keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Alkupalaa kielestä ja vihersimpukoita, taas.

kieltä ja polentaa
Ystävänpäivän illalliselle teimme siis blinejä. Koska blinien paistelu on hidasta puuhaa ja vie oman aikansa ajattelin, että odotellessa voisi olla mukavaa napsia jotain pientä. Minulla oli jääkaapissa keitetty kieli ja pakastimessa vielä niitä vihersimpukoita, joita säästelin äyriäishaasteen ajoista myöhempää käyttöä varten. Koska epäilin, että kieli ei sovi kaikkien pirtaan, tein kaksi napsikaspalaa: simpukoita yrttivoilla ja parmesanilla sekä kieltä ja polentaa.

Oikeastaan kielen alle olisi voinut laittaa ihan hyvin myös valkosipulilla maustetussa öljyssä paistetun paahto- tai maalaisleipäviipaleen. Olisi voinut pysyä paremmin kasassakin. Polenta leikkaantui hyvin ja pysyi ihan kauniina kolmiona kun paistoin sen ruskeaksi öljyssä. Syömistä installaatio ei oikein kestänyt hammastikun avulla. Onneksi oli lautanen, haarukka ja veitsi. Kestääkseen hammastikkukäsittelyn, kolmioiden olisi pitänyt olla varmaan suupalan kokoisia - eli puolet tässä esitetystä koosta (1/4 kielisiivua per pala).

Sinänsä mielestäni onnistuin ihan hyvin tällä kertaa siivujen paksuuden suhteen - siivut pitää tehdä riittävän ohuiksi, että niihin saa tarpeeksi paistunutta ja rapeaa pintaa. Liian paksut siivut tuntuvat helposti rasvaisilta.Simpukat syntyivät kuten aikaisemminkin ja polentaan käytin (melkein) pussin ohjetta. Sellaisen muutoksen toki tein, että luettuani huippukokkien kommelluksia, mieleeni oli kirjasta painunut seikkailu polennan kanssa. Rnskalainen keittiöpäällikkö halusi siitä kevyempää ja kevyempää, mitä tavoiteltiin lisäämällä polentaan lisää voita ja kermaa. Kevyttäpä hyvinkin, mutta lopulta poleta oli kelvannut keittiöpäällikölle, joskaan ei listalle asti :) Niinpä lisäsin polentaan voita ja kermaa enemmän kuin ohjeessa. Suurin piirtein näin se meni:

(... ja toivoin kovin, että en laittanut kermaa liikaa, että polenta vielä hyytyy ja kestää psiston... Mielessäni vielä se aikaisempi, viime kesäinen polenta, joka ei kestänyt grilliä ja meni läpi ritilästä kun siinä oli liikaa rasvaa ja juustoa...)

Polentaa ranskalaisittain kevennettynä (alkupaloihin n. 15 x 25 cm kippoon)

n . 1 dl polentaa
n. 3 dl vettä
n. 1 dl kermaa
40g voita
suolaa
mustaa pippuria

kieltä
vehnäjauhoa
salviaa

Kiehuta vesi ja lisää siihen vatkaten polenta. Kun polenta lkaa kiehua lisää kerma koko ajan sekoittaen. Vatkaa mukaan voi. Mausta suolalla ja pippurilla. Kun Polentasta muodostuu puuro, kaada se suorakaiteen muotoiseen öljyllä voideltuun kulhoon.

Anna jäähtyä ja tiivistyä, ainakin tunti mieluummin pidempään.

Sitten leikkaa kypsennetty kieli ohuehkoiksi siivuiksi, n. 4-5mm ja leikkaa siivuiista kolmioita. Jauhota kolmiot vehnäjauholla. Leikkaa polennasta kolmioita jotka mahtuvat kielikolmioiden alle. Paista polentakolmiot öljy-voiseoksessa kauniin värisiksi. Laita uuniin, matalalle lämmölle pysymään lämpimänä.

Paista sitten jauhotetut kielisiivut kuumalla pannulla siten, että niihin tulee kaunis pinta. Kokoa alkupalat lämmitetylle lautaselle, ensin polentakolmio, sitten kielikolmio ja lopuksi lehti salviaa. Kokoamisen aikana paistat simpukat kuumassa uunissa kunnes ne juuri saavat väriä, ei enempää.

Tarjoa koko setti heti aromikkaan ja vahvan valkoviinin kanssa.

1 kommentti:

Merituuli kirjoitti...

kiitos!

Hehkutuksenne(kin) ansiosta olemme yhtä kielimaistiaista rikkaampia. teimme kylläkin possunkieltä (kun Prisman valikoimat olivat TAAS niin...) mutta laajennamme jatkossa myös naudankielen puolelle. juttua tulee kyllä blogiinkin varmaan viikon sisällä.

toivottavasti pääsitte matkaan ja nautitte perillä!