Minulle selvisi tuossa viikolla, että meidän isi onkin supertrendikäs. Tai on suorastaan aina ollut edellä aikaansa, koska niin kauan kun jaksan muistaa, hän on arvostanut puhtaita, kotimaisia ja yksinkertaisia makuja; oman maan mansikoita, omppuja suoraan puusta ja pellosta kaivettuja perunoita. Jyväshyvä oli tehnyt tutkimusta ja tajunnut saman asian; suomalaiset arvostavat puhtautta ja luonnollisia raaka-aineita.
Kävin tiistaina marttojen kabinetissa aamupalalla ja maistelemassa Jyväshyvän luonnonhyvät - keksejä. Pienenä tiivistelmänä heidän teettämästään tutkimuksesta mieleen jäi seuraavaa: puolet suomalaisista kiinnittää nykyisin enemmän huomiota tuotteiden lisäaineettomuuteen ja itse asiassa ainakin minua yllätti, että 85% vastanneista piti raaka-aineiden luonnollisuutta tärkeänä tai erittäin tärkeänä. Toinen mikä ehkä vähän yllätti, oli että ihmiset ajattelevat kekseissä olevan paljon lisäaineita. Riikka Junes (Kraft foodsin ravitsemusasiantuntija) kertoi, että kuivissa kekseissä ei oikeastaan tarvita paljoa lisäaineita. Yleisin keksien lisäaine on nostatuksessa käytetty ruokasooda (eli natriumkarbonaatti) tai hirvensarvisuola (ammoniumkarbonaatti). Tietysti varmaan riippuu vähän keksistäkin...
Kun kuuntelin esitystä, olin ihan vähäsen huvittunut. Osuinpa ruokahaastetta laatiessani ihan vahingossa aiheeseen, joka tuntuu olevan kuuma vähän siellä ja täällä. Joten käytänpä taas tilaisuutta hyväkseni ja kehotan teitä, jotka ette sitä ole vielä tehneet, menemään sinne metsään :)
Alex oli tehnyt kattausvinkkejä ja sanoi että kotoisuus on myös trendi nyt.
Kotoisuutta saadaan yhdistämällä paljon erilaisia muotoja, tekstuureja ja astioita toisiinsa.
Kotoisuutta saadaan yhdistämällä paljon erilaisia muotoja, tekstuureja ja astioita toisiinsa.
Mutta sitten niihin keksiuutuuksiin. Esitellyissä luonnonhyvät kaurakekseissä on haluttu vastata tähän kuluttajatarpeeseen puhtaammasta ja luonnonmukaisemmasta tuottesta. Niissä ei siis ole käytetty mitään keinotekoisesti valmistettuja lisäaineita. Rasvana on käytetty 100% rypsiöljyä ja raaka-aineena kotimaista kauraa ja vehnää. Transrasvoista Jyväshyvä on kuulemma luopunut kokonaan jo 10v sitten.
Ja maisteltaessa totesin, että keksit olivat ihan oikeasti tosi hyviä. Vaikka tykkäänkin itse leipoessani käyttää voita, ei näissä huomannut lainkaan, että leivonnassa oli käytetty vain rypsiöljyä. Ne karpalonmakuiset olivat minusta ehkä parhaita.
Kaiken tämän terveys, luonnollisuus ja lisäaineettomuusjutun keskellä en kuitenkaan voinut olla palauttamatta mieleen, että esitelty tuote on keksi. Etenkin kohdassa, missä Alex Nurmi puhui terveellisten välipalojen merkityksestä perheissä ja valmisti kekseistä, marjoista ja mascarponevaahdosta herkkumaljoja mietin, että vaikka A tuollaista maljaa ihan takuuvarmasti arvostaisikin, arkena antaisin ehkä kuitenkin välipalaksi vaikka sitten sen sokerittoman marjasmoothien tai ruisleivän. Mutta onhan tuossakin herkkupalassa varmasti enemmän vitamiineja ja vähemmän lisäineita jos sitä vertaa useimpiin valmisruokiin. Ja ajatus Alexin puheen takana oli kyllä ihan asiaa; lapset oppivat terveellisen ruuan mallit vanhemmiltaan kotona vielä enemmän tekojen kuin sanojen kautta. (lue: mitä sieltä jääkaapista löytyy välipalaksi kun koululainen tulee kotiin)
Mutta: vaikka herkkupala silloin tällöin on varmasti jokaiselle tarpeen ja paikallaan, eivät makeat keksit ja pikkuleivät minusta ole jokapäiväistä välipalaruokaa vaikka olisivatkin hyvänmakuisia, lisäaineettomia ja luonnollisia.
