perjantai 13. maaliskuuta 2009

Kesäkurpitsapappardelle vuohenjuustokastikkeessa

kesäkurpitsapappardelle

Tämä idea on pummattu kasvissyöjätuttavaltani. Hän sanoi käyttävänsä välillä kesäkupitsaa kuin pastaa. Kun kaupassa kesäkurpitsat olivat tarjouksessa kävin niihin kiinni ja sen jälkeen kolistelin kotona pölyttynyttä idealaatikkoa. Tällaista siitä sitten tuli.

Tarjosin tämän lisäkkeenä pihvin kanssa. Lihan paistamisesta olen pölissyt lampaan yhteydessä ja Vellipojan Nemolla oli myös ihan hyviä vinkkejä. Niin, että en siihen puutu jurikaan tässä postauksessa. Melkein raakana liha hyvä sanoo hän (siis allekirjoittanut) :) Keskitytään tänään tuohon lisäkkeeseen.

Sain siis päähäni, että kesäkurpitsan voisi suikaloida aivan ohuiksi, paahtaa nopeasti voissa ja sekoittaa vuohenjuustokastikkeeseen. Tätä ideaa käytän varmasti toistekin. Jos haluat syödä tämän pelkkänä kasvisruokana ja jättää pihvit märehtimään heinää, voit tehdä isomman annoksen tai sekoittaa tähän vähän keitettyä nauhapastaa ja tarjota pasta-annoksena. Jos haluat kasvisversioon juhlavuutta, voisit lisätä annoksen päälle pienen hunajalla ja balsamicosiirapilla silatun, uunissa paahdetun vuohenjuustokiekon.

Kesäkurpitsakin on kovin monipuolinen, monesti sen kanssa vaan jumittuu siihen ajatukseen että sitä voi joko grillata tai täyttää. Suikaloituna kesäkurpitsaa muuten voisi käyttää varmaan muuhunkin... :)


Kesäkurpitsoja pappardelle vuohenjuustokastikkeessa (2:lle)

1 iso tai 1,5 kesäkurpitsaa
3 rkl pinjansiemeniä
1,5 dl ruokakermaa
1 keltuainen
1 iso oksa rosmariinia
mustaa pippuria
voita ja öljyä paistamiseen


halkaise kesäkurpitsat ja poista siemenet. Sen jälkeen siivuta kesäkurpitsa juustohöylällä pitkiksi suikaleiksi.



Sekoita kattilassa ruokakerma, keltuainen ja sekaan murustettu vuohenjuusto. Paahda pinjansimenet myös kattilaan. Juuri ennen ruokailua kuumenna paistinpannua todella kuumaksi. Kun pannu kuumenee valmista kastike: kuumenna kastiketta sekoittaen sitä koko ajan. Kun kastike on kuumaa, se alkaa hieman muuttaa rakennettaan sakeammaksi ja juusto sulaa. Älä kiehuta kastiketta, vaan nosta se pois levyltä ennen kiehumista. Juuston pitäisi olla melko sulanutta tässä vaiheessa ja keltuainen on hieman saostanut kastiketta.



Laita kuumalle paistinpannule nokare voita. Anna sen sulaa ja laita sitten puolet kesäkurpitsaviipaleista pannulle. Kääntele viipaleita pannulla niin, että vähän pehmenevät ja ehkä joku saa hieman väriäkin. Nosta suikaleet kastikkeen päälle ja tee samoin toiselle puolelle kesäkurpitsaa. Tähän voi käyttää myös parilaa tai parilapannua, mutta silloin kesäkurpitsasuikaleet kannattaa voidella kevyesti öljyllä pullasutia hyväksikäyttäen ennen parilalle laittoa. Pannullakin tuli ihan hyviä, kunhan pannu on kuuma. Älä kypsennä kesäkurpitsaa läpi, vain sen verran että saa sinne tänne vähän väriä ja pehmenee al denteksi :) Sitten nosta kesäkurpitsaviipaleet kastikkeen päälle.



Riivi kesäkurpitsojen ja kastikkeen päälle rosmariinista lehdet ja mausta mustalla pippurilla sekä hippusella suolaa. Sekoita ja tarjoile heti esimerkiksi pihvin tai kanan kaverina.

7 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Nam! Kesäkurpitsasta saakin monenlaista "pastaa", esim.elävässä keittiössä sitä käytetäänkin "pastana".Tolla tavalla olenkin joskus myös leikannut kesäkurpitsaa, mutten ole keksinyt yhdistää sitä vuohenjuuston kanssa, varmaankin ihanaa!

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin olen kerran noita nauhoja kokeillut tehdä, Polkkapossulla oli joskus ohje siitä... mutta olen näemmä suotta unohtanut jatkojalostaa asiaa eli tuo pastasoossi ajatus olisi kutsuva...

Nelle kirjoitti...

Yaelian ja Marke: joo, mä en ole ennen laittanut niitä näin ohuina nauhoina mutta hyvin toimi. Ajattelin, että voisin kokeilla myös jonkinlaista maustemarinadia josain välissä - tekisi jonkun salaatin samalla idealla. :) Tai ehkä te ehditte ensin? :)

Katri kirjoitti...

olen kesäkurpitsaa joskus tehnyt tällä tavalla nauhapastan kanssa, ja maukasta oli. tosin vähän se jäi kaipaamaam jotain lisämakua, eli tuo vuohenjuusto sopii varmaan siihen paremmin kuin hyvin. itse kun tein tälle varsin yksinkertaisen kermakastikkeen ja laitoin lisäksi parmesania. seuraavaksi chevrea! :)

Kissaemo kirjoitti...

Tosi herkullisen kuuloinen ohje! Itse juuri eilen arkikokkasin jauhelihakastiketta, johon vetelin juustohöylällä porkkanaa ohuiksi suikaleiksi. Porkkana voisi tuoda tähänkin kastikkeeseen mukavasti lisäväriä ja -makua.

Nelle kirjoitti...

katri: joo, chevressä on hyvin makua. Sitäpaitsi tykkään niin paljon chevrestä ja pinjansiemenistä.

Kissaemo - totta, porkkana suikaloituna sekaan voisi olla kiva väriyhdistelmä! Lisäksi siihen voisi sopia joku sitruuna-chiliöljymarinadi... hmm. Pitää funtsata.

Ketturouva kirjoitti...

Tämä vaikuttaa erinomaisen kokeilemisen arvoiselta. Jossain kätköissäni tämäntapainen ohjekin on piileksinyt vuosikaudet odottamassa sitä kokeilua, mutta jospa vihdoin saisi oikeasti aikaan testata.