perjantai 10. syyskuuta 2010
Herkkutattipolentaa grillistä ja pari epävegaanisempaakin vinkkiä...
Polenta on loistavaa grillattavaa, kunhan ei laita massaan liikaa rasvaa, kermaa tai juustoa. Tämäkin virhe tuli joskus kokeiltua, kun sekoitin grillattavaan polentaan gorgonzolaa liiankin avokätisesti. Juusto tietysti suli kuumassa grillissä ja koko polenta muuttui äärettömän hankalasti käsiteltäväksi, epäesteettisti valuvaksi mutta siitä huolimatta herkulliseksi grillimössöksi.
Polenta herättää minussa toisinaan vähän ristiriitaisia tunteita; se voi olla ihastuttavaa, kuten viva chapatan aleksi asiaa kommentissaan kuvasi. Mutta jos polentaan ei laita mitään mausteita se voi olla myös tylsää, tympeän kumista ja vähän mautonta maissipuuroa.
Tästä tuli kyllä ihan täydellisyyttä hipovaa, mutta suuri kiitos siitä kuuluu laadukkaalle pekaani- ja tryffeliöljylle, ihanille Mimmulta joululahjaksi saamilleni herkkutateille ja tietysti kesän ulkona kasvaneille tuoreille yrteille. Vegaani-illallisella Mari tuumasi, että on aika hassua, kun täyteläisen makuinen tatti ja paahtuneet grillimaut tekevät tästä tavallaan annoksen "pihvin" vaikka kyseessä onkin hiilihydraatti.
Vaikka assosiaatio lisäkkenä usein mielletyn polennan ja pääruuan "pihvin" välillä olikin yllättävä, olimme kaikki yhtä mieltä siitä, että tekstuuri oli onnistunut ja ennen kaikkea: grillattu polenta oli hyvää. :)
Ja kun kaikesta ahmimisesta huolimatta polentapaloja sitten kuitenkin jäi, ne toimivat myös seuraavana aamuna lämmitettynä brunssilla. Kaivoin palaset esiin jääkaapista ja laitoin ne vain uuniin. Lämmenneet palaset koristin tuoreella kanelibasilikalla ja tarjosin ne täysin epävegaanisti salviavoissa paistettujen kananmunien, mozzarellan ja creme fraichen kanssa. :) Mmm...
Sitä salviavoissa paistettua kananmunaa kannattaa muuten kokeilla, se on ihan ykköshyvää brunssikamaa. Tämä herkku syntyy laittamalla kuumalle pannulle kunnon nokareen (30-40g) voita ja kun voi on sulaa, sekaan salvianlehtiä.
Kun voi alkaa muuttua ihan vähän kullanruskeaksi, riko munat mukaan ja paista kunnes valkuainen on juuri hyytynyt. Tarjoa heti. Salviavoissa paistaminen toimii muuten loistavasti myös pekonin kanssa :)
Polenta kannattaa tehdä edellisenä päivänä tai useampi tunti ennen grillausta jotta se ehtii kunnolla jämähtää. Laitoin polennan suorakaiteen muotoiseen keraamiseen uunivuokaan hyytymään. Kun polennan sitten kippasi leikkuulaudalle ja puolitti, siitä sai leikattua halloumin kokoisia paksuhkoja siivuja grilliin. Se tässä ruuassa on tosi kivaa, että polennan voi keittää hyvissä ajoin etukäteen ja grillauksen (tai miksei vaikka parilalla paistamisen) voi tehdä vasta tarjoillessa.
V muuten vinkkasi grillin suunansta sellaisia terveisiä, että polentasiivut kannattaa sivellä molemmin puolin valkosipulisella yrtti-öljykastikkeella ennen grilliä. Niin ne eivät tartu ritilöihin. Kastikkeeseen kannattaa laittaa myös muutama rkl etikkaa makua syventämään ja estämään öljyn hurjaa paloa grillissä.
Herkkutattipolentaa grillistä (ainakin 6-8:lle)
3,5 dl polentaa
n. 16-17 dl vettä
1 luomukasvisliemikuutio
2 valkosipulin kynttä
1 dl pinjansiemeniä
20 g herkkutatteja (kuivattuja)
n. 1-2 rkl sitruunatimjamia
suolaa / chilisuolaa
mustaa pippuria
n. 1 rkl etikkaa
n. 3-4 pisaraa vaaleaa tryffeliöljyä. Lisää pisara kerrallaan maun mukaan (varo, vahvaa tavaraa)
reilu 3 rkl pekaaniöljyä
Kaada kasarin tai kattilan pohjalle loraus öljyä ja paahda pinjansiemeniä siinä hetki. Kun siemenet alkavat saada väriä, lisää valkosipuli ja kuullota sitä hetki jotta maku pyöristyy. Älä ruskista!
