torstai 1. heinäkuuta 2010

Raikasta raparperi-fenkolisalaattia

fenkoli-raparperisalaattia

Melonisalaatin lisäksi Marcuksen kirjasta pisti silmiimme tämä hauska, raikas ja myös hyvin yksinkertainen salaatti. Tämä ei ole lainkaan niin hapanta, kuin voisi ajatella: kun raparperi siivutetaan ihan ohueksi juustohöylällä tai kuorimaveitsellä sen rakenne aukeaa ja etikka, öljy ja pieni loraus siirappia taittavat ja pyöristävät raparperin happoa. Lopputuloksessa raparperi maistuu yllättävän paljon, mutta miellyttävällä tavalla. Fenkoli taas tuo salaattiin ryhtiä ja melkein lakritsaista vivahdetta. Tykkäsin.

salaatti kulhossa

Me söimme tämän yhtenä lisäkesalaattina ja korvasimme alkuperisen ohjeen tillin korianterilla. Jos et tykkää korianterista voit kokeilla hyvin tilliä tai jotain muuta suosikkiyrttiäsi. Salaatti voisi näin jälkikäteen mietittynä sopia raikkauden ja aromaattisuutensa vuoksi hyvin vaikka grillatun halloumin pariksi.

Tuo reseptin annos on sen verran pieni, että jos syötte isommalla porukalla ohjeen voisi hyvin tuplata tai triplata. Menisi sellaisenaan alkupalan kaveriksi tai yhdeksi lisäkkeeksi rynsaampaan salaattipöytään. Joka tapauksessa salaatti oli ehdottoman kesäinen ja hauskan erilainen tapa hyödyntää raparperia!

fenkoli, raparperi

Raparperi-fenkolisalaattia (pieni kulhollinen)
2 raparperinvartta
1 fenkoli
2 rkl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
4 rkl oliiviöljyä
2 tl vaahtersiirappia
korianteria (tai tilliä)
suolaa
pippuria


Jos haluat salaattiin väriä raparperista, valite tähän punaisempia varsia.

Suikaloi raparperi ja fenkoli juustohöylällä, veitsellä tai muulla soveltuvalla astalolla ohuiksi, pitkiksi siivuiksi.

Sekoita kulhossa valkoviinietikasta, öljystä pippurista suolasta ja vaahterasiirapista kastike ja nosta suikaleet kastikkeen päälle. Pyörittele suikaleita kastikkeessa.

Tarkista maku ja lisää tarpeen mukaan suolaa, pippuria tai vaahterasiirappia. Lopuksi silppua mukaan korianteri tai tilli.

Me teimme tämän salaatin ensin, koska pieni marinoituminen ennen tarjoilua ei haittaa yhtään fenkolia ja raparperia. Mutta ei mikään estä tarjoamasta sitä heti, jos on kiire.

2 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

ompas mielenkiintoinen ohje ja mennyt multa kokonaan ohi.onneksi ei tätä pidemmäksi aikaa. En muistakaan hyödyntäneeni raparperia "viunaleina". täytyy varmaan huomenissa mennä harventamaan naapurin raapparspereja.

mutta nyt, hyvää yötä :)!

Nelle kirjoitti...

Mulla on taas ollut ihan hullu viikko, ennen kesälomaa tulee aina kiire.

Tuo raparperien suikalointi oli mullekin uusi juttu. Ja tosiaan, jos ei korianterista tykkää niin tähän alunperin kuului tilliä.

:)