torstai 10. helmikuuta 2011

Aprikoosivispipuuro ja Helkan reseptikisa

aprikoosivispipuuro

Tämä on meidän äidin "keksimä" puuro. Tai niin minä sen muistan. Äiti tapasi tehdä vispipuuroa huomattavan usein, kun olimme lapsia. Sitten eräänä sunnuntaipäivänä meillä ei ollutkaan puolukoita. En tiedä miten niin ylipäätään oli päässyt käymään, mutta äiti tarttui pussiin kuivattuja aprikooseja ja pyöräytti niistä vispipuuron. Minä ihastuin siihen heti ja muistijälki on säilynyt mitä, sellaisen arviolta 15v täysin muuttumattomana.

Ja miten nyt tulin ajatelleeksi vispipuuroa, niin se taas johtui Helkassa julkistetusta reseptikilpailusta jota olen pyöritellyt mielessäni. Helkan oma kilpailuryhmä ja ohjeet löytyvät facebookista, mutta tarkoituksena on siis kokata suomalainen perinneruoka tai muuten suomalaisuutta uhkuva ruoka (pääruoka-annokseksi) modernisoituna versiona. Voittoisa ruoka pääsee Helkan listalle ja gloorian lisäksi JOKAINEN osallistuja saa vaivanpalkaksi valintansa mukaan joko viikonloppumajoituksen Helkassa tai 2 hengen illalliskortin ravintolaan. Joten näppis rouskumaan siellä, blogien pitäjät. Ohjeen tekoon on aikaa tämän kuun loppupuolelle (28.2 klo 23:30 mennessä) ja osallistua saa jokainen ruokablogi (1 resepti/blogi). Osallistumisresepti kuitenkin lähetetään supersalaisesti sähköpostilla Helkaan, osoitteeseen marko.virtanen (at) helka.fi. Reseptin lisäksi mailiin pitää liittää kuva annoksesta. Resepti pitää olla oma, mutta ei haittaa jos se on julkaistu aiemmin jo jossain muodossaan.

Noh, modernisoitavia perinneruokia miettiessä kannattaa käydä kurkkimassa myös vaikka wikipedian listaa perinneruuista ja suosittelen, että mikäli lista on puutteellinen käykääpä samalla täydentämässä sitäkin - etenkin naiset! Kuulemma naisten osuus Wikipedia - artikkeleiden kirjoittajista on vähemmistö joten ei muuta kuin tilastoja parantamaan, hop hop.

Mutta eilen minä siis mietin perinneruokia ja suomalaisia ruokia ja lopulta tein vispipuuroa. Voi että, miten hyvää se taas pitkästä aikaa olikaan jääkylmän maidon kanssa. Ja paljon helpompaa kuin lumen luonti :) Joten nyt vaan etsimään kaapista ne loput joululta jääneet aprikoosipussin loput ja vispipuuroa tekemään. Hyvää pakkaspäivää kaikille.

vispipuuro, luomumaito

Aprikoosivispipuuro (suuri kattilallinen)

2 dl mannasuurimoita
200g kuivattuja aprikooseja
1,5 l vettä (+ 1-2 dl jos tarvitsee)
0,5 dl sokeria
hippunen suolaa

Laita kattilaan vesi ja kuivatut aprkoosit. Kiehuta hiljakseen n. 30 minuuttia tai kunnes aprikoosit ovat ihan pulleita ja pehmeitä.

Soseuta aprikoosit veteen sauvasekoittimella, nosta kattila takaisin liedelle ja lisää koko ajan sekoittaen mannasuurimot. Mikäli näyttää siltä, että keittelyn aikana vedestä on haihtunut paljon ja/tai puuro jämähtää heti tosi kiinteäksi lorauta sekaan 1-2 dl vettä. Puuron ei ole tarjoitus olla mitenkään jämäkkää.

Hauduttele puuro kypsäksi välillä sekoitellen, tämä vie ehkä 10-15 min (kypsymisaika löytyy pussista).

Lisää sitten puuroon hippunen suolaa ja sokeri. Tarkista maku ja jätä puuro jäähtymään.

Puuron saa vispattua sitä kuohkeammaksi mitä paremmin se on ehtinyt jäähtyä.

Ennen tarjoilua vispaa puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella ja tarjoile jälkiruokana tai välipalana jääkylmän maidon kanssa. Ihanaa.

20 kommenttia:

Virpi kirjoitti...

Oi, vispipuuro on niin ihanaa mutta sitä tulee tehtyä itse tosi harvoin, koska se jotenkin on "äidin juttu". Aprikoosiversiota en ookkaan koskaan maistanut, ehkä pitäis :)

Nelle kirjoitti...

Virpi: kannattaa ehdottomasti kokeilla, aprikoosista tulee sellainen syvä, jälkiruokaviinimäinen vivahde puuroon ja se taas sopii tämmöiseen aikuisempaankin makuun. Sokeria voi laittaa oman makunsa mukaan, mutta minusta tuo määrä oli hyvä. :)

Sitäpaitsi, aprikoosi on terveellistä :)

Yaelian kirjoitti...

Tein viime vuonna ensimmäistä kertaa vuosiin vispipuuroa,kun mua pyydettiin tekemään vieraspostaus suomalaisesta ruuasta yhteen täkäläiseen blogiin.Tosin tein puuron vadelmista,kun puolukoita ei täällä ole,ja olin ihan yllättynyt,miten hyvää vispipuuro voikaan olla:-) Aprikoosinkin kanssa varmaan tosi ihanaa!

Nelle kirjoitti...

Yaelian: joo, mäkin mietin että pitäisi tehdä useammin, kieltämättä. Itse asiassa se on jopa suht terveellinen "makea herkku" - sokerin määrästä tietty riippuen. Ja tosiaan, kannattaa kokeilla erilaisia marjoja. Minä mietin tuota eilen tehdessäni millaista vispipuurosta tulisi raparperilla? Voisi toimia sekin.

ari kirjoitti...

Oletpas ollet nopea.

En muista mistä äiti teki vispipuuronsa, mutta eivät ne puolukoita tai aprikooseja olleet.

Virpi kirjoitti...

Oliko tämä muuten siis Nelle sun osallistumisresepti vai vinkkasitko vaan kisasta? :)

Nelle kirjoitti...

Ari ja virpi: osallistumisreseptin pitää olla pääruoka! :) Vaikka minä eilen söin vispipuuroa alku-pää ja jälkiruuaksi niin en minä tällä ajatellut osallistua :) Se osallistumisreseptin mietintä jäi vaan jalkoihin kun vispipuurohimo iski :)

ja Ari: perinteisesti vispipuuro tehdään puolukoista mutta myös esim. punaherukoista tulee hyvää. Pihlajanmarjoistakin on kokeiltu, mutta se oli vähän karvasta :)

Nelle kirjoitti...

... sitäpaitsi halusin levittää sanaa nyt hyvissä ajoin tästä kilpailusta johon pelkkä osallistuminenkin kannattaa:) Kaikilla halukkailla blogaajilla on nyt vielä hyvin aikaa pistää pääruuat mietintään.

Nanna kirjoitti...

Minä en päässy tualla heka-linkillä minnekään?

Nelle kirjoitti...

Nanna, mun täytyy varmaan ottaa tuo linkki pois, koska en keksi miten sen saa toimimaan. Kilpailu on kuitenkin avoin kaikille ruokabloggaajille, joten osallistumista kehiin vaan maililla. :)

Virpi kirjoitti...

Juu mietinkin ettet varmaan tarkoittanut tällä osallistua. Minä nimittäin osallistuin jo, ja Marko ohjeisti että osallistumisresepti kannattaa blogata sitten kun kisa päättyy, niin voi sitten linkata siihen äänestykseen :)

Virpi kirjoitti...