Lisää sitten polentapussin ohjeen mukaan vettä ja luomukasvisliemikuutio. Sekoita mukaan polenta koko ajan sekoittaen. Polennan keittoaika riippuu siitä, onko se esikypsennettyä vai ei. Omani oli esikypsytettyä, joten n. 10 minuutin rauhallisen keittelyn kuluttua polenta alkoi sakeutua.
Lisää polentaan murskatut, kuivatut herkkutatit, suola, pippuri sekä tryffeliöljy ja etikka. Keitä vielä hetki, jotta tatit vähän imevät nestettä ja puuro alkaa olla kunnolla sakeaa.
Lisää tuoreet yrtit, pähkinäöljy ja maistamalla tarkista suola. Lisää tarvittaessa.
Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka öljyllä ja kaada polentapuuro vuokaan. Kun polenta on vähän jäähtynyt, peitä kelmulla ja jätä hyytymään vähintään pariksi tunniksi tai vaikka yön yli jääkaappiin.
Leikkaa polenta haluamasi kokoisiksi viipaleiksi (ei liian ohuiksi eikä pitkiksi), sekoita öljystä, tuoreesta yrtistä, valkosipulista ja hyvästä punaviinietikasta kastike, jolla palat voidellaan enenn grillausta. Paista molemmin puolin kauniin värisiksi grillissä.
Tunnisteet:
aamupala,
grilli,
kasvisruoka,
pääruoka,
sekalaisia vinkkejä,
vegaani
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
10 kommenttia:
Meillä on muuten sitten varmasti viikonlopun aamiaisella salviavoissa paistettuja munia ja pekonia. Mua ei tartte enempää ylipuhua!
Nanna: joo, mä en muista mistä sain päähni viskata salvianlehtiä aamupalapannulle, mutta senjälkeen meillä on tehty saviavoissa aamupalaa jo monen monituista kertaa.
V sanoi heti ekalla kerrala, että: "nyt on muuten onnistunut yrttijuttu tässä kananmunassa, mitä tässä on?"
"Salviaa", sanoin minä.
Ja lapsi sanoi: "Naaaaaam, salviaa!" ... :)
Mun vanhassa kotimaassa nuo leikatut, jämäkät, polentapötikät vielä friteerattiin... Oli muuten aikas hyvää :)
Tuo salvia on ihme yrtti, se on tosi usein "meidän" kaupasta loppu! Ehkä kaikki lukee sun blogia, ja ostaa salviat siitä innostuneena niin, ettei mulle jää enää mitään :(
Mukavaa ja maukasta viloa!
Inez: jos sulla on ulkoruukku joka kestää pakkasta tai joku kukkapenkki niin laita siihen salvian taimi. Se viihtyy hyvin talven yli ja sitä saa kauniin monivärisillä lehdilläkin. Mulla on salviaa omassa penkissä (samoin kuin timjamia ja laventeliakin) ja ne talvehtivat ihan kiitettävästi!
salviavoin ja kananmunan yhdistäminen kuulostaa nerokkaan hyvältä. kiitos vinkistä!
pidän kyllä polentasta ilman mitään mausteitakin, pelkällä suolalla mutta sen pitää olla löysää, siitä kumipolentasta en pidä. ja jos sekaan laittaa pinaattia tulee nättiä :)
polenta on mulle kyllä ihan uusi tuttavuus ja aluksi tuntu hassulta syödä ruoka mannapuuron kanssa..
Merituuli: kannattaa kokeilla joo, oli yllättävän kiva.
aleksi: mun eka kokemus polenansta oli grillattuna joskus vuosia sitten. Ja jollain lailla mulle jäi siitä ajatus, että se olisi saanut olla vahvemmin maustettu jollain. Ensimmäisellä kerralla kun syö jotain, on lopulta aika iso merkitys siihen, mitenjonkin ruuan mieltää. Meni pitkän ennenkuin laitoin sitä seuraavan kerran. Jos polenta syödään jämäkkänä, se pitää maustaa ja löysänä se on ihan hauska lisäke.
Nelle, kiitos ideasta kasvattaa salviat itse, mutta kun me asutaan nykyään stadin sydämessä ilman parveketta, niin ei onnaa :) Mutta en valita, käyn salvian takia mieluusti toisessakin kaupassa, esim. juuri Stockalla (josta tarttuu aina mukaan jotain muutakin kivaa...)
Mukavaa syksyä!
inez: ok! mä muistelin vaan jostain historian hämärästä että olisit asunut Espoossa:) Mutta, ehkä joku muu innostuu tästä ja salviaa riittää sitten paremmin kaupassa;)
Nelle, asuin tosiaan vuosia (n. 16) Espoossa, mutta nyt elämässä puhaltavat uudet tuulet ja olemme nykyään onnellisia Stadissa :)
Mukavaa ja sienekästä syksyä!
Lähetä kommentti