lauantai 19. kesäkuuta 2010

Vanilja-raparperishotti ja tytöt tahtoo...


V lähti hyvän ystävänsä polttareihin aamulla ja minä olen yksin, kotona viikonloppua viettämässä pitkästä aikaa. Olen lähinnä haahuillut ympäriinsä pesten pyykkiä, nyppien kukkapenkkiä ja vaan nauttien siitä, että voin ottaa vähän aikaa ihan vaan itselleni ...ja kodille.

Kun on aikaa vähän tarkkailla asioita täälläkin päässä, huomaa kaikkea ihmeellistä: viime vuoden jäljiltä kukkapenkkiin on jäänyt yksi mangoldi. Se on valtava, punavartinen hirviö ;D Miten se onkin kasvanut noin suureksi! Ja yrtit kasvavat ruukuissa hyvin...

Parasta tässä päivässä kuitenkin on, että sain houkuteltua pitkästä aikaa hyviä ystäviäni kaupunkiin kanssani syömään ja istumaan iltaa. Tai no, ei se nyt niin paljon houkuttelua vaatinut, enemmänkin sitä että kerrankin aikatauluihin saatiin sopimaan tälläinen ulkoilutuskierros! Vaikka mökille on tietysti aina kiva mennä, on kyllä ihan terveellistä välillä jalkautua ihmisten ilmoillekin.

Päivän resepti on viime viikonlopun "äijäiltamista" vaikka minusta se sopisi oikein hyvin tyttöjenkin iltaan. Eräällä sankarilla oli mukanaan vaniljavodkaa. Kyllä, juuri niin: vaniljavodkaa. En ollut kuullutkaan sellaisesta tökötistä, mutta sinne se raahattiin minun nenäni alle keittiöön ja varovasti tiedusteltiin jos keksisin siitä jotain drinkinpoikasta.

No, muistatteko kun sanoin, että joskus on kiva kun jääkaapissa on hillottuja raparpereita? ;) Sain välitöntä respectiä osakseni kun kaivoin jääkaapista chilillä maustettuja, vihrepippurisia, piparminttuisia hillottuja raparpereita ja rakensin niistä tämän "raparperipiirakkadrinkin". Pojat tykkäävät aina chilistä;)

Tästä tuli ihan hauska; no, milloinpa vanilja ja raparperi eivät olisi yhteen sopineet? Mutta jäin miettimään, että tästä saisi jälkiruokamaisemman tekemällä raparperin päälle tulevasta siirapista makeamman. Kun tein tuon raparperihillokkeen alunperin, ajattelin lähinnä alkupaloja. Tuo vaniljavodka ei ole oikeasti makeaa, ja kun piparminttu, chili ja vihrepippuri ovat maustaneet raparperia drinkki oli siirapista huolimatta aika raikas; piparminttu ja raparperi tulevat esiin drinkissä. Vaikutelma ole mitenkään hirveän makea. Efektiä tietysti vielä lisää se, että vodka otettiin suoraan pakastimesta ja kylmä aina "syö" vähän makeutta. Maku oli raikas ja yllättävänkin ryhdikäs, eli jos haluat tehdä vaniljavodkasta selvästi makean drinkin, käytä makeampia raparpereja.

Jos siis haluat drinkistä vielä jälkiruokamaisemman, selkeän ja makeamman, raparpereille tuleva siirappi kannattaa keittää aika tiiviiksi. Siirappi kannattaa tällöin maustaa vaniljatangolla ja ehkä lorauksella jotain likööriä (esim. persikkaa) tai punssia.

Drinkkiin voisi kyllä myös ripauttaa hieman fariinisokeria raparperipalan päälle, ennenkuin laitat siirappia kuppiin... Tai jos drinkkiin lisäisi kerroksen vaniljakastiketta! ;) Hm, tuo voisi toimia itse asiassa aika älyttömän hyvinkin... Täytyypä kokeilla näitä seuraavan kerran, kun vaniljavodka eteeni asetetaan.

Joka tapauksessa sain pykertää näitä pojille useamman kierroksen ruuan jälkeen. Empiiriset kokeeni siis todistavat, että drinkki on täysin juomakelpoinen, ehkä jopa erinomainen - riippuen kuinka makeasta tykkäät...:)

Mutta eiköhän oteta sille, naisenergialle ja mukavalle illalle ystävien parissa!


Vanilja-raparperishotti eli raparperipiirakkadrinkki (n. yhteen shottilasilliseen tarvitset... )

1 hillottu raparperin pala
n. 2-3 tl raparperisiirappia purkista
2-3 cl vaniljavodkaa
(voit kokeilla myös lisätä n. 1/2 tl ruskeaa sokeria tai fariiniokeria)
(piparmintun lehti)

Voit joko keittää aiemmin päivällä vaniljalla maustetun sokerisiirapin ja kiehauttaa raparperinpalat nopeasti siinä ja jäähdyttää seoksen, tai käyttää aiemmin tekemiäsi hillottuja raparpereita.

Laita sitten yksi kylmä raparperinpala lasin pohjalle ja mittaa päälle sentin-puolentoista kerros raparperista siirappia, n. 2 tl. Sitten käännä lusikan tausta itseesi päin ja kaada varovasti lusikkaa apuna käyttäen siirapin päälle jääkylmää vodkaa. Nosta lusikkaa ylöspäin sitä mukaa kun lasi täyttyy. Näin siirappi ja vodkakerros pysyvät toisistaan erillisinä. Korista halutessasi piparmintun lehdellä. Tarjoa heti.

p.s. Piparmintun lehti on tuossa vain koriste, ei se oikeasti ehdi maistua jos shotin juo pohjammaan kautta. Piparmintun maku drinkkiin tulee siitä siirapista, mihin käytin piparminttua, chiliä ja kavereita... :)

3 kommenttia:

Taina kirjoitti...

Nom-nom-nom. Ei tarvi muuta sanoa varmaan :)

tiina { fanni ja kaneli } kirjoitti...

Raparperi hulluus iskee aina tähän aikaan vuodesta - kaikki raparperireseptit osuu silmään. Ja tämä varsinkin - ihanan kuuloinen resepti ja herkullinen kuva. Cheers!

Nelle kirjoitti...

Taina: joo, arvasin että sinulla saattaisi olla kiinnostusta näille juomille ;) nimim. hämärästi muistan jostain kaukaa menneisyydestä muutamankin kyllikki saaren... ;)

Tiina: raparperi on kyllä nyt niiin pop. Juhannuksen ruokia miettiessä on ajatus palannut raparperiin jo useammankin kerran.