tiistai 5. toukokuuta 2015

Bavette; vahva suositus jos saatte käsiinne jostain

bavette

Olen ollut aika innoissani, että kaupoista alkaa löytyä muitakin naudanpaloja kuin pelkkää sisukkaa ja entrecottia. Ensin alkoi näkyä picanhaa, sitten ribsejä ja nyt enenevässä määrin flanksteakia; kaikki paloja joissa parhaimmillaan on makua paljon perussisäfilettä enemmän. Lisäksi kaikki ovat lihoja jotka sopivat joko kuumaan grilliin tai bbq - savustimeen.

bavette, salmensuu

Mutta viime kesän suurin grilliyllättäjä oli flankin yläpuolelta ja kyljysrivin alta leikattava Bavette. Bavette (jota Flap steakiksikin kutsutaan) on Flankin tapaan erinomaisen maukas pala eläintä joka rakastaa kovaa tulta. Me löysimme Bavettea Salmensuun Hereford - tilalta viime kesänä ja grillasimme sitä pariin otteeseen. Ja vaikka me vaan iskimme sen tuleen ja suolasimme sekä pippuroimme (emmekä marinoineet eikä mitään) niin oli ihan sairaan mureaa ja hyvää lihaa.

En olisi uskonut että se olisi niin pehmeää ja suussasulavaa kuin se oli. Ihan halpa pala ei kyllä ollut; mutta ilmeisesti muistan hinnan vähän yläkanttiin sillä tämän hetken hinnastossa näyttäisi olevan kolmenkympin alta sekä flank että bavette.

Minusta on tavattoman kiva, että kotimaisilla pienillä lihatiloilla aletaan leikata lihaa muutenkin kuin perinteisiin vakumikappaleisiin. Nuo erikoisemmat palat kun kaupassa harmittavan usein ovat jotain brassilihaa. Minusta tämä Salmensuun yritteliäisyys laatulihojen leikkaamisessa on Enemmän Kuin Tervetullutta ja tulevana kesänä lupaan taas silmä kovana tarkkailla Niittulan pakkaamon perjantaivalikoimaa myös sen lihapuolen suhteen. Toivottavasti ehditään tilallekin asti käymään, sillä siellä on vielä enemmän valikoimaa.  

Sillä jostain syystä Suomessa isommat lihajalostajat eivät juuri kotimaisella, erikoisemmin leikatulla (laatu)naudalla markkinoi. Se jos mikä on minusta sääli, sillä todistettavasti Suomesta saa myös hyvää Bavettea, flankkia ja varmasti muutakin jos vaan joku leikkaa ja myy. Lisäksi kun paljon puhutaan siitä, että monet tuottajat haluaisivat tehdä eläintenpitoa vähän pienemmässä mittakaavassa niin mikä muu sen mahdollistaisi paremmin kuin profiilin nosto jauhelihasta T-bone steakiin, Bavetteen, Flankkiin, Picanhaan, briskettiin ja muihin laatupaloihin. Voisipa joku oikein Ihana Sekopää (tm) laittaa jonkun ilmakypsytyskaapinkin lihapuotiinsa. Ainakin pk-seudulta löytyisi väkeä joka sitä osaisi arvostaa.

Toivon kovasti että tuottajat löytävät toisista pienistä yhteistyökumppaneita jotka voisivat myydä lihaa ulos samaan tapaan kuin vaikka se Niittulan pakkaamo Sauvossa Salmensuun osalta; jännempiä paloja suoraan kuluttajille. Sillä se on sellainen väli, johon me laatutietoiset (ja eläinten hyvinvoinnistakin kiinnostuneet) kuluttajat voimme päästä kiinni, ostaa hyviä tuotteita järkihintaan, pitää niistä melua ja ehkä samalla parantaa myös sen pientuottajan asemaa tässä suuruuden ekonomian maailmassa. Nojoo, menipäs taas henkeväksi. Mutta Bavette on hyvä liha, siitä ei pääse mihinkään.

Ostakaa Bavettea, Bavette on hyvää.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Bavette on herkullista, ja vielä parempaa on onglet – suosittelen lämpimästi!

Merja kirjoitti...

Mä olen niin samaa mieltä tuosta leikkuusta! Uskoisin, että tuottajatkin saisivat hieman enemmän jos liha tuotteistettaisiin paremmin. Ostimme lihaa suoraan pihvikarjatilalta, joka oli juuri saanut satsin lähiteurastamolta. Harmi vain että juhliin viemämme ulkofile oli leikattu todella oudosti, joten aina ei osaaminenkaan ole kohdillaan.

Nelle kirjoitti...

Anonyymi ja Merja: pahoittelut viivästyneestä vastauksesta - täällä vielä flunssan häntiä podetaan ja lapioidaan pitkän flunssan aikana pahasti kasaantuneita hommia. Täytyy katsoa jos jostain löytyisi Onglet; en ole koskaan nähnyt semmoista lihanpalaa mutta luin siitä kun etsin linkkejä bavetteen. :)

Merja: minustakin kehitys on positiivinen ja on kiva että pienet löytävät yhteistyökuvioita ja heillä on halua tehdä tuotteitaan näkyväksi. Vaikka tie on pitkä ja kieltämättä itsekään en aina jaksa selvittää mistä löytäisi laadukasta lihaa ja mielenkiintoisia "cutteja" niin mitä enemmän yritteliäisyyttä on, sitä useammasta paikasta niitä aletaan kyselläkin. Silloin ehkä myös liikkeet hanakammin tarttuvat omiin paikallisiin tuottajiinsa hanakammin ja laittavat tuotteita myyntiin.

Anne Viitanen kirjoitti...

https://www.munaeggspress.fi/Tuotteet

Tuolta voi tilata Bavette -leikattua nautaa

Suosittelen, olen vakioasiakas :)