sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Karviaispiirakkaa

karviaispiirakka
Muistelin vanhaa karviasipai - reseptiä. Ei tämä ihan alkuperäinen ole kun tein vähän isomman annoksen, käytin taikinaan myös smetanaa maidon lisäksi ja lisäsin sen vuoksi kohotteeksi myös soodaa - mutta ihan loistavaa tuli taas. Nesteeksi voi käyttää myös ihan hyvin niin kermaviiliä kuin jogurttiakin tai vaikka mehua, mitä nyt kotona on.

Tähän karviaiset sopivat hyvin kirpakanmakean makunsa puolesta. Pohja on pinnaltaan hieman rapeakuorinen ja pehmeän kostea sisältä. Happamien syysmarjojen ja raparperin kanssa tasapaino pohjan makeuden ja marjojen happamuuden välillä on minusta aika optimi, mutta olen tehnyt tätä myös päärynöistä ja persikoista. Parasta tässä piirakassa on, että se on helppo, nopea ja onnistuu aina.

Tarjosin tämän kanssa kermavaahtoa, johon sekoitin hieman mascarponea ja vaniljaa ja hunajaa.

Karviaispiirakkaa (tästä tuli iso, suorakulmainen teema - vuuallinen)

3 dl karviaisia
n. 100g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
150g smetanaa
0.5 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl vehnäjauhoa
1 maustemitallinen vaniljaa
1,5 rkl perunajauhoa

Lisäksi tarjolle
70-100g mascarponea
4 dl kermaa vaahtona
hieman vaniljaa (ehkä 1/2 maustemittaa)
1,5 tl hunajaa


Mittaa jauhot sekä leivinjauhe ja sooda omaan kippoonsa ja sekoita. Vaahdota voi ja sokeri omassa kulhossaan ja lisää sekaan kananmuna. Lisää smetana ja sekoita seokseen jauhoja pienissä erissä. Kun taikina alkaa saostua lisää maitoa ensin puolet, sitten loput jauhoista ja sitten loppu maito.

Levitä taikina voideltuun uunivuokaan, poista karviaisista "roskat" (eli pieni tupsu kärjestä ja varsi), pyöräytä perunajauhoissa ja ripottele piirakan päälle.

Paista uunissa 200 asteessa n. 25-30 min kunnes piirakka on kauniin värinen. Tarjoile vanilijakastikkeen, kermavaahdon tai mascarponevaahdon kanssa. Mascarponevaahto siis syntyy sekoittamalla kermavaahtoon mascarpone, vanilija ja hunaja. Vatkaa tasaiseksi.

1 kommentti:

Jael kirjoitti...

Mmmmm,herkullista takuulla! Karviaisia ei täällä ole mutta muutkin marjat/hedelmät kävisivät tuollaiseen varmasti.