maanantai 5. lokakuuta 2009

Turkkilaiset täyteyt munakoisot

turkkilaiset munakoisot
Olin siis viikonloppuna yksin kotona ja kun kokkasin vaan itselleni, päädyin tekemään vuosien takaista kestosuosikkiani. Tämä resepti on alunperin Celia Brooks-Brownin kirjasta Uusi kasviskeittiö. Reseptin suurin vika on minusta se, että mausteita on makuuni liian vähän. Ohje kirjassa on 2 munakoisolle, mutta laitan saman määrän mausteita yhdelle - eli käytännössä tuplaan mausteet ihan suosiolla. Alkuperäisen ohjeen appelsiinivettäkään minulla ei ole, mutta olen sitten riipinyt hieman appelsiinin kuorta sekaan. Eihän se sama ole, mutta...

Munakoisot kehotetaan ohjeessa valitsemaan pitkulaisia, jotta kypsyvät helpommin. Niitä on myös helpompi leikata valmiiksi annoksiksi. Etenkin grillatessa hoikka munakoiso on varmaan parempi valinta kuin pullukka. Tein tämän uunissa, kuten niin monta kertaa aiemminkin, jolloin sillä ei niin paljon ole väliä lopulta onko koiso hoikka vai ei. Joskus pitäisi varmaan grillata tätä, kuten alkuperäisessä ohjeessa vinkataan ensisijaisesti tekemään. Uunissa kypsennettäessä koison pinta ei tietenkään saa kaunista väriä ja grillin makua.



Jos pidätte kanelisesta, taatelien makeuttamasta ruuasta tämä on teille. Jos taas kaikki makean ja suolaisen yhdistäminen on no-no, en suosittele. Itse pidän tästä hurjasti ja näin syksyisin on mukavaa laittaa ruokaan jo mausteitakin. Paljon lämpimiä makuja!

Yhdestä suurehkosta munakoisosta riittää ehkä kahdelle pieniruokaiselle, mutta tämä on niin hyvää, että kannattaa samalla vaivalla tehdä kaksi koisoa. Cous-cousin määrää täytteessä voi lisätä hieman, jos teette isompaa annosta. Jämät tästä ruuasta on helppo lämmittää vaikka lounaaksi seuraavana päivänä.

Ruuan tarjoiluun kannattaa ehdottomasti varata hyvää ja paksua turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia ja sitruunalohkoja. Sitruuna tuo makeaan ruokaan mukavasti särmää ja kermainen jogurtti täydentää ja raikastaa makuja omalta osaltaan. Ihan must - lisäkkeet - siis. Tässä ohje ruokaan kuten sen teen.



Turkkilaiset täyteyty munakoisot (1-2:lle)

1 pitkä munakoiso
n. 1 dl cous-cousia (jos suljet koison tomaatilla, vähän vähempi, ehkä 0.7 dl per munakoiso riittää pelkkään täytteeseen)
oliiviöljyä (paistamiseen, alkup. ohjeessa 3 rkl)
1 pienehkö tai 1/2 isoa sipulia
2 valkosipulin kynttä silputtuna
1 tl kanelia
1 tl juustokuminan siemeniä
1/2 dl pinjansiemeniä (en mitannut, mutta ohjeessa on kahdelle koisolle 1 dl - saa siis laittaa ihan reilusti)
n. 6 taatelia silppuna (taisi mennä enemmänkin 8 koska pidän taateleista, mutta maun mukaan. Akup. ohjeessa 6 taatelia oli laitettu 2 koisolle. )
1 rkl appelsiininkukkavettä (korvasin vajaalla 1/2 tl appelsiinin kuorta)
kourallinen lehtipersiljaa silputtuna
1/2 tomaattia koison suun sulkemiseen (ei ollut, laitoin cous-cousista osan suulle "kanneksi")
suolaa
mustaa pippuria

tarjoile lisäksi:
sitruunan lohkoja
maustamatonta turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia.



Aloita kaulimalla munakoisoa käsillä keittiötasoa vasten painaen. Anna munakoison rullata käsiesi alla, kunnes koiso vähitellen litistyy ja sisus pehmenee. Kirja ohjeistaa jatkamaan, kunnes koiso on n. 2 cm paksuinen, mutta yleensä jatkan niin kauan, että käsillä selvästi tuntee munakoison "pinnan" irronneen sisuksesta.

Sitten munakoison "hatun" ympäri leikataan ja hattu sekä sisin "tukiranka" lähtee irti. Munakoison sisällä oleva liha on irronnut munakoison seinämistä. Ota sitten ruokalusikka ja kaavi munakoison liha talteen.

Laita Cous-cous kulhoon ja kaada päälle kuumaa vettä, niin että jyvät peittyvät kunnolla. Jätä turpoamaan.

Silppua munakoison liha ja sipulit pieneksi silpuksi. Laita pannulle öljyä ja kuullota koison silputtua sisusta ja sipulia pannulla öljyssä, kunnes alkavat pehemtä ja saada paikoitellen vähän väriä. Tähän menee muutama minuutti.





Kaada sitten mausteet (kaneli ja jeera l. juustokumina) pannulle ja kuullota kunnes mausteet alkavat tuoksua. Siirrä kulhoon odottamaan. Sitten lorauta pannulle taas hieman öljyä, laita pinjansiemenet pannulle ja sekoittele niitä siinä, kunnes alkavat vähän saada väriä.

