maanantai 4. elokuuta 2014

Vihreä kurkkusalaatti (ah niin ihanan) suolaisella fetalla ja tahinikastikkeella


Kesän suosikkisalaatti syntyi ihan puhtaasti vahingossa. Kävin läpi jääkaappia mökillä ja huutelin ruokia, joita näin. Kurkun kohdalla V sanoi, että tee jotain kurkusta; kun on näin kuuma, kurkku tuntuu raikkaalta ja hyvältä idealta.

Meillä oli grillissä tulossa simppeliä ja nopeaa eli Tehtaalta löydettyä peruspossua - muistaakseni jonkinsorttisella hunaja-etikka-sinappimarinadilla joka ei sinänsä ole merkittävää, koska oli muuta harrastetta. Mutta lisäke puuttui enkä ollut miettinyt asiaa sen enempiä. Niinpä otin sitten ne kurkut ja tuumasin että tänään kokataan väreillä; vihreä olkoon päivän teemaväri. Niinpä sitten keräsin omasta maastani viininsuolaheinää ja korianteria, viipaloin kurkut ja rakensin simppelin salaatin niistä aineista.  Ja sitten mietin että koska on kuuma ja suolaakin tekisi mieli niin fetaahan on. Joten fetaa murustin myös salaatin päälle.

Vähemmän tunnettu harrastukseni on ompelu; olen koittanut ehtiä tekemään sitäkin tämän loman aikana, bloggaamisen kustannuksella - pahoittelut siitä, mutta se on ollut tarpeen. Varsin terapeuttista! :)
Sisareni oli lisäksi kehunut männäviikolla ihastuneensa tahiniin; kuulemma vihannekset ja jopa banaani on ihan jumalaisen hyvää tahiniin dipattuna. Siitä muistin, että tahinista saa sitruunanmehun kanssa aikaan varsin oivaa kastiketta ja tein kurkkuiselle salaatille sellaisen. Samaa soosia voi toki käyttä myös dippaamiseen ja sitä voi terästää valkosipulilla ja makeuttaa hieman hunajallakin jos tykkää. Mutta tällaisena perusversiona se käy hyvin salaattiin.

Ensimmäisellä kerralla minulla oli vielä kaapissa savumanteleita joita M oli tuonut juhannuksena tullessaan. Suolaisina ja hieman savuisina ne olivat ihan mielettömän onnistunut yllätyksellinen elementti raikkaaseen, pähkinäiseen ja mehukkaaseen salaattiin. Samaan tarkoitukeen kävisi vaikka ne huoltoasemilla myytävät savustetut mantelit tai vaikka sour cream and onion - mantelit... olennaista on, että mantelit on ainakin paahdettu ja suolattu! :)

I ottaa kuvan kun äitikin kerran. Tässä salaatissa mukana myös portulakkaa. Joo, Taalintehtaan torilla sijaitseva Niittulan koju pilaa mut ihanilla vihreillä... Paluu Espooseen tulee olemaan karu.

Omaan illallsipöytään sekoitin aineet vaan keskenään (ks. kuva alla) - mukaanlukien sen salaatinkastikkeen.

Hyvää vaikkei ehkä ihan niin kuvauksellisen kaunista :)

Ei siitä nyt ruma tullut, mutta seuraavalla kertaa kun anoppi tuli kylään olin jo varautunut vähän esillepanonkin suhteen; kauniimman salaatista saa, kun soosin asentaa salaattivadin keskelle kippoon ja  pilkkoo vielä lisäksi limen tai sitruunan lohkoja vadille jotta jokainen voi lisätä sitruunaa oman makunsa mukaan. Toisaalta; en tiedä voittaako lopulta maussa kuitenkin sekoittamalla aineet; vähän siltä tuntuu. Kurkku ainakin saa samanlaista luonnetta kuin hölskytyskurkkuja tehdessä kun se saa vähän tahinia, happoa ja suolaa niskaansa. Niin tai näin, tätä salaattia on tehty aika monta kertaa, vaikka se on niin tavallisen ja yksinkertaisen oloinen.

p.s. V osti I:lle Vtecin Kidizoom plussan kesän alussa koska I täytti meikäläisen puhelimen omilla kuvillaan ja lisäksi oli suunnattoman kiinnostunut hakkaamaan järkkärin laukaisunappia sarjassa tai pitämään sitä vaan pohjassa... :) Kameran saapumisen jälkeen on ollut ehkä aavistuksen liikkistä seurata pikkumiehen kuvaussessioita ja kun muistikortti tyhjättiin läppärille ekan kerran kiljuimme naurusta kyynelet silmissä... :) Siellä on ihan muutama koominen filtteri...

Nopeasti hän on lisäksi oppinut että esimerkiksi ruokaa voi pitää kuvata ja kun äiti liikkuu kameran kanssa, niin liikkuu pikkumieskin. ;) Kamera on ollut täydellinen menestys myös siinä tarkoituksessa mihin se ostettiin. Jos nyt jotain kritiikkiä, niin vähän vähemmilläkin filttereillä olisi pärjätty ja  muutama ominaisuus kamerassa kieltämättä oltaisiin voitu piilottaa jonkin parental moden alle, kuten esimerkiksi koko kortin formatointi.

Vihreä kurkkusalaatti

1,5-2 kurkkua
2 kevätsipulin mukulaa siivuina
1 limen kuori (tai luomusitruunan kuori)
viininsuolaheinää n. 1 ruukku
(portulaukkaa) 
kourallinen hyviä kivellisiä oliiveita (kivet poistettu)
pieni kourallinen savustettuja manteleita (tai paahdettuja, suolattuja manteleita)
tuoretta korianteria
1 pkt fetaa

Kastike
2-3 rkl tahinia
2 limen mehu (tai sitruunan mehua)
vettä (muutama rkl niin että saat kastikkeesta sopivan löysää)
suolaa
pippuria


Sekoita kulhossa tahinia ja limen tai sitruunan mehua tahnaksi. Tahna sakenee hapon vuoksi ja joudut lisäämään vettä että saat kastikkeesta uudelleen silkkistä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Siivuta kurkut juustohöylällä ja sekoita korianteria, limen tai sitruunan kuorta ja viininsuolaheinää keskenään ja ripottele päälle n. puolet fetasta ja manteleista. Sekoita ja lisää joukkoon halutessa osa kastikkeesta.

Koristele sitten salaatti ripottelemalla päälle vielä vähän fetaa, tuoretta korianteria ja viininsuolaheinää sekä halutessa sitruunan tai limenlohkoja.

Tarjoa lisukkeena tai sellaisenaan.

Vihje: Pääruokaan saattaisin lisätä enemmän fetaa tai jos fetaa ei ole, olemme tarjonneet tätä mm. grillatun halloumin ja saganaki - juuston kanssa lisukkeena.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Tahini on ihanaa kastikkeissa,vaikka missä;) Jos siitä tykkäät,niin mulla on tahinitagin alla aika monta tahiniohjetta;D

Nelle kirjoitti...

Jael: no sinä olet kyllä tosi monipuolinen tahinin kanssa. :) Mutta miksipä ei! Se on ihanaa tahnaa... :)