Kahvipöydässä voisin noita keksejä kyllä mielelläni tarjota ja sellaisena ne ovat ihan oivia namipaloja. Näistä meidän isikin kyllä tykkäisi!;) Ja moni muukin, sillä kun tarjosin mukaan saamiani suklaahippu-luonnonhyväkeksejä töissä pieneksi piristykseksi kaikki tuntuivat syövän niitä ihan ilokseen.
Eikä mitenkään pahaa ollut sekään valkosuklaa-tyrnitorttu jota Alex Nurmi meille oli aamupalalle valmistanut käyttäen näitä keksejä tortun murupohjaan. Se olisi muuten itselleni ehkä se luonnollisin paikka, johon näitä keksejä käyttäisin. Monen muun kotikokin lailla tykkään olla vähän pullantuoksuinenkin ja laittaa tarjoamani herkkupalat itse. Oma kädenjälki tekee siitä herkkuhetkestäkin jollain tavalla erityisen.
Kakku oli tosi hyvää, mutta se kannattaa vaan ahmaista aika pian tarjolle tuomisen jälkeen, sillä tunnin esityksen aikana kakku oli alkanut jo hieman pehmentyä ja sulaa. En ole vielä itse kokeillut reseptiä, mutta liitän sen tähän iloksenne. Ainakin se maistui hyvälle ;)
Tyrnihyytelöity valkosuklaatorttu (Alex Nurmen Jyväshyvälle tekemän ohjeen mukaan)
pohja
175g jyväshyvä luonnonhyvät kaurakeksejä
50g sulatettua voita
Murskaa keksit hienoksi ja lisää voisula.
Sekoita tasaiseksi ja painele keksipohja irtopohjavuuan pohjalle tiiviisti.
valkosuklaatäyte
150g valkosuklaata
1,5 liivatelehteä
2,5 dl kuohukermaa
2 cl triple sec - likööriä
Liota liivatteita kylmässä vedessä n. 10 min. Sulata suklaa vesihauteessa hitaasti. Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Kiehauta likööri ja sekoita liivatteet kuumaan likööriin. Sekoita vähän jäähtynyt liivateseos ohuena nauhana varovasti suklaan joukkoon. Sekoita täysin tasaiseksi ja lisää sopuksi mukaan kermavaahto. Sekoita koko täyte varovasti sekaisin ja kaada keksipohjan päälle irtopohjavuokaan. Peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa 4-6h ajan. Valmista lopuksi tyrnihyytelö ja kaada se jäähtyneen pohjan päälle.
tyrnihyytelö
2 dl tyrnimehua
1 dl vettä
2 rkl sokeria
3 lehteä liivatetta
Liota liivatteet kylmässä vedessä 10 min. Sekoita sillä aikaa omenamehu, vesi sekä sokeri ja kiehauta kattilassa. Lisää pehmenneet puristellut liivatelehdet kuumaan nesteeseen jas ekoita hyvin. anna seoksen jäähtyä ja kaada varoen hyytyneen täytteen päälle.
Koristele torttu ja tarjoa kahvin kanssa.
9 kommenttia:
Näyttää siltä, että vanhat arvot ovat tulleet jäädäkseen ruokatrendeihin. Hyvä, että sesongin lähiruoka ja simppelit reseptit ovat arvossaan! Alexin resepti näyttää mukavalta tarjottavalta nyt syksyn illanistujaisten aikaan. Ihanaa viikonloppua!
