keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Kaikessa yksinkertaisuudessaan: Sea bass

sea bass
Tästä ei tule pitkä juttu. Ensinnäkin siksi, etten mitannut mitään aineita. Toisekseen siksi, että on kuun vaihde ja kirjanpito on jo varastanut suurimman osan aamustani. On siis jo kiire.

Mutta haluan vinkata teille, että välillä sitä yllättää itsensä ja perheensä oikealla superherkulla, vaikka se olisi totaalisen yksinkertaista ja nopeaa tehdä.

Minä ostin pussillisen salkopapuja, pari meriahvenaa ja lisäksi käytin ryytimaan yrttejä. Mukaan pääsi ainakin minttua, sitruunatimjamia ja sitä thaibasilikaa, joka rehottaa ihan villinä. Sitten sekoitin öljyä, yrttejä, valkosipulia, valkoviiniä, hieman vaaleaa etikkaa, nokareen hunajaa ja vihreää chiliä soseeksi. Laitoin huuhdotut pavut uunivuokaan, heittelin mukaan pinjansiemeniä ja pistaaseja ja lopuksi lorautin vielä vähän öljyä pavuille..

Sitten laitoin kalat papujen päälle, leikkasin molempien sisään pari hyvänkokoista palaa (n. 30g) voita, rouhaisin kalan sisään vielä hieman suolaa ja tein yläpuoliseen kylkeen muutaman viillon.

Sitten vain kaadoin yrttisen kastikkeen kaloille ja nostin koko komeuden uuniin n. 20-30 min. Uunin lämpötilasta en sano yhtään mitään; mökin uuni on tällä hetkellä täysin ilman mittaria ja vaikka yritin katsoa sillä digitaalisella paistimittarilla olisiko se uuni kenties jossain 160-180 asteen tienooolla - en oikein tiedä. Miedohko lämpö on hyvä. Kala on kypsä kun selkäevä lähtee irti.

Makuyhdistelmä oli mielettömän onnistunut; pistaasi, yrtit ja meriahven todella sopivat toisilleen. Ja kaikki tämä, lähes vahingossa syntynyt ihanuus, nautittiin raikkaan salaatin kanssa pimenevässä elokuun illassa.

Aina ei tarvita mitään hurjia valmisteluja; käytetään mtä on ja annetaan vain makujen viedä.

7 kommenttia:

Janna kirjoitti...

Aah mitä herkkua! Tällaista luovuutta ei voi kuin kadehtia!

Sitruunainen kirjoitti...

Mahtavan näköistä tämä. Mutta ennen kaikkea suuret onnentoivotukset kuukauden ruokahaasteen voitosta! Tuli oikeaan osoitteeseen. Mieleeni on jäänyt yksi takavuosien ruokahaaste, jossa piti naputella hevi-vaakaan jokin tietty numero ja sen perusteella valmistaa kuukauden haasteruoka. Muistaakseni haaste oli teidän käsialaanne, ellen nyt vallan erehdy. Lukijan toivomus: voisitteko keksiä jotain ainakin melkein yhtä kivaa tällä kertaa, kas kun en silloin aikoinaan itse bloggaillut? Siihen olisin kovin mielelläni osallistunut!

Luulen tosin teillä olevan jo aiheet mietitty! Onnea vielä :)

Yaelian kirjoitti...

Nam nam! Meriahvenet ovat tosi hyviä kaloja,ja täälläpäin erittäin suosittua kalaa,etenkin grillattuna.
Tosi ihana ohje sea bassille,tätä vois joskus kokeilla,ehdottomasti!

Merituuli kirjoitti...

oikein paljon onnea ihanille arancineille! ja teille siskot <3!

pinea kirjoitti...

Täälläkin meriahvenet ovat (minun) suosikkeja, taitaa olla nimeltään loup eli susi ;D Älyttömän herkullinen kala, grillattuna ta uunissa, jompsin kumpsin. Ihanalta kuulostaa myös tämä teidän makujen viemä meriahvenenne!

Nelle kirjoitti...

Janna: Kiitos, joskus sitä löytää helmiä silloin, kun ei jaksaisi tehdä mitään ihmeellistä. Tekee vaan.

Sitruunainen: Muistat ihan oikein, kyllä se haaste täällä meillä leivottiin. Haaste on kyllä jo keksittynä. :) Toivottavasti tykkäätte! (mun pitää vaan naputella se teidän iloksenne vielä)

Yaelian: En oikein tiedä, miksen ollut tajunnut tuota aikaisemmin; pavut kypsyvät kalan alla kuin itsestään ja saavat makua kalasta ja tuosta maustesoosista. Lisäksi jos mausteet laittaa kalan sisälle, kala maustuu vain toiselta kyljeltä. Nyt sitten älysin laittaa kamaa kalan sisälle ja päälle. Lopputulos palkitsi! Saatan itsekin tehdä tätä uudelleen useampaan kertaan.

Merituuli: kiitos! :) Luulen, että ainakin sinä tykkään seuraavasta haasteesta... :)

Pinea: se on kyllä hyvää, mutta tuntuu että harvemmin näkee kalahyllyssä: tietysti kun se on tuontikalaa. Mutta herkkua sellaista...

Mimmu kirjoitti...

merituuli: kiitos. :)