sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Rogan josh - kanaa ja voittoisa (?) loman aloitus

Rogan josh braised chicken

Nyt voisi todeta, että minulla on ensimmäistä kertaa elämässäni ihan oikea lomastressi. Arvatkaapa, kenellä on liput Madeiralle ensi viikoksi? Kyllä, huomenna aamulla olisi lähtö. Lomastressi alkoi kertyä siinä eilen illalla huippuunsa, kun uutiset madeiran mutavyöryistä täyttivät netin. Nyt olo on odottava ja vähän ahdistunut: mikä siellä on tilanne ja onko ylipäätään oikein lähteä lomalle maahan, jossa hallitus suunnittelee hätätilan julistamista, ihmisiä on kuollut ja osa juuri menettänyt kotinsa? Äkkilähtöjä ihan minne tahansa muualle on selattu ahkerasti, mutta mitään muutakaan ei tietysti ole enää saatavilla. Ja hieman tylsähkö, mutta turvallinen ja luonnonkaunis Madeira kun tuntui niin hyvältä idealta rennoksi perhelomakohteeksi matkaa varatessa. Rehellisesti sanoen en tällä hetkellä tiedä, mitä me nyt sitten teemme huomenna, aamulla. Matkatoimistokin aukeaa vasta, kun lennon pitäisi jo lähteä. Argh.

maustepusseja

Kaikki ei silti ole ihan pielessä: muuannetta mainosta siteeratakseni voisin todeta, että hyvä ruoka ja parempi mieli. Ostin viime viikolla sellon lehtihyllystä Delicious - nimisen lehden, jossa esiteltiin sivu toisensa jälkeen mitä ihanampia talvireseptejä. Eilisen uutisten seuraamisen väleissä pyöräytin lehden reseptillä Rogan Josh - kanaa ostamistani koipireisipaloista. Siitä tuli tosi hyvää. Lehdessä sitä kehotettiin nauttimaan riisin kanssa, mutta kukkoa viinissä - kokemukseni jälkeen tuumasin, että nyt haluan lisäkkeeksi sitä kermaista, ihanaa polentapuuroa. Se oli nappivalinta. Vielä kun tässä mahdollisen loman alta tyhjäillään ruokakaappia, niin yksi kypsä mango päätyi korianterin ja ruohosipulin kanssa hedelmäiseksi salsaksi lautaselle.

Otimme myös lehden neuvosta vaarin ja kaivoimme jääkaapista esiin Viognier -rypäleestä valmistettua (tai no, saatavilla olleessa valkkarissa suurin osa oli grenachea ja vaan 40% viognieria ) The Bernard Series Whole Bunch Grenache Blanc Viognieria. Ko. viini on muutenkin tosi hyvää, aromaattista ja mukavan täyteläistä. Sopi tähän settiin kuin nenä päähän.


kanat haudutuksen jälkeen sarpanevassa
Kana valmistetaan hauduttamalla sitä ensin kannen alla, sitten sivelemällä sen nahka öljyllä ja kastikkeella ja jättämällä sitten kana uuniin paahtumaan vielä ilman kantta, niin että pinta saa ihastuttavaa paahtunutta makua. En tiedä, onko tälle kypsennysmenetelmälle mitään suomenkielistä nimeä, mutta englanniksi se on "braise". Lehdessä valotetaan paahtamisen (roast), hauduttamisen (stew) ja tämän haudutuspaahtamisen? (braise) eroja. Tällä tavoin hauduttamalla voi kypsentää suurempia eläimen paloja, jolloin niistä tulee mehukkaita, mutta kuitenkin paahtuneen makuisia. Liha irtoaa luulta ihan putoamalla ja kaikki jänteet sulavat maustaen kastikkeen. Ruoka ei vaadi kovin paljoa valmisteluja - vain uunitusta pitkään. Ja maut vain syventyvät yön yli odottelussa, jos teet ruuan valmiiksi edellisenä päivänä (tai isomman annoksen pariksi päiväksi). Lientä ei käytetä niin paljon kuin haudutuksessa ja itse asiassa luulen, että paiston loppuvaiheessa olisi eduksi, jos käytetty pata tai astia olisi vähän laakeampi: paahtuvaa lihaa saa enemmän näkyviin nesteen seasta.

