sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Lady Gaga -pastaa

kalkkuna-salamipastaa
Meillä on palailtu tässä tautien jälkimainingeissa hetkeksi Uuden Seelannin makumuistoihin. Syynä tähän on osittain se, että uudet kokemuksista tulleet ideat vaan tahtovät jäädä pyörimään päähän, eivätkä anna rauhaa ennenkuin ne kokkaa ulos. Ja minua on jäänyt kiusaamaan eräs Ginger&Garlicissa syöty pasta, jossa oli kieltämättä kivaa ideaa, mutta toteutus oli minun makuuni liian raskas.

Kun aikani pyörittelin ajatusta pastasta ja mikä siinä oli hyvää ja huonoa, sain viime viikolla lopulta idean joka räjäytti potin. Älysin nimittäin yhdistää pastassa italialaistyyppisen salamin, kurpitsan ja kalkkunan. Kastikkeeksi riitti käytännössä loraus kermaa ja vähäsen korianterisilppua. Oh my - kertakaikkiaan.


ampparipastaHerkusta löytyi pastaa, joka toi mieleen pistämättömästi erään pop- artistin. Hyvääkin tuo pasta oli.

Tämä hieman epätavallinen ja Herkusta löytyneiden farfallejen ansiosta myös räväkän värinen pasta on todella nopea pyöräyttää, kunhan kalkkunan tekee valmiiksi etukäteen. Toisaalta, tämänhän on ihan loistavaa jämäruokaa; pastaan voi käyttää vaikka sunnuntai-illallisen pääruuaksi laitetun kalkkunanfileen rippeet, jos sellaisia sattuu olemaan.

Alunperin ajattelin, että uppopaistaisin pastan joukkoon kurpitsasiivuja samalla tapaa kuin G&G:ssä, mutta keuhkokuumeen jatkona potemani poskiontelotulehduksen kourissa puhti loppui vähän kesken. Niinpä päädyin freesaamaan ohuet kurpitsasuikaleet vain valkosipuliöljyssä ennen pastan sekaan sekoittamista.

pasta ja salamiSalami (ja tomaatit) kannattaa sekoittaa pastaan vasta ihan lopuksi etteivät sitkisty - ensimmäisestä kerrasta opittua...

Lopputulos oli tästäkin oikotiestä huolimatta todellakin niin hämmentävän hyvä, että teimme pastaa kahtena päivänä peräkkäin. Eikä varmasti jäänyt viimeiseksi kerraksi. Ohueksi siivutettu kalkkuna on pehmeää, mureaa ja suussasulavaa; salamipalat antavat pastalle täyteläisyyttä ja voimaa. Yhdistelmä on vaan hieno.

Palasina tai kokonaisena, yhdestä fileestä tulee helppoa herkkua useampaan ruokaan.

Ostamani kalkkunafile oli palasteltu jo kaupassa n. kanan rintafileen kokoisiin möykkyihin. Tällä tavoin laitettuna siitä fileestä tuli ruokaa kolmeksi päiväksi; laitoin kalkkunapalat marinoitumaan mangovinagrettiin ja öljyyn. Lisäksi nakkasin marinointiliemeen mukaan vielä pippurisekoitusta ja muutamia valkosipulin kynsiä. Seuraavana päivänä sitten ruskistin kalkkunat pannulla ja paistoin kypsäksi n. 175 asteisessa uunissa (käytin paistimittaria). Valmiista kalkkunasta riitti tosiaan iloa pidemmäksi aikaa. Kahtena iltana söimme pastaa ja loput kalkkunat siivutimme nautiskeltavaksi kurpitsapyreen ja paahdettujen kukkakaalien kanssa. Ja siinä samalla tulin miettineeksi, miksi sitä kalkkunaa tuleekin laitettua niin harmittavan harvoin?

kalkkunapasta

Lady gaga - pastaa (Kalkkunaa useampaan kertaan/ruokaan)

Kalkkunoiden marinointi:
500-600g kalkkunaa
n. 1.5 dl öljyä
n. 0,5 dl mangovinagrettia
1,5-2 rkl pippurisekoitusta (kokonaisia pippureita)
2-3 valkosipulin kynttä lyötynä rikki


