraus hyvää oliiviöljyä. Tarjoile.

mansikkasmoothie passionilla
Smoothie kannattaa muuten tehdä ennen munakasta. Tein ihan tavallisen mansikka&vanilja-jogurttismoothien jonka ohensin vedellä sopivaksi tähän aamuun ja päälle kaavin lisämauksi passionin puolikkaan:
"Raksu, aamupalalle!... Nyt."

"Mitä tää on? ...Näyttää ihan munakkaalle, mutta on parempaa? Mitä se on?"

"Ihan vaan tämmönen munakas jonka keksin äsken, mutta ihan hyvää - eikö?"

"Mm-mm... Ihan loistavaa..." (om-nom-nom)

Ei kommentteja: