keskiviikko 27. elokuuta 2014

Sanoista tekoihin; Biolanin harmaavesisuodatin



Meidän mökillä on tosi kevyt infra; kompostoiva puusee, keittiökomposti ja vaikka lämmintä vettä tulee hanasta meillä ei ole mitään pesukoneita, tiskikoneita eikä tosiaankaan mitään vesivessoja, poreammeita tai muutakaan fiinistelyä.
 

Mökki on vanha; köh, meidän kanssamme melkein samaa vuosikertaa eli kultaisen seiskytluvun tuotantoa. Se tietysti näkyy ja tuntuu monessa paikassa. Lisäksi paikkaseutu, jossa mökki seisoo  on karu; vesijohdot kulkevat kallioiden päällä koska maata ei ole ja siten käyttökausi loppuu viimeistään kunnon yöpakkasten alettua.


Aikoinaan keittiöön on sentään asennettu tiskiallas ja tiskialtaalle putki ulos joka johtaa sen aikaiseen hifi-harmaavesijärjestelmään, "kivipesään" jossa tiskivedet on imeytetty kivien ja maaperän sekaan.


Vuoden 2016 maaliskuuhun mennessä haja-asutusalueen harmaavesien käsittely pitää olla nykyvaatimuksia vastaavassa kunnossa. Olemme toki seurailleet asetuksen ohjeita tässä vuosien mittaan ja jääneet kuulostelemaan mitä lopulta tulisi tehdä, mutta jotenkin se oli jäänyt vähän epäselväksi. Olin kuullut, että ympäristökeskukset neuvovat asiassa mielellään. Niinpä V soitti Kemiönsaaren ympäristökeskukseen tuossa lomalla ja kysyi mitä meidän nyt oikeastaan on tehtävä asian hyväksi kun tilanne on mikä on, eikä tänne olla meikäläisen lisäksi muita tiskikoneita tuomassa. Kuten tuosta yllä linkkaamastani taulukosta ilmenee, meille kerrottiin että keittiövesille me tarvitsemme kevytrakenteisen pienpuhdistamon, jollainen sittemmin hankittiinkin - muuten pärjättäneen nykyisillä vanhoilla rakenteilla.

70-luvun ihme löytyi maan alta kun harmaavesisuodattimelle kaivettiin kuoppaa.

Koska maata ei oikeastaan ole ja paikka on kylmillään talvet, tarvitsimme systeemin jota a) ei haittaa vaikka se jäätyy b) se olisi helppoa puhdistaa c) massat voi kompostoida paikanpäällä, sillä jätemassan roudaaminen mantereelle ei oikeasti ole ihan älykästä hommaa.



Ja sitten kun ynnäsimme kaikki plussat ja miinukset sekä teimme vähän hintavertailua päädyimme tuohon Biolanin harmaavesisuodattimeen (mallia light). Sen voi asentaa ihan ulos, siinä on päältä ladattavat viisi "kasettia" johon laitetaan rehevöityneiden järvien putsauksessa nostettua vanhaa puoliksi turpeentunutta järvenpohjaa. Kasettien täytöllä saadaan n. 100 käyttöpäivää ja kun ynnäsimme että kesässä on n. 20 viikonloppua ja 30 päivän kesäloma sekä ehkä joku satunnainen syyslomaviikko niin kasettien täyttö ja tyhjennys kerran vuoteen riittänee ihan ok. Tosin, tuohon 300l kapasiteetilla per vuorokausi se kestäisi kyllä jopa tiskarin asennuksen. Mutta alle 500 hintaan ja ulkoasennusmahdollisuuden huomioiden tuo vaikutti meille sopivalta laitteelta.

Joten vaikka pieni puro, meidän tiskivedet valuvat jatkossa vanhan sakeutuskaivon sijaan tuohon harmaavesisuodattimeen jossa järvenpohjan mädättäjäeliöt toivottavasti käsittelevät kaiken epäilyttävän veden valuessa sammaleen läpi.

Suodattimen etureuna tuettiin kallioon, takareunassa on poistovesiaukko.

Ja niinpä V kaivoi  niin syvän kuopan kuin tuohon nyt sai ennenkuin kallio tuli vastaan ja purimme vanhan kivipesän kiviä pois suodattimen tieltä. Sitten samat kivet käytettiin uudelleenasennukseen ja rakensimme niistä irrotetuista kivistä uuden kivipesän vanhan kivipesän päälle/kohdalle. Ajattelimme, että saamme siitä jonkinlaisen imeytyskentän korvikkeen, sillä esisuodatettu vesi pitäisi ohjata imeytymään johonkin.  Lisäksi saamme tuettua laitteen, koska tuo kasettihärveli pitää olla vaaterissa joka suuntaan. Silloin vesi pääsee virtaamaan tehtaalla valmiiksi kallistetuissa kaseteissa eikä jää sinne laitteeseen lillimään.

Biomateriaali, jolla kasetit täytetään, muistuttaa rahkasammalta joka on maatunut osittain.

Ja kun pömpeli oli asennettu, pöyhimme ja revimme järvenpohjatäytteen (jota muuten sai myös siitä Taalintehtaan ST1:ltä) kasetteihin. Ensin tuntui että täyte on tosi klimpissä ja ettei se riitä - mutta yllättävän paljon se pörhistyi kun sitä pöyhimme ja lopulta joka kasetissa oli hyvä kerros - valumareunalle jätimme tyhjää tilaa ohjeen mukaan n. 5 cm.

Ekat tiskivedet koekäytössä, näyttää toimivan!


Katsotaan myöhemmin, jos paikkaa vielä vaihdetaan talon alle tai jotain, mutta tuohon se nyt saatiin ensi hätään ja laitos näyttäisi toimivan a-ok.

Putket peitettiin tuota kärpässuojattua hattua lukuunottamatta jäljelle jääneellä maalla ja haravoiduilla neulasilla.

Sitten vaan kansi kiinni ja tiskaamaan. Mutta jäin kyllä miettimään, että olisiko sillä n. 400 eurolla (+ asennusosat) joka tuohon upposi, saanut enemmän hyvää Itämerelle jos sen olisi pistänyt johonkin keräykseen. Niin tai näin - yritetty on auttaa, lain ja asetuksen hengen mukaan.

12 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

MITÄ? Ei poreammetta?

;)

Nelle kirjoitti...

Nanna: joo, ei - kato tää on semmonen (tavataas yhdessä) m-ö-k-k-i mök-ki, alias työleiri, alias vanhanajan kesänviettokohde; ei mikään kesäasunto :) Halotkin pitää hakata itse (!) ;)

Ansku kirjoitti...

Minä en tajua mökkiläisten tiskivesien kyttäämistä, kun samaan aikaan on annettu Talvivaaralle lupa työntää paskansa millin kalvon päälle ja saastuttaa puoli maakuntaa.

Anonyymi kirjoitti...

Saako kysyä mihin "tasoon" mökkinne kuuluu? Kantovettä tai vesijohto? Mökkimme lähisaaristossa tarvitsisi mahdollisesti samankaltaisia järjestelyjä.

--mika

Nelle kirjoitti...

Ansku Gen: Nämä ovat niitä poliittisia päätöksiä ja kuten siinä kesäpostauksen kommenteissa kirjoitinkin; se että toivoo isompia korjauksia myös esimerkiksi Puolan ja Venäjän päästöihin ei minusta pitäisi estää sitä, että itsekin koittaa vähentää siinä missä voi. Minä en halua verrata Talvivaaraa meidän tiskivesiin (joista nistäkin huuhteluvedet käytetään kesällä koristekasvien kasteluun) - Talvivaarassa tarkoitus oli ottaa hallittua riskiä työpaikkojen luomiseksi. Sitten kävi niinkuin kävi ja kaipa sielläkin yritetään minimoida tappiot.

mika: no meillä on oma kaivo, joka tuottaa vuorokaudessa sellaisen 150-200 litraa vettä (ehkä?) ja joo, se tulee pumpulla keittiöön ja siellä on pieni lämminvesivaraaja. Silloin keittiö kuuluu tämän taulukonkin perusteella kolmostasoille mutta koska meillä on erillinen saunarakennus, jossa ei sitten taas ole keittiövesiä niin ympäristökeskuksen mukaan tuommoinen biolanin laitos riittäisi keittiöön ja sauna mennee sillä suodatinkivipesävirityksellä joka sinne on aikoinaan tehty.

Sanoivat vielä, että nämä haastavammat kohteet (esim. kun meilläkään ei ole maata täällä ja realistinen vedenkäyttö on suht pientä kuitenkin) katsotaan tapaus kerrallaan. Tärkeintä lienee, että valittu järjestelmä pystyy hoitamaan sen kuorman joka sieltä realistisesti tulee.

Ainakin meille jäi tosi positiivinen kuva siitä ympäristökeskuksen neuvonnasta - tuntui olevan järki matkassa mukana. Suosittelen soittamaan ja kysymään neuvoa omaan tilanteeseen; puhelu oli helpottava kokemus.

Anonyymi kirjoitti...

Varsin "sairasta" laittaa 400 euroa tuollaiseen purkkiin, jonka vaikutus vesien pilaamiseen lienee täysin olematon. Mielenrauhasta iso hinta ja enemmän hyvää olisi varmasti saanut laittamalla tuon 400e Veikkauksen lottoon vaikkapa.

Nelle kirjoitti...

Anonyymi: ihan pelkästä mielenrauhasta tämä ei nyt kumpua vaan lainsäädännöstä. :)

tei kirjoitti...

Hei, enpa olisi tammoisesta lainsaadannosta tiennyt ellen seuraisi blogiasi. Pitaapa selvittaa appivanhempien mokin tarpeet. Se tosin kuuluu alempaan luokkaan, mutta tiski- ja pesuvesia siellakin tuotetaan kahdessa rakennuksessa; pitaakohan hankkia kaksi suodatinta ...

Nelle kirjoitti...

Tei: no tästä oli pari vuotta sitten isomminkin keskustelua, mutta alkuperäisiä turhan jyrkkiä säännöksiä loivennettiin melkolailla. Varmaan kyse on ihan paikast; näitä pömpeleitä saa erikokoisina ja eri kapasiteetilla. Jos teillä on kaksi mökkiä ja mahollisuus piilottaa putkia maahan mikä estää laittamasta yhden käsittelylaitoksen ja putkittamaan kaikki vedet siihen yhteen ja samaan. Kannattaakin jos vaan on järkevät välimatkat - tuleehan yksi halvemmaksi kuin kaksi. Kannattaa soittaa ympäristökeskukseen jos mietityttää.

tei kirjoitti...

Asun ulkomailla, joten ei ole kovin tiiviisti tullut seurattua naita keskusteluja. Mokit ovat samassa rinteessa eri tasoilla eika kovin kaukana toisistaan, joten tuo putkitusidea varmaankin toimisi. Kiitos vinkista :)

Topias_kokkaa kirjoitti...

Miten on toiminut nyt 7 vuotta? Miten putki tulee mökistä suodattimelle?

Fia kirjoitti...

Kätevä varmasti tuollainen harmaavesisuodatin. Meidän naapuri kertoi, että heidän omakotitaloon on harkittu jätevesipumppaamoa. Paljon on näitä pumppuja ja suodattimia. Itselläni menee aivan sekaisin välillä, mikä on mihinkin tarkoitukseen.