torstai 24. kesäkuuta 2010

Mitäs juhannuspöytään: ananas-fenkolisalsaa ja sisäfilettä grillistä?
Nyt on manossa ihan hurja arvonta siitä, mitä juhannuksena oikeastaan laittaisi ruuaksi. Listan kärkipäässä on nyt vahvasti ruoka, jota olen tehnyt jo pariin otteeseen suurella menestyksellä, ja tännekin raportoinut jo muutamaan kertaan, nimittäin nigel slaterin tyylillä laitettua sisäfilettä. Tällä kertaa kuitenkin grilliversiona ja ananas-fenkolisalsalla piristettynä.

Te saatatte olla jo ihan kypsiä innostukseeni Nigel Slater - sisäkumiin, mutta minä nyt vaan tykkään tuosta ihan hurjasti. Keväällä sain sitten jossain välissä päähäni, että miksipä se ei onnistuisi grillissä ihan yhtä hyvin kuin pannussa ja uunilla: paahdetaan vaan lihaan suoralla tulella (valjastimme ihan hiiligrillin) hyvä pinta ja sitten nostetaan file epäsuoralle lämmölle n. 10 min tekeytymään. Lopuksi vielä pitkä vetäytyminen; tässä ruuassa ei haittaa, vaikka file olisi tehty jo paljonkin etukäteen. Olennaista on, ettei hosu ja saa kaikkia lihan mehuja leikkuulaudalle.Ja lopputuloksesta tuli.... jos mahdollista, vieläkin parempaa ja aromattisempaa kuin pannu & uuniyhdistelmällä!

Ananassalsa syntyi ihan vahingossa. V oli ostanut lidlistä euron tarjousananaksen ja fenkoli oli jäänyt yli jostain muusta kokkailusta. Päätin grillata ananaksen ja vähän esikeitetyn fenkolin, kun olin aika epäluovalla tuulella, enkä keksinyt muutakaan. Ei minulla vielä näitä grilliin laittaessakaan ollut selkeää näkemystä siihen, mitä tästä sitten lopulta syntyy. Taisi olla perjantai, väsymys ylinnä ja kellokin aika paljon.Kun V oli sitten grillannut vihannekset ja katselin niitä siinä edessäni tulin jotenkin sellaiseen johtopäätökseen, että nämä voisivat saada uutta eloa pieniksi pilkottuina ja olla aika hyviä sekoitettuna keskenäänkin. Niinpä pilkoin ananaksen ja grillatun fenkolin sopiviksi pieniksi paloiksi ja sekoitin niiden joukkoon hienonnettua punasipulia ja korianteria, vähäsen hyvää öljyä, lorauksen pehmeää, vaaleaa etikkaa ja cayannepippuria. Vielä ripaus suolaa ja sokeria - ananassalsa oli syntynyt!

Tykkäsin tästä makean paahtuneesta salsasta niin paljon, että sitä on tullut tehtyä jo tässä välissäkin ja taas suunnittelen, että jotain tämän tyyppistä voisi grillistä esiin vetää yöttömän yön mittaan. Lihan päälle voi tirauttaa hieman sitruunamehua tai lehtipersiljasta tehtyä pestoa. Lisäksi tarjosin tämän kanssa beans refritoksia. (jos mietitte mikä se musta kasa "jotain" on kuvissa) ;)
Tuosta setistä tulisi muuten tortillalettujen kanssa ihan jumalaisia wrapseja. Mutta se onkin sitten makuasia, haluatko ahmaista koko ihanuuden lettuun kietaistuna vai nautiskella sen sellaisenaan, jokaisesta syntisestä suupalasta hitaasti nautiskellen....

aika näyttää, mikä on tyyli juhannuksena, minä jatkan täällä menun miettimistä - hyvää juhannusta kuitenkin jo kaikille!

Ananassalsa fenkolilla

1 ananas
1 fenkoli
1 pieni punasipuli
loraus öljyä
pienempi loraus cherryviinietikkaa (tai jotain muuta vaaleaa etikkaa)
kourallinen korianteria tai lehtipersiljaa
cayannepippuria
hippunen suolaa
... ja hyppysellinen sokeria
(chiliä voi myös laittaa jos tykkää että pitää olla enemmän potkua)


Keitä fenkolia 15-20 min tai kunnes se on vähän pehmennyt mutta ei vielä mitenkään täysin löllö. Halkaise fenkoli 4 osaan ja sivele kevyesti öljyllä. Kuori ananas ja poista kova keskiosa.

Grillaa fenkoli ja ananas grillissä niin, että ne saavat makua ja väriä grillistä. Pilko sitten sopiviksi paloiksi ja sekoita mukaan punasipulisilppu ja muut ainekset. Sekoita ja tarkista maku.

3 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

tällä tavalla tehty sisukka on kyllä ihan loistavaa! nimim. been there, done (tai pikemminkin tasted) that!

eikä salsassakaan valittamista ollut ;)

Yaelian kirjoitti...

En ole suuri fenkolin ystävä,mutta ananaksen kanssa varmaankin toimii.Oikein mukavaa ja herkullista juhannusta!

Nelle kirjoitti...

Merituuli, ja olio taas kerran. Tehtiin tuota ja koska grillioli niin kuuma, pidimme sitä paiston jälkeen vielä epäsuoralla lämmöllä n. 8 min. Eli vähän vähemmän aika akuin uunissa.

Salsaakin tehtiin. Jos olisin tiennyt tai muistanut sen korianterijutun, olisin laittanut teille tarjottavaan versioon lehtipersiljaa ;)

yaelian: kiitos! :)