keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Porkkana-basilikapaistos cheddarhunnulla

porkkanasose, cheddar
Tämä resepti on alunperin ideana bongattu kirjasta suuri kasvisruokakeittokirja (Könemann). Olen monesti reseptiä muunnellut, koskaan tuskin ihan sellaisenaan tehnyt, mutta tämä on jo tosi lähelle alkuperäinen. Tuumailin että tässä on pestopastan, porkkanalaatikon ja lasagnen parhaat puolet onnistuneesti nivottu yhteen. Ei voi kun onnitella reseptin alkuperäistä isää; porkkana, itsetehty pesto ja cheddarkuorrutus sopivat makuina ihan loistavasti yhteen. Lisäksi ripsautin mukaan vähän tatteja - niitä kun nyt oli. Muskotti taisi myös olla oma lisäys :)

pesto, porkkanasose

Tein peston itse, kun kasvattelin mökillä ruukuissa basilikaa. Tulevana viikonloppuna emme menekään mökille (miettikää sitä!), niin pelkäsin, että paleltuvat vielä ennenkuin ehdin käyttää ne. Niinpä nipsin basilikat kosteaan pyyheeseen ja käytin ne kotona tähän peston muodossa. Toki tähän voi valmista pestoakin käyttää, mutta mutta... :) Kyllä te nyt tiedätte miltä tuore, ulkona auringossa kaikessa rauhassa kasvanut basilika maistuu.... Niinpä niin.


porkkanalaatikko pestolla

Porkkana-pestovuokaa cheddarilla (ainakin 4:lle)

n. 1 kg porkkanoita
400g creme fraichea ja / tai smetanaa
0.5 dl kermaa tai porkkanoiden keitinlientä
2 munaa
200 g cheddaria
n. reilu 3 dl basilikan lehtiä
1-1,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl pinjansiemeniä
"kourallinen" kuivattuja tatteja (tai tuoreita jos on - mutta laita ainakin tuplasti enemmän tuoreena)
mustaa pippuria
1 tl suolaa
2 kynttä valkosipulia
(muskottia)

Keitä porkkanat kypsiksi. Sen jälkeen kaada vesi talteen (jos sitä tarvitaan vaikka seoksen soseuttamiseen - minä en tarvinnut kyllä). Lisää seokseen creme fraichesta n. puolet. Lisää myös kerma, mustapippuri, muskotti ja suola. Soseuta porkkanat tasaiseksi ja lisää sitten 1 kananmuna.
Teh Purkki (tm) Lahjus Mimmulta. Harvinaisen myy;)

Kun porkkanat kypsyvät voit tehdä peston. Voit toki käyttää myös valmista pestoa 4 rkl, mutta nyt jos olet kesällä kasvatellut basilikoja, ne kannattaa käyttää pois. Laita basilikat syvään kulhoon ja kaada päälle öljy. Soseuta.

Levitä porkkanasose uunivuokaan. Paahda sitten pinjansiemenet paistinpannussa pienessä tilkassa öljyä. Lisää pesto porkkanasoseen päälle, ripota siihen murskattu valkosipuli, hieman paahtuneet pinjansiemenet ja tatit. Rouhi vielä vähän mustaa pippuria.

Raasta cheddar ja sekoita loput creme fraichet sekaan ja lisää yksi muna. Sekoita tasaiseksi ja levitä seos vuuan päälle.


Paista 200 asteessa n. 35 min kunnes vuoka on saanut kauniin värin.

Tarjoa sellaisenaan, salaatin tai vaikka liharuuan lisäkkeenä. Ihan miten tykkäät.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Aivan ihanalta kuulostaa ja tuore itsekasvatettu basilika on ihanaa! Mullakin on tuo samainen kirja,jonka olemassaolon olen kokonaan unohtanut.Kiitos muistutuksesta;se onkin tosi hyvä kasvisruokakirja!

Mimmu kirjoitti...

Purkki on löytänyt paikkansa <3