keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

Minttuinen meloni-kurkku-retiisisalaatti eli ihanat köksät terassilla

Minttuinen melonisalaatti


Kun juhannuksen juhlalounas oli lopuillaan se taisi olla V:n isä kun loihe lausumaan:"Elämä ei ole pelkkää ruusuilla tanssia... Se on myös yhtä juhlaa!"


kesäkeittiötä

Ja juhannuksena, juhannuksena elo oli kyllä yhtä juhlaa juhannusruusujen ja hyvien ruokien tuoksussa. Vaikka juhannusaaton iltana sää olikin suosinut, juhannuspäivän aamulla tilanne ei näyttänyt mitenkään valoisalta; aamupalan aikaan vettä satoi kaatamalla ja olimme jo miettimässä voiko ulos mennä grillaamaan lainkaan. Tuijotimme vain ikkunasta näkyvää harmaata seinää, vesimassaa joka taivaalta valui alas: kaiken tuon märkyyden kuivamiseen lounasaikaan mennessä tarvitaan pieni ihme. Mutta ehkä usko, toivo ja rakk... eikun manaukset auttoivat, koska yhden aikaan sade loppui ja kun kävelin ulos mökistä, koko terassi kylpi auringossa. Me olimme saaneet pienen ihmeemme. Oli suorastaan hämmästyttävää miten auringon paahde oli niin kuuma, että kaikista pinnoista nousi vesihöyryä kuin turkkilaisessa saunassa:)

Siinä silmänräpäyksessä minä istutin joukon ulos ja tein meille kylmät fenkoliset GT:t. Tällä kertaa tein ne mataliin laseihin jäiden kanssa ja käytin juomaan ihan fenkolin suikaleita sekä kipakampaa aji cristal -chiliä. Se toimi todella, todella hyvin!

melonisalaattia,kylmäkallePaahde oli lopulta niin kuuma, että laitoin salaattilautasen alle viilennyksen...

... Ja kun sitten aurinko oli höyrystänyt pöydät ja lasit kuiviksi me M:n kanssa roudasimme ruuanlaittokoneiston ulos, asetimme lierihatut päähämme ja olimme kyllä oikeat ihanat köksät terasilla;) Ja meillä oli hauskaa. Tietysti, jonkun muun käsitys hauskanpidosta ei ehkä sisältäisi semmoista ainakin kahdeksan ruokalajin lounaan preparointia jokseenkin alkeellisissa olosuhteissa, ulkona. Mutta minusta ainakin on ihan älyttömän ihanaa puuhata hyvän ystävän kanssa auringossa. Kun tuntee toisen niin hyvin, että tekeminen on saumatonta voi keskittyä siihen kaikkeen hauskaan ja hasuun ja nauraa kikattaa siinä kokatessaan vedet silmissä. Tietysti kokkauksen ja lähes taukoamattoman höpötyksen väleihin mahtuu vielä vähän miesten meille tarjoilemaa hyvää, kylmää valkoviiniä ja iloista musiikkia. Siinä terassilla, auringossa kokkaillessa mietin, että nämä ovat niitä elämän parhaita hetkiä, aivan varmasti.


Marcus Ayjalay

Olen muistaakseni kehunut Marcus Aujalayn kirjaa "med mycket grönt" ennenkin ja jatkan samalla linjalla. Se on yksi parhaita kesäkeittiökirjojani koska joka lukemisella siitä on tullut vastaam raikkaita ja ihania ideoita. Me olimme M:n kanssa kaupassa käydessämme ostaneet vaan lähinnä "kaikkea ihanaa kauden juttua". Tuumasimme toisillemme, että kyllä me näistä sitten jotain keksitään. Oli retiisiä, naurista, melonia ja salaattia, fenkolia ja nektariineja... Kaikkea hyvää. Mutta täytyy sanoa, että Marcus A. oli kyllä tällä kertaa hyvänä apuna keksimisessä.

retiisi

Bongasimme kirjasta Minttuisen meloni-kurkku-retiisisalaatin vuohenjuustolla. Me unohdimme tästä vuohenjuuston, eikä salaatti oikeastaan sitä edes kaivannut: melonin ja kurkun raikkaus yhdistettynä mintun pehmeään ja raikkaaseen makuun on ihan käsittämättömän hyvä yhdistelmä. Älyttömän kesäinen salaatti. Vaikkei sen nyt olisi pitänyt olla yllätys, minttu teki melonista ja kurkusta salaatissa ihan eri tavalla kiehtovan. Retiisi, jota jostain syystä en osaa käyttää / vähän vierastan oli tässä hyvin tasapainossa. Vielä kun salaattiin tuodaan ryhtiä sekoittamalla limen mehusta ja öljystä kastike, homma ei muuta tarvitsekaan.

Jos haluat tästä ruokaisamman, laita päälle vuohenjuustoa tai vaikka fetaa. Toimii taatusti niinkin. Meillä tämä toimi lisäkkeenä sille sisäfileelle jota sitten lopulta teimme kuten vähän etukäteen speksasinkin. Salaatti on loistava, raikas lisäke ja menee varmasti yhteen niin grillattujen kasvisten, murustetun juuston, lihan kuin kanankin kanssa. Hyvää ja helppoa.

Muista laittaa mintunlehtiä myös salaatin väleihin....


Minttuinen meloni-kurkku-retiisisalaatti vuohenjuustolla tai ilman (riittää lisäkkeenä hyvin 6-7:lle)


1,5 kg pala melonia ohuina viipaleina
1 kurkku ohuina viipaleina
4-6 retiisiä siivuina
nippu mintun lehtiä (5-6 oksaa)
1-2 limen mehu
3 rkl öljyä
mustaa pippuria
suolaa
(vuohenjuustoa murustettuna)

Suikaloi melonit kiekoiksi, poista melonisiivuista kuori ja lohko sopiviksi siivuiksi. Siivuta kurkut ja retiisit ohuelti ja asettele niitä ja mintunlehtiä kerroksittain tarjoilulautaselle. Jos haluat, lisää salaatin päälle myös murustettua vuohenjuustoa.

Sekoita limen mehu, suola, pippuri ja öljy kastikkeeksi. Pirskota kastike salaatille ja tarjoile!

2 kommenttia:

Kissaemo kirjoitti...

Tätä salaattia pitää ehdottomasti kokeilla, kuulostaa täydelliseltä hellesään herkulta. Ja minä kyllä laittaisin myös sitä vuohenjuustoa (tai fetaa) mukaan, ne kun mielestäni kruunaavat melkein ruuan kuin ruuan :-)

Nelle kirjoitti...

Kissaemo: juu, kyllä se sopii hyvin, me ihan puhtaasti unohdimme sen kaikessa hässäkässä :) Jokin pehmeä ja kermainen juusto olisi varmasti paras makean ja lempeän melonin pariksi.