keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Arkiherkkua eli manteli-karpalopossua ja timjamimuusia

karpalopossu
Tein karpalopossua jo jonkin aikaa sitten, kun halusin käyttää jääkaapista pois avatun karpalomehupurkin. Ajatus sai pontta aikaisemmin kokkaamastani erinomaisesta italialaisesta maitopossusta ja tuumasin, että jos possu paistuu maidossa, niin miksipä ei karpalomehussakin. Ideahan siis on, että possu haiutuu liemessään kypsäksi hitaasti ja samalla liemestä redusoituu aromaattinen kastike lihalle. Vähän oikaisin reseptissä enkä tällä kertaa tehnyt fileeseen kummemin reikiä ja köyttänyt possua - silti tästä tuli oikein hyvää :)

Kaapista löytyi myös joululta jäänyt mantelipussin loppu ja koska possu tykkää sokerista, kaivoin esiin myös siirappia. Aromeja ja raikkautta kastikkeeseen lähdin hakemaan fenkolin siemenistä, joita kastikkeeseen meni vähän murskattuna n. teelusikallisen verran. Paahtuneiden mantelien kanssa, hapokkaassa ja karamellisoituneessa karpalokastikkeesa kypsynyt possu oli oikein pätevää arkiruokaa, jonka kanssa tehtiin vielä perinteistä perunamuusia hieman timjamisilpulla maustettuna.

Possun paistamisen apuna käytin paistimittaria, joten tarkkaa kypsymisaikaa ei ole, mutta vajaa tunti kypsymiseen mennee - tietysti myös fileen koosta ja paksuudesta riippuen. Paistimittari kannattaa työntää possufileeseen fileen päästä, jolloin se ei estä fileen kääntelyä pannussa.

Voit paistaa possun valmiiksi asti kasarissa tai kuten minä laiskuuksissani tällä kertaa; paistoin ensin possua pannussa kunnes kastike alkoi redusoitua vähän siirappiseksi ja sen jälkeen nostin possun uunivuokaan, valelin soosilla ja laitoin kypsymään loppuun esilämmitetyssä uunissa, n. 180 asteessa. Lopuksi, possun vetäytyessä vielä keitin kastiketta kasaan niin, että se oli sopivan siirappista ja tarttui hyvin possuun. Mantelit paahtuivat uunissa vielä lisää ja olivat lopulta aika ihania... :)

Helppoa, yksinkertaista ja hyvää talviruokaa.


Karpalopossua ja manteleita (isolle perheelle, n. 4-6:lle)

n. kilon pala possun ulkofilettä
0,5l karpalomehua
0,5 dl vadelmaviinietikkaa
1 tl fenkolinsiemeniä
reilusti oliiviöljyä
punaista chilisuolaa
4-5 rkl siirappia (laitoin reilun kaupan siirappia)
n. 0,5 dl manteleita
1rkl vasikkafondia tai 1/2 lihaliemikuutiota

Rouhi chilisuolaa leikkuulaudalle joka puolelle. Voit rouhaista mukaan myös vähän mustaa pippuria. Pyörittele possun ulkofile sitten kauttaaltaan suola-pippuriseoksessa.

Lorauta suureen kasariin kunnolla öljyä ja kun pannu on kuuma, laita possu pannuun ruskistumaan. Ruskista possua käännellen joka puolelta kunnes se on saanut kauniin, syvän värin kauttaaltaan. Ehkä 10-15 min yhteensä. Loppuvaiheessa voit lisätä mantelit ja antaa niille hieman väriä kuumassa pannussa juuri ennen nesteen lisäystä.

Työnnä possuun sitten paistimittari ja lisää pannuun fenkolin siemenet ja kastikeaineet. Voit keitellä possua kastikkeen kanssa kasarissa ilman kantta, niin että neste haihtuu. Kiloiseen palaan menee tällä tavoin tehtynä aika kauan, lähemmäs tunti. Jos laiskottaa, voit tarkastella tilannetta n. 15-20 min kuluttua ja kun kastike alkaa vähän tiivistyä, voit siirtää possun jatkamaan kypsymistään uunissa. Jos kypsennät possun loppuun uunissa, muista valella possua välillä kastikkeella. (ja tarvittaessa voit uunituksen jälkeen sitten vielä keittää kastiketta lisääkin kasaan, niin että siitä tulee karamellisoitunutta ja ihanaa.

Possu ostetaan vetäytymään kun paistimittari näyttää n. 69 astetta. Sisälämpö nousee vielä pari astetta vetäytymisen aikana. Leikkaa possu siivuiksi ja tarjoile vaikka timjamilla maustetun muusin kanssa. Jos haluat, muusiin voi laittaa mukaan myös palsternakkaa - sen pähkinäinen maku menisi tähän kokonaisuuteen ihan loistavasti.

Ei kommentteja: