keskiviikko 21. lokakuuta 2009

Sashimi - luksuspikaruokaa


Sashimi on meillä sellaista luksuspikaruokaa. Sashimilaatuinen kala maksaa jonkin verran, mutta sitä ei loppujen lopuksi niin paljon tarvita. Kasviksista saa hyvää lisää tähän ruokaan ja koko show syntyy nopeasti töiden ja kauppakeikan jälkeenkin. Erikoisemmista etikoista ja öljyistä on tässä puuhassa kyllä hyötyä - mutta niissä voi soveltaa ja käyttää sitä mitä on. Suurin homma koko touhussa on kaikkien vihannesten ja kalan pilppominen suupaloiksi. Mutta jos sattuu olemaan kokkausmyönteinen mies, lapsia tai kämppis mukana veitsen varressa koko homma käy käden käänteessä.

Kalaksi varasin lohta ja tonnikalaa, koska muuta sashimilaatuoista kalaa ei sellossa ollut maanantaina. Tonnikalaa ostin yhden pihvin meille kolmelle ja lohta isomman palan, ehkä 350-400g? Lohta vähäsen jäi - näistä eväistä olisi varmaan syönyt 2 aikuista ja 2 lasta, etenkin jos pilkkoo lisäkkevihanneksia vähän enemmän.




Koska en ole mikään suuri japanilaisen keittiön osaaja, olen vääntänyt näitä vähän oman maun, osaamisen ja innostuksen mukaan. Sinänsä japanilainen ruoka kiinnostaa ja vaikka näistä ei mikään oppikirjasta olekaan ostin syyslomalla Salon kirjatorin alesta (alle puoleen hintaan) Pekka Terävän, Hirokazu Kamijukkokun ja Juha-Pekka Laakion keittokirjan Makuja suomeksi ja japaniksi. Saattoipa kirja toimia innoituksena kauniiden kuviensa kautta, jos ei muuten. Osa resepteistä oli selvästi vaikeita ja vaativampia kuin jaksan tehdä, mutta oli hauskaa nähdä, miten suomalaiset raaka-aineet oli valmistettu japanilaishenkisellä herkkyydellä ja rakkaudella. Toisaalta kirjassa japanilaisia raaka-aineita oli tuotu myös perisuomalaisiin annoksiin. Ehkä sitten joskus viikonloppuruualle voisi ottaa projektin tuolta kirjasta. Ja kunhan ehdin, lueskelen kirjaa vielä lisää. Reseptien lisäksi siinä on hauskoja ja opettavaisia faktoja suomalaisista ja japanilaisista. Ai niin, parasta kaikesta: kirjan kansi on herkän vaaleanpunainen! ;)


Vaikka itse sanonkin tulin tehneeksi suomalaisen ja japanilaisen innoittamana aivan jumalaisen hyvää naurislisäkettä tuoreen sadon nauriksista, joita löysin Sellosta. Mantelit, tuore purjo ja luumuviinietikka (tai ume plum seasoning - mitä sitten oikeasti onkaan) antoivat nauriille ihanan maun. Pääsin käyttämään myös manteliöljyä, jota raahasin kotosuomeen Pariisista. Ajattelin, että maut voisivat sopia yhteen, mutta tämä oli minusta parempi kuin hyvä:)

Nauriita valitessa kannattaa muuten ottaa sellainen pussukka, jossa on pieniä, söpöjä ja keltaisia nauriita. Ne ovat makeimpia ja raikkaimman makuisia. Tämän opin pienenä tyttönä, kun isin kanssa haimme maalta omia nauriksia välipalaksi. Herkkuja olivat! Kansi vaan pois ja lusikalla sisus koverrettiin ihan ohuena silppuna. Oi että kun oli makeaa ja hyvää!

Muut lisäkkeet olivat enemmän ja vähemmän vakiolisäkkeitä ja tuttuja kin ehkä monelle? Siitakkeita kurpitsansiemensekoituksella ja inkivääriporkkanoita seesaminsiemenillä sekä sitten vihannestikkuja; kurkkua, purjoa, retiisiä, avokadoa, mizunaa... Mitä nyt sattuu löytymään. Retikkaa en löytänyt tällä kertaa. Olen tavannut tehdä siitä sashimin kanssa ihan ohutta suiroa sitrusraudalla kalojen kanssa napsittavaksi.

Sashimissa maut ovat vielä jotenkin herkempiä kuin sushissa, eikä wasabia minusta edes välttämättä kaipaa sashimin kanssa... Ruokajuomana kannattaa melkein tarjota hyvää, vihreää teetä. Valkoviiniin me sorrumme myös usein sashimin kanssa, vaikka tee melkein paremmin sopiikin.

Tässä siis kiireisen viikon herkkuillallinen - nautitaan soijan, wasabin ja säilöttyjen inkiväärilastujen kanssa kuten sushi.



Naurista luumuetikalla (kolmelle)

1 pieni nauris
n. 3 rkl manteleita
1 cm pala purjoa
1/2-1 rkl luumuetikkaa
1 rkl manteliöljyä

Kuori nauris. Halkaisin nauriin niin, että sain siihen kuorimaveitsen mentävän leikkuupinnan. Sitten siivutin nauriin kuorimaveitsellä ohuiksi siivuiksi.

