sunnuntai 29. maaliskuuta 2009

Luumujogurttia Nellen tyyliin, yksi re-make ja pohdintaa



Ruokahaasteen viimeinen äänestyspäivä käntyy kohta mittariin. Patistelenpa siis nyt ihan ensiksi kaikkia jotka eivät vielä ole ääntään antaneet äänestämään omaa kalaisaa suosikkiaan haasteessa nro 42 :) Äänestämiseen ei tarvita mitään blogia, edes!

Täytyy tunnustaa, että olen viettänyt jonkinasteista ruokalomaa täällä kotona yksin ollessani. Enimmäkseen olen tehnyt töitä kuin sekopää (tuli yksi pikaisesti tarvittava keikka työn alle) ja syönyt sitä, mitä jääkaapista on kulloinkin sattunut löytymään. Voi kuulostaa oudolta, mutta olen nauttinut välillä ökyttömästä kiireestäkin tosi paljon. Ei sitä koko aikaa jaksaisi, mutta eipä ole ainakaan ehtinyt olla yksinäistä iltaisin vaikka toinen viikko reissuleskeilyä pyörähti jo käyntiin. Selvästi kun ei ole ketään vahtimassa käyttäydyn itseni huolenpidon osalta kuin pahaiset kakarat ;) Yhtenäkin iltana kun ajelin kotiin asiakkaalta kahdeksan jälkeen söin vaan pari palaa juustoa - ei oikein ollut ruokaa, enkä mitenkään jaksanut enää ajatella kokkaamista.



Mutta jotain on kokattukin sitten viimeisen kirjoituksen... Esimerkiksi mainittakoon, että tein uudelleen aikaisemminkin tekemiäni pieniä lohitartareita, tällä kertaa vaan maustoin sen smetanan lisäksi pelkästään vihreillä jutuilla; limellä, kevätsipulilla ja edellistä kertaa rohkeammin vihreällä chilillä ja korianterilla - lapsiahan ei ollut paikalla ;). Oikeasti kannattaa kokeilla tätä jos ette ole vielä kokeilleet. Alkuperäinen muffarivuusissa jäähdyttely toimii ihan hyvin ja maku on yhtä mahtava kuin näillä fiinimmillä reunuksillakin. Leikkikää mausteilla - olennaista on että seokseen tulee jotain raikasta happoa - limeä tai sitruunaa ja jäähdutätte seoksen kunnolla muotoonsa.


Koska tykkäsin tästä tavasta valmistaa lohta, olin ihan ostanut muutaman sellaisen rengasmuotin kokeillakseni helpottavatko ne elämää. Kieltämättä se tekee noiden kalakakkusten tekemisestä ihan lastenleikkiä. Hyydyttelin vaan huolella jääkaapissa pienen painon alla (yön yli) ja paistoin rengasmuotin kanssa pannulla.



Ei tarvittu edes mitään pakastekäsittelyä ja akrobatiaa. Kala pysyy muotissa ihan sotilaallisesti muodossaan ja pintaan voi paistaa huoletta kunnon rapean kuoren :)



Yhteen rengasmuotilla tehtyyn tartariin meni muuten n. 180g lohta - jos joku sinkku, reissuleski tai muuten yksin kalaruokaileva nyt innostuu itseään tällä hemmottelemaan :)

Jogurttia on tullut syötyä myös paljon. Luumujen kanssa tarjottu jogurtti on pitänyt raportoida jo aikaisemmin, mutta tällä viikolla olen taas syönyt tätä herkkua jo useampana aamuna. kaikkien makuun tämä ei ole, koska en sekoita jogurttiin sokeria. Meillä käytetään maustamatonta keikkalaista tai turkkilaista jogurttia ruuanlaitossa tosi paljon, niinpä sitä yleensä on jo jääkaapissa ja tulee syötyä sitten myös aamuisin smoothieissa ja erilaisilla lisukkeilla.

Erityisesti tykkään siitä Lidlin kreikkalaisesta jogurtista sen pehmeän ja kermaisen rakenteen vuoksi. Itse asiassa se oli rakas sisareni joka soittaessaan kerran kysyi, että oletko muuten maistanut sitä Lidlin kreikkalaista? Se jogurtti sai Mimmun muistamaan kauan sitten tehdyn matkan Kreikkaan, missä hotellin aamupalalla oli juuri tuollaista kermaista herkkujogurttia. Sen päälle oli tarjolla runsaasti erilaisia hedelmälohkoja, pähkinöitä ja tietysti kreikkalaista timjamihunajaa. Ja toden totta - jogurtti on erittäin samanlaista.