Ja siis nyt tuo mun kommentti saattaa vaikuttaa siltä, että jotenkin oisin arvostellut että "et kai sä nyt puurolla osallistu". En tarkoittanut niin, sorry, ajatukset sekoilee!

Hyvä siis että mainostit kisaa, tulee tietoon paremmin bloggareille :)

Nelle kirjoitti...

Virpi: en mä sitä niin ottanut, hassu! :) JA mitäs siinä jos puurolla haluaa osallistua - onhan risottokin esimerkiksi tavallaan puuro, suomessa se voisi olla vaikka joku ohralisäke. :)

Minusta tosiaan hyvää kisaa kannattaa aktiivisesti saattaa muodenkin bloggaajien tietoon - nyt vaan miettimään reseptiä. Ja hyvä vinkki tuo että kannattaa blogata kun äänestys alkaa.

Sitä muuten jäin miettimään, että toivottavasti kisaan voi osallistua vaikka blogilla tai pitäjällä ei olisikaan facebook - tiliä.

Nelle kirjoitti...

Noniin, nyt linkin pitäisi toimia. :)

Tiia H kirjoitti...

Muistijälki on säilynyt 15 vuotta? Nyt on ihan pakko olla utelias ja kysellä edes summittain ikääsi. Omasta lapsuudestani (0-12 vuotta) on - järkyttävää kyllä - vähintään yli 20 vuotta ja olen aina jostain syystä pitänyt meitä saman ikäpolven edustajina :-)

Nelle kirjoitti...

TiiaH: no, kun en jaksa muistaa ihan tarkkaan milloin se aprikoosipuuro olikaan ;) Mutta jos musta pitäisi 12 kesäinen tehdä niin enemmän tuosta saa vähentää :) Ei se mikään salaisuus ole, että 35 on jo lasissa - siskolla siihen on onneksi vielä matkaa.

Italiansalaatti kirjoitti...

En muista enää, milloin olen viimeksi saanut vispipuuroa syödäkseni, mutta nyt alkoi aivan mahdottomasti tehdä mieli tätä teidän versiota!! :) Kaukana asumisessa on se huono puoli, että kotimaisia raaka-aineita ei ole käytössä ja kun jotain alkaa tehdä mieli, ei auta kuin odottaa seuraavaa reissua...Tuo reseptikisa kyllä kutkuttaa, mitähän suomalaista perinneruokaa saisi täkäläisillä raaka-aineilla aikaiseksi?.. :D Nami vispipuuroa, pitää tuoda mannasuurimoita seuraavalta reissulta tänne mukaan!! :) Mukavaa sunnuntaita!

Nelle kirjoitti...

Italiansalaatti: Niinpä, voin vaan kuvitella. Aprikoosi on minusta yksi parhaita vispipuurojuttuja - mutta tämän postauksen jälkimainingeissa kuulin huhua että myös mustaherukasta tulee ihan älyttömän hyvää. :)

Puuroja tulee selvästi muunneltua ihan liian vähän. Eipä ollut mustaherukka tullut minulle mieleen koskaan, mutta voin kuvitella että on myös hyvää.

Aikku kirjoitti...

2-v poikani rakastaa vispipuuroa ja tilaa sitä säännöllisin väliajoin. Taannoin puolukat olivat päässeet loppumaan ja keitin puuron mummin mustaherukkamehuun. Tuli ihan sairaan hyvää. :P Ja kun mustaherukkamehu loppui kesken, lisäsin seuraavaan satsiin myös vadelmamehua ja loistavaa puuroa tuli siitäkin. Nyt on mehut kokonaan loppu, mutta onneksi löytyy pussi aprikooseja - niistä sitten seuraava puuro. :)

Nelle kirjoitti...

Aikku: Aika hauska juttu - sillä luiessani kommenttisi söin itsekin juuri lautasellista aprikoosivispipuuroa :) Mä olen nyt ihan koukussa siihen taas kun menin tekemään sitä :) Onneksi kohta loppuu aprikoosit... ;)