mausteiden paahtamisen jäkeen lisätään tomaatti
Minulla ei nyt ollut saapuvilla juuri sopivaa kippoa (molemmat sopivat padat ovat tietysti mökillä), mutta käytin sitten paistinpannua ja sarpanevaa. Valurautainen lintupata olisi ihan täydellinen tähän: alkuvaiheessa padassa pitää olla suhteellisesn tiiviisti istuva kansi, ettei ruoka kuiva ja loppuvaiheessa tosiaan liemi ei saa peittää lihaa kokonaan.

vihreä kastehelmikulho

Kun stressasimme Madeiran tilannetta enkä pystynyt miettimään mitään ruuanlaittoa, tein kerrankin ihan niinkuin käskettiin ja laitoin mausteita niin maltillisesti kuin ohjeessa neuvottiin. Inkiväärin, kardemummaisen garam masalan ja paahdetun paprikan aromit nousivat ruuassa esiin herkkinä, täyteläisinä ja mielenkiintoisina. Kana oli suussasulavan pehmeää ja ihanaa, polenta kermaista ja täyteläistä. Polenta imi itseesä kastikkeen upeita makuja ja korianterinen mangosalsa raikasti koko annosta. Ihan täydellisen hyvää. tuumasimme, että riisin kanssa tämä ei olisi ollut näin onnistunut. Kokeilkaa tehdä tämän kanssa polentaa (myös ehkä oikein voinen ja täyteläinen perunamuusi voisi sopia?) ja tuota mangosalsaa. Ne tekivät ruokaan kyllä ihan oman lisänsä.

Rogan josh ja polentaa
Rogan Josh - braised chicken (4 isoa annosta 3 koipireidestä, ohjeesa sanotaan 1,8kg kanan riittävän kuudelle)

5 rkl oliiviöljyä
2 suurta sipulia, suikaleina
2 sellerinvartta, siivuina
4 valkosipulin kynttä, siivutettuna
2,5 cm pala tuoretta inkivääriä, raasteena
1/2 tl jauhettua kurkumaa
1/2 tl chilijauhetta
1 tl jauhettua juustokuminaa, eli jeeraa
1 tl savustettua paprikajauhetta
1 tl jauhettua korianteria
2 tl garam masalaa
2x 400g tomaattimurskapurkkia (minulla oli 1 500g purkki murskaa, 140g pyrettä ja muutamia tomaatteja jotka pilkoin sekaan)
3 dl kuumaa kanalientä
1,8 kg broileri tai kana, koipireisipalat kävivät myös loistavasti
suolaa (laitoin chilisuolaa)
pippuria

Kuumenna uuni 160 asteeseen.

Kuumenna 4 rkl oliiviöljyä padassa tai pannussa. Lisää öljyyn sipulit ja sellerin varsi ja kuullota niitä matalahkolla lämmöllä n. 5 min tai kunnes ne alkavat muuttua vähän vaalean ruskeaksi. Älä polta sipuleita käyttämällä liian kuumaa pannua!

Lisää sitten valkosipuli ja inkivääri ja pyörittele hetken pannulla, varoen polttamasta valkosipulia. Lisää sitten mausteet ja kuumenna niitä hetki niin, että ne alkavat tuoksua (n. minuutin verran).

Lisää sitten tomaattimurska. Jos käytit erillistäö pannua kuten minä, kaada tomaattiseos haudutuspataan ja huuhtele käyttämäsi paistinpannu huolellisesti kanaliemellä kun lisäät sen myös pataan. Näin kaikki maut joita pannuun on mausteista tarttunut saadaan mukaan haudutukseen. Jos sinulla on ruskistuksen kestävä valurautapata lisää sinne vain kanaliemi. Mausta suolalla ja pippurilla tässä vaiheessa.

Sitten laita kana tai koipireisipalat pataan, mausta nekin suolalla ja pippurilla ja sulje kansi. Laita pata uuniin ja hauduta kannen alla 1 ja 1/2 tuntia.

