lauantai 7. maaliskuuta 2009

Nellen kestosuosikit: chili-suklaaribsit




Pakko mun on tämä raportoida vaikka pidättekin mua hulluna tai ainakin lievästi kajahtaneena tämän jälkeen. Ei se mitään, naapurit tietää sen jo. Me nimittäin avattiin grillikausi maaliskuussa (vai oliko se 29.2?) tänä vuonna ja nyt grillataan jo toisen kerran näitä herkkuribsejä! ;)

Keksin marinadin viime kesänä kun olin liian laiska keittelemään ribsejä ja tekemään kahdenlaisia kastikkeita kuten yksi kovasti tykkäämäni keittokirja ehdottaa. Näissä jutun juju on chili-suklaa mausteseos tai ylipäätään chilin ja suklaan yhdistäminen aika molemaiseksi kastikkeeksi.


Vaikka aineita on paljon, reseptiä tehdessä ei kannata turhaan stressata - olennaista on viinietikan, tomaattipyreen, pihvisoosin ja öljyn maustaminen chilillä ja kaakaojauheella. Chipotlekastike on hyvä lisä, muttei pakollista. Se on muuten sellaisenaankin hyvä ja miellyttävän savuisa soosi.


Chili-suklaa ribsit (marinadi riittää n. 2 kg ribsejä)

1,5 rkl punaviinietikkaa
1 prk tomaattipyrettä
1 dl pirkka chipotlekastiketta (tai salsaa ja savusuolaa tai...)
3/4 dl tabasco steak saucea
3/4 dl öljyä (tavallinen rypsi, auringonkukka tms kelpaa hyvin tähän)
3 valkosipulin kynttä murskattuna
2 tl valkosipulijauhetta (tai voit jättää kynnet pois ja laittaa tätä vaan 1 rkl)
n. ½tl cayannepippuria
½ tl rouhittua mustapippuria
n. 1 rkl paprikajauhetta
2 rkl täysjyväsinappia
1 rkl chili-suklaamaustetta (tai chiliä ja enemmän kaakaojauhetta)
2-3 rkl kaakaojauhetta (van houten tms)

Joskus olen laittanut tähän hunajaa 0.5 dl mutta en laittanut ainakaan viimeksi enkä tällä kertaa ja hyvin toimii ilman.

Sekoita marinadiainekset ja sutikoi kaikki ribsit paksusti kastikkeeseen. jätä mielellään maustumaan yön yli, mutta on tätä tehty sen kummemmin odottelemattakin kun on ollut kiire;) Jos kuitenkin teet tätä samana päivänä, säädä tomaattimehulla tai öljyllä kastike sopivan paksuksi, että sitä jää hyvin ribsien pintaan.


Maustumaan jätettäessä maku imeytyy muutenkin lihaan. Itse muuten tykkään ribseistä, joissa ei ole paksusti lihaa eli ns. baby back ribseistä... Mutta makuasia.




Paista ribsit ensin kypsiksi uunissa 150 asteessa n. 2h tai kunnes liha alkaa irrota luulta. Sen jälkeen vie ne kuumaan grilliin ja anna niille nopeasti kaunis, hieman mustunut pinta. ;)


Tarjoa salaatin ja vaikkapa viinietikka-vadelmadipin kanssa, jota tein kastikkeeksi rosepippurikanalle taannoin... Tuo vadelmadippi jakaa mielipiteitä, mutta on itselleni jokseenkin addiktiivinen, teen sitä jo kolmatta kertaa pienen ajan sisään. Sinänsä, vaikka oli hyvää tässäkin, se oli ihan täydellistä sille rosepippuroidulle kanalle.

Kopioin tähän alle vielä reseptin, kun se toinen ohje on kilometrin mittainen. :) dip-dip.


Vadelma-ranskankermadippi

n. 150g (eli suurin piirtein jäisenä vajaa 2,5 dl ) vadelmia sulatettuna ja valutettuna
200g creme fraichea
3 rkl balsamicoa

Sekoita kaikki aineet keskenään. Lisää balsamicoa ruokalusikallinen kerrallaan ja maista kastiketta välissä. Se saa olla aika tummaa ja etikkaista, mutta oman maun mukaan. Lisäksi käytetyn balsamicon laatu vaikuttaa paljon. Itselleni tuo 3 rkl oli hyvä, mutta balsamico oli tosi hyvän makuista sellaisenaankin.

8 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Aikaisin tosiaankin se grillikausi teillä alkaa, mutta eikö vielä ole aika kylmä ulkona?

Suklaan ja chilin yhdistelmä on loistava ruuanlaitossa. Nam! Mä ostan täältä murskattuja kaakaopapuja ,ja kun niitä jauhaa ja lisää jonnekin,tulee sellainen syvä suklainen makuvivahde. Saako teiltäpäin noita murskattuja kaakaopapuja(cacao nibs)?

Elsa kirjoitti...

Moi, olin ihan varma että teidän blogissa oli sellanen hassu camembert-pastakastikeohje, jossa juusto sulatettiin siihen koteloon uunissa mausteiden kanssa ja lapettiin vaa pastan päälle. Mut se ei ollutkaan! ootteko nähnyt sellaista ohjetta jossain, oi ruokaihmiset!

T. Elsa internetin ihmemaaseikkailulla

Anonyymi kirjoitti...

Nam mitä herkkua :) En enää yhtään hämmästele aikaisin grillikauden alkua, kun työkaveri taannoin kertoi grillaavansa ympäri vuoden :) Käy näppärästi autokatoksessa ;)

Nelle kirjoitti...

elsa, se ohje löytyy pastanjauhantaa - blogista :)

Nelle kirjoitti...

heli, meillä on pallogrilli tuossa katetun terassin vieressä - siinä ei kyllä viitsi grillaa jos sataa esim. lunta ;)

yaelian - joo, täällä on lunta ja täys talvi, lämpötila tosin nollan lähellä...

Anonyymi kirjoitti...

No ei pallogrillillä varmaan, mutta se onkin aitoa grillausta sitten :) Ei kaasulla niinkuin työkaverilla, vaikka näppärä onkin.

Elsa kirjoitti...

Kiitti :) Ihanaa et voi luottaa, et jostain tiedon saa! Mä en lue sitä, mutta Aleksi on varmaan joskus laittanut linkin siihen. Olin ihan varma et sä oot sen tehnyt kun kokkaat aina nii huippuja juttuja!

Nelle kirjoitti...

elsa, no kiva jos tuosta epämääräisestä vinkistä oli jotain apua :) Muistan vaan etäisesti nähneeni sen siellä, se oli joku jamie oliverin kirjan kokkaus. En kuitenkaan löytänyt sinulle linkkiä, vaikka kävin läpi omat bookmarkkini ja tein muutaman haun ko. blogissa.

Mutta toivottavasti löydät!

Kiva jos tykkäät näistä meidän tekeleistä! Piristää kummasti kun saa tällästä palautetta heti kun silmänsä auki saa :) Ehkä tästä inspiroituu tekemään jonkun hauskan aamupalan tuolle muulle rytmiryhmälle joka nukkuu vielä.