sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Sinappista uunilohta vuohenjuustolla



Eilen oli ulkoilupäivä. Sää oli niin jumalainen että ulos oli päästävä vaikka mikä olisi. Päädyimme sitten Porkkalanniemeen rämpimään hankeen reippaaksi kolmeksi tunniksi :) Olihan siellä jotain pieniä polkuja, mutta olimme oman tiemme kulkijoita ja päädyimme myös harrastamaan arjen extremeä parin kallion alastulossa takapuolen luontaisia pehmustuksia hyväksikäyttäen. Oli ihan mahtavaa ulkoilla näillä keleillä - otimme pieniä puunklapeja mukaan ja grillasimme makkaraa sekä halloumia. Sinappia olin pakannut mukaan pieniin minigrip - pussukoihin:)



Mukana oli tietty myös retkijuomaa- kaakaota sekä ystäviemme valmistamaa inkiväärijuomaa. Inkiväärijuoman määriä jokainen voinee säätää halunsa ja inkiväärikestävyytensä mukaan - edellisellä kerralla inkivääriä oli ollut liikaa, nyt pieni, puolen sentin juurakon siivu oli termarilliseen ehkä hieman vähän. Palanen inkivääriä kuitenkin kuoritaan ja pilkotaan termariin(varmaan joku 1,5 cm pala voisi olla ok?) ja päälle kaadetaan hunajaa sekä kuumaa vettä. Juoman hauduttelu tietysti vahvistaa inkiväärin makua. Nautitaan ulkoillessa.

Kaakaoon laitoin n. 7 dl kermamaitoa, 50-70g tummaa, 70% suklaata jossa oli hippunen chiliä ja appelsiinin kuorta mausteena sekä 1 rkl kaakaojauhetta.



Illalla kotiuduttuamme ja saunottuamme olin niin rättiväsynyt, että ostamani tarjouskirjolohi melkein vei minusta voiton. Kirosin kaikki 3,90 e/ kg kokonaisena -tarjoukset ja vankkumattoman uskoni fileointiharjoittelun voimaan...:) Tuntui, että ei veistä jaksa vetää kalasta läpi. Mutta taistelin. Toisesta fileestä tuli ihan suht hyvä (toisin kun viimeksi) ja ei toinenkaan lopulta huono ollut. Siitä poistin nahan ja se ei käynyt mitenkään kalamestarityyliin.... Nahka katkesi välissä ja jouduin säätämään että sain sen lopulta irti. Vinkki: väsyneenä ei kannata fileoida kalaa - onneksi en sentään leikannut käteeni tai mitään.

Kala laitettiin uuniin varsin suoraviivaisen reseptin saattelemana. Jostain se on jäänyt mukaan, enkä kyllä muista mistä. Se toimii kuitenkin aina.

Lohta ja vuohenjuustoa (n. 3-4:lle fileen koosta riippuen)
1 lohifilee (saa olla nahkoineen, ei haittaa)
n. 2 rkl sinappia (omaa suosikkisinappia saa käyttää, mutta vuohenjuusto tykkää makeasta)
150g vuohenjuustoa
1 kevätsipulin varsi
sitruunan mehua
mustapippuria

Aloitetaan tuijotuskisalla kuolleen kalan kanssa ja kun se ei itse hyppää ulos ruodoistaan fileoidaan kala ;) No ei, viisas ostaa valmiin fileen, mätkäisee sen uunivuokaan ja sivelee sinapit hunnuksi kalalle. Sitten murusta päälle vuohenjuusto, rouhaise mustapippuria ja laita uuniin 200 asteeseen n. 20 minuutiksi.

Ota kala pois uunista, pilko päälle kevätsipuli, purista n. ½ sitruunan mehu ja anna vetäytyä n. 5 min ennenkuin tarjoat sen.



Ostamani kala oli n. 2 kg ja siitä fileestä tuli noilla ajoilla juuri täydellisen kypsää. Kala kypsyy vielä vähän sen 5 min aikana kun otat sen uunista pois.

Kaikki ulkoilemaan, mars!

4 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Ihan voin kuvitella nuo ihanat kevättalvisäät....Tuo lohifilee kuvassa näyttää kyllä ihan kuin ammattilaisen fileeroima lohi,ei multa kai ihan noin hienosti onnistuisi..Enpä olekaan tullut ajatelleeksi laittaa sinappia lohen päälle, pitääkin joskus kokeilla!

Anonyymi kirjoitti...

Voi tuli vanhat ajat mieleen tuosta Porkkalanniemestä... 80-luvun alussa, kun perhe oli nuori ja alkumetreillään asuimme Kirkkonummella ja Porkkalanniemessäkin tuli joskus käytyä.... Nuo teidän eväät myös saivat suorastaan kuolaamaan...

Nelle kirjoitti...

yaelian, muistelisin että alkuperisessä ohjeessa sinappia olisi laitettu lohimedaljongin päälle ja siihen kiekko vuohenjuustoa. Olen niinkin tehnyt joskus, mutta nyt ei-vaan-kyennyt ;) Ja joo, toi on e parempi file :)

Marke: jos tiedät jotain kivoja ulkoilumestoja, missä ei tarvita suksia niin saa kertoa :) Meillä ei ole suksia ja lapsellakin ne ovat toisessa kodissa, niin että suosimme ulkoilussa suksettomuutta :) Aika monessa paikassa on ladut. Tuon olemme löytäneet missä voi rämpiä polkuja pitkin myös talvisin :)

Laila kirjoitti...

Aah, sinapin ja lohen yhdistelma on niin hyva! Vuohenjuusto on valilla mun makuun liian voimakasta, tuliskohan tuorejuustolla kuitenkin liian tylsa? Hmm, ehka pitaa kokeilla.