Kun kana on hautunut ja kello piipittää, ota kansi pois, voitele kana kauttaaltaan jäljelle jääneellä oliiviöljyllä ja sitten vielä vuassa olevalla ihanalla kastikkeella. Laita pata sitten avonaisena takaisin uuniin ja hauduta vielä 1h, kunnes kana on hieman paahtunut.

Alkuperäisessä ohjeessa kana otetaan tämän jälkeen hetkeksi syrjään ja kastiketta keitetään kokoon 15 min. en tiedä oliko minulla sitten vähemmän nestettä kun korvasin osaa murskasta tomaateilla ja pyreellä, mutta minusta kastiketta ei tarvinnut enää keitellä kasaan.

Olin valmistanut polennan kanan hautuessa ja laitoin sen lämpimään uunivuokaan ja nostelin kanat päälle. Koristelin hieman klastikkeella ja mangosalsalla ja laitoin ruuan tarjolle. Lopun kastikkeebn ja mangosalsan laitoin pöytään omissa kipoissaan.

Polentapuuro (4:lle) syntyi näin:

1,5 dl polentaa
n. 7 dl vettä
n. 2 dl kermaa
40g voita
1 kanaliemikuutio
suolaa
pippuria

Sekoita polenta ja vesi kattilassa vispilällä. Keitä polentaa, kunnes puuro alkaa kuplia. Lisää kerma ja voi, kiehuta niin että puuro on taas sopivan sakeaa. Lisää vielä tavittaessa vettä, että saat puurosta mieleistäsi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Mangosalsa (4:lle)

1 täysin kypsä mango
1/2 puskaa kaupan ruukkuyrttikorianterista
nippu ruohosipulia
1 rkl pistaasiöljyä (tai vaikka manteliöljyä)
1 rkl valkoista balsamicoa

Pilko mango kuutioiksi ja silppua yrtit, sekoita kaikki aineet keskenään.

p.s. se kukko viinissä oli muuten paljon parempaa nautittuna täyteläisen lisäkkeen kanssa. Lisäsin kukon liemeen toisella kertaa punaisia linssejä ja siitä tuli ihan mielettömän hyvää mössöä. Ja lisäksi sain tuossa viikolla vinkin Olivia - lehden Jensenin kiusauksissa oli tehty vietnamilaisittain viritettyä kukkoa viinissä - voisi olla kokeilun arvoinen ruoka tuokin!

4 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Onpa kurja tuuri,sekä teidän matkasuunnitelmilla että itse Madeiran kauniilla saarella. Toivottavasti nyt pääsette jonnekin matkustamaan,josta tulet sitten uusien reseptien kanssa takaisin....

Merituuli kirjoitti...

Voi pemppu! Uskon että stressiä pukkaa, itse olisin ihan rikki.

JOS sinne Madeiralle päädytte, meillä olis yksi ravintolavinkki. Funchalissa, Hotel Belo Sol:n lähellä, Rua da Casa Brancalla (joka taas lähtee leveältä "isolta tieltä" Estrada monumentalilta)on pieni ravintola nimeltä Solar da Ajuda. Siellä tarjottiin pihvit raakana eteen, niin että ne paistoi itse myös eteen tuodulla tulikuumalla kivellä "Steak on the stone". hurrrjan hyvää! uuniperunatäytteet olivat myös herkkuja. Tiedot perustuvat 7 vuoden takaiseen häämatkaamme, joten voihan olla ettei koko ravintolaakaan enää ole :). Olut oli tuolloin törkyhalpaa!

Anonyymi kirjoitti...

Heissan. Tein tuota kanaa viime viikolla ja oli erittäin hyvää. Kävin ostamassa savustettua paprikajauhetta ja se antoi erittäin hyvän aromin. Nyt kokkailen tomaatti/linssi/kana/kasvis-keittoa ja sinnekin meni ripaus paprikajauhetta.
-Satu

Nelle kirjoitti...

Satu: kiva kun tykkäsit. Tuolla madeiran reissulla kävin intialaisessa, jonka listalta bongasin rogan josh - kanan. Oli aikamoinen kiusaus tilata sitä, ihan vaan sen takia että näkisin oliko yhtään samanlaista kuin tämä :) Mutta piti päästä kokeilemaan jotain uutta silloin... :)