Pastaan tarvitset (riittänee 3:lle)

n. 8 dl litteää, lyhyttä pastaa (esim. Gagamaisen räväkkää farfallea)
n. 150-200g kalkkunaa (paistettua)
n. 40g italialaistyyppistä salamimakkaraa (esim. villisikamakkaraa. Mielellään aromaattista, muttei ei liian vahvaa salamia)
80g kurpitsasuikaleita (butternut - kurpitsa)
2 valkosipulin kynttä
n. 1,5 dl kermaa
n. 8-10 kirsikkatomaattia
öljyä
muskottia
punaista chilisuolaa
tuoretta korianteria


Laita vesi kiehumaan pastaa vartenja kun vesi kiehuu, lisää siihen 1 tl suolaa. Katso käyttämäsi pastan keittoaika pussista ja vähennä annetusta ajasta n. 2 min. (ei päde tuorepastaan) Kun pasta kiehuu, voit valmistella muut aineet.

kalkkunafileKalkkunaa annokseen maun mukaan; meille kahdelle riitti hyvin yksikin pala.


Siivuta paistettu kalkkuna ohueksi siivuksi. Kuori pala butternut - kurpitsaa ja poista siitä siemenet. Siivuta kurpitsapalasta kuorimaveitsellä ohutta, lyhyehköä siivua. Pilko makkara pieniksi paloiksi, halkaise muutamia kirsikkatomaatteja ja huuhtele korianteri.

Kuori Valkosipulin kynsi ja silppua se hiemoksi. Laita pienen pannun tai kattilan pohjalle kunnon loraus öljyä, kuumenna ja heitä sekaan valkosipuli, muskotti sekä kurpitsasiivut. Käännä siivuja pari kertaa öljyssä, niin että ne maustuvat ja lisää kerma. Kun kerma kuumenee, ota kattila pois liedeltä ja lisää kalkkunasiivut kermaan.

Kun pasta on sopivan napakkaa, mutta kypsää valuta pastasta vesi. Kaada kuuman pastan sekaan sekaan kerma, kalkkuna ja kurpitsasiivut. sitten lisää makkara, tomaatit ja sekoita.

Mausta pasta vielä chilisuolalla, pippurilla ja tuoreella korianterisilpulla. Nautiskele heti.

6 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

Upeannäköinen pasta, varsinkin tuolla hienolla lautasella!

Nelle kirjoitti...

Merituuli; nuo lautaset ovat kivoja, mutta painajainen säilyttää :) Mulla on niitä vaan kaksi... Sattuneesta syystä niitä tulee käytettyä vain kun ollaan kahden :)

Ja joo, se oli myös hyvää. Ja toimii myös penne-pastan kanssa... :)

Crane kirjoitti...

tästäpä sain taas mainion vinkin ideoitavaksi sunnuntailounaalle kotoa löytyvistä aineksista...kiitos!
kävin muuten kyselemässä parista paikallisesta marketista, josko butternut-kurpitsaa voisi tilata, mutta vastaus oli ettei kannata kun ei ole riittävästi kysyntää...täytynee ryhtyä kampanjoimaan ensi syksyä ajatellen..::)

Voisula kirjoitti...

Kaiken kaikkea kivan, provosoivan ja herkullisen näköistä! Niin varmasti myös maku.

Anonyymi kirjoitti...

mä taidan myös ottaa mun iiisot pastalautaset huomenna käyttöön ja kokata tätä herkkua mun miehille ystäväpäivän kunniaksi. Kiitos sinulle taas :)

t.ystäväsi baijerista :)

Nelle kirjoitti...

Crane: voi että, täällä kyllä alkaa jo saada tosi hyvin butternut - kurpitsaa. Ja se ei ole edes kallista, tuokin luomubutternut - jonka löysin Stokkalta oli muistaakseni 2.90 / kg... Ja niin hyvää kuin sen on!

Voisula: tosiaan:) Tuolle farfalle ei voi kun hymyillä :)

Baijerilainen: Kiva kuulla sinustakin :) Toisella kertaa pastaan tuli meillä Mimmun minulle Saksasta tuomaa ilmakuivattua possumakkaraa. Se oli myös vähän italiatyyppistä salamia, joten löydät varmasti helposti sieltä sopivaa makkaraa:) Toivottavasti ystävänpäivä onnistuu :)