sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Taateliset munakoisopyörykät

munakoisopyöryköitä
Jostain syystä en osannut koko vegaanimenun miettimisen aikana stressata alkupaloista. Itse asiassa, jos rehellisiä ollaan alkupalaideoita oli paljonkin ja ne tuntuivat vaihtelevan muutaman viikon välein. Vahvin kilpailija munakoisopyöryköille oli jonkinlainen pieni tapas - lajitelma. Unelmoin marinoiduista, tuoreista herkkutateista, falafel - pyöryköistä ja ehkäpä yrtein maustetuista aurinkokuivatuista tomaateista. Monet tapaspöydän jutut ovat jo ihan luonnostaan vegaanisia!

Mutta sitten silmiini sattui Hesarissa ollut muunnelma Marja Lindforsin munakoisopyöryköistä. Idea oli minusta ihana ja lähdin miettimään, saisinko pyörykät pysymään kasassa ilman kananmunaa. Makupuolelle ajattelin pihistää idean eräästä suosikkiruuastani täytetyistä munakoisoista. Niissä täytteeseen tulee munakoison ja mausteiden lisäksi pinjansiemeniä, taatelia ja cous-cousta. Ne olisivat muuten sellaisenaankin tehtävissä täysin vegaaniseksi, mutten halunnut päästää itseäni ihan NIIN helpolla ;)

taateleita ja pinjansiemeniä

Vaikka alkuperäinen hesarin reseptikin näyttää ihan kokeilemisen arvoiselta, ajattelin että munakoisoihin tulee kummasti lisää potkua jos niitä grillaisi ainakin osan. Niinpä sitten yhtenä iltana ennen illallista lykkäsin V:lle grilliin puolitetun munakoison. Ajatukseni oli kokeilla pyöryköitä ihan pienestä määrästä ensin, mutta sitten lopulta en ehtinytkään. Joten lopulliseen taikinaan päätyi se grillattu munakoiso ja kolme suurehkoa munakoisoa uunin kautta.

Koska grillattu munakoiso oli halkaistu, sen liha sai hauskasti savun aromia grillistä, mutta se myös haihdutti nestettä uunissa kokonaisina kypsennettyjä kavereitaan enemmän. Mutta ihan hyvin voit tehdä tämän vaikka kokonaankin uunissa kypsennetyistä munakoisoista. Savun makua saat vaikka käyttämällä savusuolaa tai liquid smokea.

Koska sidosaineena ei voinut käyttää kananmunaa tuumasin, että jollain taikinaa on saatava vähän jämäkämmäksi. Päätin käyttää tarkoitukseen sokerijuurikaskuidusta valmistettua fibrexiä, jota olen käyttänyt joskus jatkeena esim. katkarapukakkuihin. Fibrex on täysin mautonta, kuivaa kuitua ja imee itseesä nestettä. Kun fibrex jäisi turpoamaan taikinaan ja imemään munakoisojen nestettä, siitä tulisi varmaan helpommin muotoiltavaa (1 dl fibrexiä imee n. 1 dl vettä).

Tein taikinan torstaina, illalla jotta perjantaille ei jäisi niin paljon tekemistä. Mietin muuten ylipäätään näitä ruokia laittaessa, että tosi moni näistä ruuista on tehtävissä ainakin puolivalmiiksi etukäteen. Esimerkiksi pääruuan polenta syntyi myös torstaina, illalla ja papukastikkeenkin tein valmiiksi jääkaappiin. Periaatteessa linssitkin olisi voinut kypsentää valmiiksi ja vain lämmittää ja maustaa tuoreilla sienillä ja yrteillä ennen tarjoilua. Vain salaatti oli oikeasti ruoka, jota ei voinut tehdä etukäteen.

Kun miettii vegaanista kokkausta ja sen erityispiirteitä, niin näissä palleroissa oli minusta pari sellaista kohtaa, joissa ei tyydytä vain hyvän ruuan valmistamiseen. Koska Vegaanius on vakaumukseen perustuva ruokavalio, ruuanlaitossa ei voida aina ottaa sitä helpointa ratkaisua vaan mennään pidemmälle, sellaiselle alueelle, jota en tulisi miettineeksi omassa arjessani. Se, että pyöryköiden tuplapanerointiin ei voinut käyttää kananmunaa on tietysti selvä. Yllättävämmän tilanteen kohtasin kaupassa; ostaessani korppujauhoja tajusin yhtäkkiä, että minun täytyy lukea pakkausseloste! Onko korppujauhoihin käytetyssä leivässä maitojauhetta, kananmunaa tai muuta eläinkunnan tuotetta? Sitä en ollut tulllutkaan miettineeksi etukäteen.

Siinä kohtaa kun luin korppujauhopaketin tuoteselostetta tuumasin, että nyt on siirrytty pelkän hyvän ruuan valmistuksesta sille vegaaniuden ideologiselle puolelle, jota ei kyllä tule miettineeksi omassa arjessa. Jotta jaksaa syynätä allergikkojen tavoin tuoteselostetta, täytyy olla vakuuttunut siitä, että kaikkien eläinperäisten tuotteiden käyttö ravinnoksi on väärin. Ja kun minulla ei sellaista eettistä ongelmaa ole, se tuntui ajatuksena hassulle ja hieman työläällekin. Mutta: minä olin luvannut vegaanisen aterian, joten sellainen tehdään nyt alusta loppuun asti (toim. huom. pohojalaanen emäntä). Onneksi korppujauhopaketin kyljessä luki vain: vesi, jauho, suola. Joten korppujauhot olivat mukana busineksissa.

Haasteista ja kiertoteistä huolimatta näistä pyöryköistä tuli tosi hyviä! Vaikka tein niitä reilun satsin neljästä suuresta munakoisosta, yhtäkään ei jäänyt. Näitä tulee kyllä tehtyä uudelleen, mutten voi luvata, ettenkö tekisi näihin ensi kerralla tuplapanerointia kananmunalla.

munakoisopyörykkä

Taateliset munakoisopyörykät (n. 6:lle nälkäiselle! :D )

4 munakoisoa (1 grillattu)
1 sipuli
8 taatelia
vajaa 1 dl pinjansiemeniä
2 valkosipulin kynttä
n. 3 rkl oliiviöljyä
1,5 tl garam masalaa
1 stem ginger
nippu persiljaa
0,5 dl fibrexiä
1/2 sitruunan kuori
suolaa + vihreää chilisuolaa
mustaa pippuria
n. 1/2 rkl vaaleaa balsamicoa

Puolita yksi (tai kaksi) munakoisoa, dippaa leikkuupinta nopeasti öljyssä ja grillaa ne ihan pehmeiksi. Pistele loppuihin munakoisoihin reikiä ja laita ne uuniin n. 200 asteeseen paahtumaan, kunnes ne ovat ihan pehmeitä n. 30 min.

Anna munakoisojen jäähtyä hieman, halkaise ne ja kaavi sekä grillattujen, että uunitettujen munakoisojen liha kippoon. Pilkoin pisimpiä suikaleita sen jälkeen vähän saksilla.

Silppua sipuli ja valkosipuli. Lorauta pannulle öljyä ja laita pinjansiemenet paahtumaan pannulle. Kun siemenissä on vähän väriä lisää mausteet, valkosipuli ja sipulisilppu. Pilko mukaan taatelit, raastettu sitruunan kuori ja silputtu stem ginger (ei pakolllinen, voit korvata tämän laittamalla mausteiden kanssa mukaan vähän tuoretta inkivääriä). Lorauta mukaan vaalea balsamico. Sekoita kunnes maut vähän yhdistyvät ja etikka haihtuu vähän.

Sekoita paistettu makuseos munakoisomössöön. Lisää fibrex ja silppua mukaan lehtipersiljaa. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Jätä taikina tekeytymään jääkaappiin ainakin tunniksi, jotta fibrex ehtii turvota ja seos jäähtyä kunnolla.

Kuumenna öljy niin, että leipäpala ruskistuu n. 3 sekunnissa (n. 180 astetta). Muotoile munakoisomassasta palloja ja pyörittele ne korppujauhoissa. Uppopaista öljyssä pari minuuttia, kunnes ovat kauttaaltaan lämpimiä ja kauniin värisiä.

Ohjeessa pallot paneroidaan vain korppujauhossa, koska en halunnut käyttää soijajauhoja. Mutta jos haluat rapeamman kuoren, voit pyöritellä pallot ensin vehnäjauhossa, sitten vaikka soijajauho-vesiseoksessa tai epävegaanisesti kananmunassa ja vasta sen jälkeen korppujauhossa.

5 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Tosi ihana ohje,sekä tuo alkuperäinen Hesarissa ollut sekä vielä kivempi oma ohjeesi. Näyttävät tosi herkullisilta!
Tuo Fibrex on mulle ihan tuntematon juttu,mutta varmaankin hoitaa saman asian kuin psyllium,jota itse käytän.

Sitruunainen kirjoitti...

Kääk, miten hyvältä mahtaakaan maistua taatelin ja munakoison liitto! Pakko kokeilla joskus.

Anni kirjoitti...

Aina välillä törmää siihen että ihmetellään kuinka rankkaa ja hankalaa on kummallisten ruokavalioiden noudattaminen. Muistan kun lopetin lihan syönnin ja sitten piti kaupassa aina kyylätä niitä tuoteselosteita, olihan siinä hirveä duuni. (Tosin nautin siitä.;) Mut kyllähän noi kaikki kikat ja kakat on oppinut jo aikoja sitten niin hyvin ettei tarvi tsiigaa joka tuotetta. En edes ole enää kasvissyöjä ja silti luen säännöllisesti tuoteselosteet - ihan vain siksi että se on mielenkiintoista.

Anni kirjoitti...

Aina välillä törmää siihen että ihmetellään kuinka rankkaa ja hankalaa on kummallisten ruokavalioiden noudattaminen. Muistan kun lopetin lihan syönnin ja sitten piti kaupassa aina kyylätä niitä tuoteselosteita, olihan siinä hirveä duuni. (Tosin nautin siitä.;) Mut kyllähän noi kaikki kikat ja kakat on oppinut jo aikoja sitten niin hyvin ettei tarvi tsiigaa joka tuotetta. En edes ole enää kasvissyöjä ja silti luen säännöllisesti tuoteselosteet - ihan vain siksi että se on mielenkiintoista.

Nelle kirjoitti...

yaelian: joo, sitä hesarinkin ohjetta voisi tosiaan kokeilla. Ja mietin, että palaisikohan parmesan ihan jos kokeilisi panerointia sillä toiseen kerrokseen...

Fibrex on samantyyppistä kuin psyllium, joo, mutta fibrex ainakin mun pussissa on lastuina jun psyllium on jauhetta.

sitruunainen: se tosiaan sopii hyvin yhteen, voit kokeilla myös sitä t'ytettyä munakoisoa tulee tosi hyvää myös grillissä.

Anni: kaikkee tottuu, joo. Ja tuo oli vain se mun kokemukseni siellä kaupassa. :) Se mikä oikeastaan oli minulla mielessä oli juurikin se, että ihmisellä pitää olla motivaatio sen valitsemansa ruokavalion noudattamiseen. Niinkuin nyt vaikka keliakiaa sairastavalla on selkeä tarve löytää gluteenittomia tuotteita. Eikä sitä tajua mitä kaikkea se tarkoittaa ennenkuin kokeilee. Varmaan siksi vegaanisen ruuan kokkauksessakin on pieni kynnys: paljon on opittavaa.

...Ja kun ei ole edes ketään ystävää, joka olisi puhtaasti vegaani, niin en usko, että soijaa tai kaurakermaa tulee käytettyä paljoa tämän kokeilun ulkopuolella. Avartavaa se oli silti.