Yhdistä kulhoon. Lisää taatelit pilkottuna, appelsiinin kuoriraaste, persiljasilppu ja haarukalla "kuohkeutettu" cous-cous. Tuosta määrästä cous-cousia säästin osan koison sulkemiseen. Parempi kumminkin on, jos sinulla sattuu olemaan tomaatin puolikas jolla voit lopuksi sulkea koison.

Mausta täyte vielä ennen täyttämistä mustalla pippurilla ja suolalla. Eikä ole huono idea ripauttaa suolaa hieman munakoison sisäänkin, että "kuori" tulee myös suolattua.



Sitten täytä munakoiso tiiviisti täytteellä. Paina lusikalla täyte aika tiukkaan, että koisoa on valmiina helpompi leikata. Varo kuitenkin rikkomasta kuorta.

Jos grillaat koison, sivele se öljyllä ja kääntele grillissä usein, ettei se pala. Kirjassa arvioidaan että siihen menee n. 30 min.

Jos teet koison uunissa kuten minä, laita koiso uunivuokaan ja uunivuuan pohjalle n. 1 cm kerros kasvislientä ja valele koison pinta n. 2 rkl oliiviöljyä. Peitä vuoka foliolla ja anna hautua kypsäksi 200 asteisessa uunissa n. 40 min kunnes munakoiso on kauttaaltaan pehmennyt.

Leikkaa munakoisosta leveitä siivuja ja tarjoile sitruunalohkojen ja jogurtin kanssa. Omassa annoksessani on sitä lidlin kreikkalaita jogurttia - se on omaa suosikkiani. Hetken jo pelkäsin, että se loppuisi sesonkituotteena, mutta onneksi ei! Ihanaa tavaraa. Korista vielä persiljan lehdillä jos haluat. Hyvää ruokahalua!

12 kommenttia:

Jael kirjoitti...

ihana resepti! Täällähän munakoisoa käytetään mijoonalla eri tavoilla mutta ihan tuollaiseen en ole törmännyt.Menee varmaan kokeiluun joku päivä!

Nelle kirjoitti...

Yaelian: tämä on minusta yksi parhaista munakoisoresepteistä, joita olen kokkaillut. kanelin määrä kannattaa tosiaan säätää oman maun mukkaan. Alkuperäisessä ohjeessa on 2 munakoisolle tosiaan tuo 1 tl jeeraa ja 1 tl kanelia. Minä laitan saman määrän yhdelle koisolle. Pinjansiemenet, mauteet ja taateli tuovat tähän munakoisoruokaan ihanan syksyisen lämpimän maun. Kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Ketsuppi kirjoitti...

Luin, jotta turkkilaiset käytetyt munakoisot, ja ehdin jo miettiä, mitä ihmettä täällä puuhataan... :P

Nelle kirjoitti...

ketsuppi: hoho, sepä tästä enää puuttuiskaan - oikeastaan ;)

Finebyme kirjoitti...

Jouduin siis sen ruusukaalilisäkkeen tekemään viikonloppuna. Hyvää oli. Nyt sitte pitää tätä munakoisohärpäketta tehdä myös. Mutta pitää vähän miettiä kun tuon cuscusin jätän pois niin mitä laittaisi tilalle...

Nelle kirjoitti...

Finebyme: Jos syynä on vilja-allergia, kannattaa varmaan kokeilla quinoan siemeniä. Quinoaa pitää vaan kyllä etukäteen vähän keittää.

Jos taas haluat vältellä extrahiilareita niin täytteeseen voinee hyvin lisätä sipulia ja vaikka pähkinöitä/siemeniä ja vähentää vähän taateleita.

Tietysti yksi vaihtoehto on vaan pilkkoa täytteeseen vähän lisää munakoisoakin. Mutta rehellisesti mietin kyllä tuota tehdessäni, että kokeilisinko quinoalla. Se on maukasta ja siinä on paljon terveellisiä hivenaineitakin, parempi se on ravintomielessä kuin cous-cous. Päädyin kuitenkin perinteiseen:)

Nelle kirjoitti...

Ai niin, soijarouhetta voisi varmaan käyttää myös täytteeseen jos haluaa proteiinia. Ja munakoison suun voinee uunikypsennyksessä myös sulkea foliolla... miksiköhän en sitä tullut ajatelleeksi... hmm. :)

Mari kirjoitti...

Olen vilkuillut tätä ohjetta samaisesta kirjasta, mutta se on vaikuttanut niin pimeeltä, että kuvittelin, etten ikinä edes kaaveile tekeväni sitä. Kiitos kuitenkin tän resepti alkoi heti kutkuttamaan. Pitäisi varmaan kokeilla :)

Nelle kirjoitti...

Mari, kannattaa. Se on oikeasti hyvää - jos siis tykkää makeista ruuista. :)

Finebyme kirjoitti...

Kiitos Nelle vastauksesta, hiilareita välttelen. Tuo soijarouhe on hyvä idea.

Meri, Helsinki kirjoitti...

Mieletön ohje! PAKKO päästä vatkaamaan munakoisoa :-D Sellainen tuolla kaapissa juuri sopivasti odotteleekin vatkatuksi tulemista. Mmmm mmm mmm.

Kuskusin tilalle voinee laittaa myös sieniä? Vähähiilarista ja hyvää, luulen :-P Tai peräti mungpavun ituja o_O

Nelle kirjoitti...

en näe mitään syytä, miksi sieniä ei voisi laittaa. Etenkin joku herkkusieni joka imee itseensä mausteita käy hyvin. Herkkusienet ja jeera ovat muutenkin hyvä yhdistelmä. Jos syö lihaa, tähän käy myös jauheliha. Mung pavutkin, joo, miksei!