Raksu on hieman allerginen kypsentämättömälle omenalle, päärynälle, luumuille ja aika monelle muullekin hedelmälle ja juurekselle. Ongelma kuitenkin poistuu jo pienellä höyryttämisellä tai nopealla paistamisella pannussa. Koska rajoitukset tekevät ihmisestä luovan, sain päähäni että miksipä en sitten paista niitä hedelmiä, jolloin kaiki saavat hedelmiä jogurtin päälle! :) Ei muuten ole yhtään pahaa kun päärynät freesaa nopeasti voissa ja kanelissa (mukaan voi ripauttaa hieman valilijasokeria tai vaniljaa) tai tämä luumuinen ihanuus, jota tein täällä ihan vaan itselleni - vaikkei allergioita olekaan :)



Luumujogurttia (yhdelle-kahdelle )

1,5 dl kreikkalaista jogurttia per nenu
1-2 luumua
n. 5-10g nokare voita
hieman vanilijahippuja tai vanilijasokeria
(1 tl marsalaa tai vaikka drambuie -likööriä jos haluaa oikein fiinistellä)

lisäksi päälle (kuvasta unohtuneet...):
1 rkl pellavansiemenrouhetta
(2 rkl valion vadelma- tai boysenmarjakeittoa jos haluaa makeampaa)

Pese luumu ja leikkaa se halki. Poista kivi ja leikkaa luumu pieniksi veneiksi. Sulata voi pienellä kuumennetulla paistinpannulla ja kun saa hieman väriä, kaada sekaan luumut ja vanilija. Pyörittele luumuja voissa kunnes vanilija alkaa kunnolla tuoksua ja kuumutsaavat hieman paistunutta pintaa. Jos käytät likööriä lisää se nyt ja kääntele vielä hieman palasia, että maku leviää joka puolelle.

Lapioi kulhoon haluamasi määrä jogurttia, kaada päälle luumut ja ripottele pellavansiemenrouhe luumujen päälle. Jos kaipaat lisämakeutta voit tosiaan lorauttaa ihan vähän jotain valiokeittoa luumuille - mutta älä laita paljon ettet peitä koko luumun makua. Voit tietysti sekoittaa kaiken, jolloin maku leviää tasaisemmin mutta itse tykkään, että voin valikoida jokaiseen lusikalliseen juuri ne maut joita haluan.

Käy kiinni, syö eläkä unohda äänestää.

3 kommenttia:

Crane kirjoitti...

Lohitartar näyttää hyvältä, täytyy ehdottomasti kokeilla.
Tein taas pitkästä aikaa itse jogurttia, kunnolla punaisesta maidosta...Luumujen laatu on täällä aika huono, mutta tuossa pannulla käyttämisessä on ideaa...

Jael kirjoitti...

Tuota lohitartaria täytyy joskus kokeilla, kuulosti niin hyvältä silloin kun kirjoitit siitä edellisen kerran,ja nyt sitten taas.Ehkä sitten Helsingissä kesällä,kun lohi on huomattavasti halvempaa kuin täällä.
Minäkin pidän kovasti Lidlin maustamattomista jugurteista;täälläpäin on tosi hyviä jugurtteja,mutta Suomessa aina käytän Lidlin jugurtteja.

Nelle kirjoitti...

Crane: monta kertaa on ollut mielessä tehdä itse jogurttia, mutta olen kyllä varmaan liian laiska :) Tuo pannulla käyttäminen itseasiassa pelastaa vähän heikommankin luumun. Ja ne päärynät tulee kans ihan jumalaisia kun pieni voimäärä irrottaa kanelista mahtavasti aromeita.

yealian: joo, kokeile ihmeessä kun palajat kotomaahan.

Taisit joskus sanoakin että sinustakin lidlin maitotuotteet ovattosi hyviä - olen kyllä samaa mieltä. Se täysrasvainen creme fraichekin on ainakin yhtä hyvää kun se valion ja paljon parempaa kuin ingmanin. :)

Juustoissa on jotain hyviä, mutta osa on kyllä aika kumisia ja saksalaishenkisiä...