Kuumenna manteliöljyä pannulla ja laita mantelit siihen hieman paahtumaan. Kun mantelit ovat saaneet väriä kauniisti, lisää naurissiivut ja luumuetikka. Älä anna nauriiden varsinaisesti paistua - kääntele vaan kuumalla pannulla, niin että maut tarttuvat siipaleisiin. Kun siivut ovat käyneet pannulla, tyhjää hieman lämpimään kippoon odottamaan, korista ihan ohuen ohuella purjosilpulla ja tee porkkanat.



Inkivääriporkkanoita ja seesaminsiemeniä (kolmelle)

2 porkkanaa
1-2 rkl jotain mautonta öljyä - auringonkukkaa tai rypsiä
1 tl tummia seesaminsiemeniä
1,5 tl seesamiöljyä
1/2- 1 tl inkivääritahnaa
1-2 rkl soijaa (tai jos tykkäät makeammasta, ketjap manisia - tai soijaa ja hunajaa...)

Kuori porkkanat. Siivuta porkkanat sopivan kokoisiksi, n. pikkusormen pituisiksi kepeiksi. Laita pannulle loraus auringonkukkaöljyä ja lisää inkivääri öljyyn. Lisää seesaminsiemenet ja porkkanat. Paista porkkanoita öljyssä hetki, kunnes alkavat hieman saada pehmeyttä. Tarkoitus kuitenkin on, että lopputuloksen porkkanat ovat vielä "al dente" eli hieman rapsakoita.

Suhauta sekaan soija ja jatka keittelyä hetki kunnes soija on lähes haihtunut. Ihan lopuksi lisää seesamiöljy, pyörittele se sekaan ja inkivääriporkkanat ovat valmiit!


Siitakkeita ja siemeniä (n. 2-3:lle)

1/2 pkt eli n. 50-70g siitakkeita
2-3 rkl kurpitsansiemeniä tai siemensekoitusta (auringonkukkaa, kurpitsansiemeniä ja pinjansiemeniä)
Pieni loraus soijaa (ehkä 1,5 rkl?)
öljyä paistamiseen (maapähkinäöljy kävisi hyvin, jos on - muuten auringonkukka tai rypsi)

Halkaise sienet. Laita pannulle öljy ja siemenet ja paahda siemeniä kunnes alkavat vähän poksua. Lisää sienet ja kääntele. Lisää soija, ja kiehauta kunnes soija haihtuu vähän. Valmis!

Mätiveneet pykersin kasaan vaan ihan pikapikaa, kun olin unohtanut koko mädin ja olimme jo aloittamassa. Eli pikaisesti syntyvät.


Mätiveneet (3-4:lle)

2 kpl n. 2,5 cm palaa purjoa huuhdottuna
80-100g mätiä - ota omaa suosikkiasi
merilevää (noria) ohuina suikaleina

Halkaise purjo ja valitse tukevimmat palat "kupeiksi". Laita jokaiseen teelusikalla mätiä ja silppua norimatosta ohuita suikaleita päälle koristamaan.

Pilko lisäksi ainakin kurkkua ja purjoa, retikkaa jos on. Myös avokado sopii hyvin vaikka mizunan kanssa. Vain mielikuvitus on rajana. Tarjolle lisäksi soijakippoja, wasabia maun mukaan ja garia, eli sushi-inkivääriä.

Koska on tälläinen kolea syksy, alkupalaksi sopii hyvin kuuma, purjolla koristettu misokeitto.

6 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Oi ihania herkkuja! Voisin syödä sashimia joka päivä,ellei se olisi niin kallista.Miten paljon muuten teilläpäin maksaa sashimigrade tonnikala? Täällä lähiseudun marketissa se oli alkuviikosta 27 euroa kilo,mikä musta oli aika hurja hinta,2 kertaa enemmän kuin sashimigrade lohi.
Nuo porkkanat kuulostavat tosi herkullisilta ,kokeilen varmasti joku päivä.

Nelle kirjoitti...

Yaelian: Tonnikalan hinta vaihtelee tosi paljon - se voi tarjouksessa olla joskus parin kympin luokkaa - joskus ehkä 19 jos oikein sattuu paikalle sopivaan aikaan. Yleensä tonnikalan hinta on kumminkin 30-40 euron välissä / kg. Kallistahan se on kun mikä. Silti yhdestä pihvistä riittää ainakin kolmelle-neljälle sashimiksi kun muutakin kalaa ja lisukkeita on.

Porkkanat olivat ihan ok, mutta oikeasti koko setin oma suosikkini oli se naurislisäke. Se oli ihan yllärihyvää minusta.

nobody kirjoitti...

Tämä on todella oikeaa luksusruokaa! Kuvat näyttävät erittäin herkullisilta, ja muutenkin sashimi on varmasti hyvvää.

Pahalapsi kirjoitti...

Hö, tuli taas kommentoitua väärästä sähköpostista ;/

Merituuli kirjoitti...

ompa herkullisen näköisiä luomuksia taas! nauris kuulostaa mielenkiintoiselta. naurista tulee käytettyä ihan liian harvoin!

meillä on tuo mainitsemasi kirja majaillut jo jonkin aikaa. siinä on minunkin mielestäni tosi kauniita kuvia ja hauskoja tarinoita. en muista tehneeni kirjasta mitään, mutta inspiroitunut olen kyllä!

Nelle kirjoitti...

Insanity - tuore ja laadukas ruoka... se on aina hyvää :) Sashimi on kovin herkkä makumaailmaltaan.

Merituuli: nauris on kyllä hyvää, eikä tuossa mantelin ja luumuetikan avulla taitettuna yhtään sellaista "karvasta". Täytyy tunnustaa että söin kaiken lopun tuosta kipollisesta "jälkiruuaksi" ;)