Täytyykin ostaa tuota tyrnimehua, kun täällä JKL:ssä on MaanWeenWiljaa-markkinat vkonloppuna. Tyrni niin rakastaa valkosuklaata.
mua aina hämmentää mainoslauseet, joissa "100% raaka-aineista luonnosta".
se nyt käytännössä voi tarkoittaa melkein mitä tahansa, koska aika harva asia on ihan täysin luonnoton.
sen lisäksi suhtaudun ihan erityisen nihkeästi siihen, että keksejä yritetään mainostaa jotenkin epämääräisesti terveellisinä tuotteina - "luonnottomien" lisäaineiden puute ei kyllä tee sokeri-vilja -sekoituksesta millään mittapuulla terveellistä.
Tiina: niin ja ilmeisesti niillä kuluttajaasenteilla on väliä, vaikka joskus näkee muunkinlaisia arvioita.
Satunnainen: mulla on hirveä valkosuklaahimo ja olen koittanut vastustella... Tämä iski siksikin aika nappiin makuparina.
Liina: tuossa ilmeisesti edes noita nostatusaineita ei ole valmistettu kemiallisella prosessilla vaan natriumvetykarbonaattikin oli valmistettu jollain tavalla luonnon raaka-aineista. Mutta joo, olet tuossa ihan oikeassa.
Se muuten mikä minun pisti vähän korvaan tuohon tuotteeseen liittyen oli, että käytetty vilja ei ollut luomu - viljaa. Miksi oli päädytty käyttämään ei-luomua niin kuluttajatutkimukset olivat kertoneet että luomuviljan käyttö ei olisi ollut tällaisessa tuotteessa niin keskeisessä merkityksessä ostoipäätöksen tekemisen kannalta. Esimerkiksi luomuliha on kuluttajille tärkeämpi asia kun mietitään ostanko luomua vai en.
...Että sanottiin mitä sanottiin niin kyllä sillä on väliä, mitä kuluttajat tekevät.
Ja mitä terveellisyyteen tulee niin on tietysti kiva, että näissä ei ole 10 lisäaineen listaa paketissa, mutta kuten juttuun kirjoitinkin sokeriset leivonnaiset kuuluvat minusta herkkuhetkiin enemmän kuin jokapäiväiseen arkeen :)
mun mielestä on kyllä vähän vastuunpakoilua Jyväshyvältä siirtää syy luomuviljan käyttämättömyydestä kuluttajalle.
siis että kyllähän me tehtäis mutku ette te osta.
mutku? kai sitä vois päättää myös ottaa vähän takkiin katteen osalta ja tehdä suoraselkäisen ratkaisun.
katsoin myös huvikseni noiden ravintosisällön kun tuli kaupassa vastaan. 505 kcal / 100g, myös peruskauraversiossa. viissataaviis. sokerissa on vähemmän.
ilmeisesti inhoan tätä tuotetta ihan lähtökohtaisesti :S sorry.
Liina: hehe, sä et tosiaan taida tykätä pikkuleivistä :)
Katsoin muuten uteliaisuuttani läpi muiden kotona olleiden keksipakettien ravintosisältöjä. Kyllä ne siinä melkein 500 kcal molemmin puolin pyöri, Vähiten taisi olla cream crackereissa 420 kcal (tuc - kekseisä on 490!) ja eniten kaloreita oli fanipalassa jossa oli peräti 542 kcal /100g. Sokerissa siis 400 kcal /100g.
Tässä minusta pyöritään nyt ihan mielenkiintoisessa keskustelussa ihmisten arjesta ja valinnoista joita tehdään itse kukin. Varmasti esimerkiksi A:lle olisi terveellisin vaihtoehto juoda vaan maitoa ja vettä tai jos makeaa juotavaa pitää saada, meidän äidin kettämiä marjamehuja.
Usein näin käykin ja A tykkää kovasti meidän äidin mehuista (terveisiä vaan äidille), mutta se lapsi on neljäsluokkalainen ja osaa jo vaatia kaikenlaista herkkuakin, sellaista joka ei varmasti ole sitä terveellisintä.
Kyllä me silloin tällöin ostetaan A:lle karkkipussi tai limu saunajuomaksi kun me aikuiset saamme saunaoluen. Enkä sano, että kumpikaan juoma tuossa esimerkissä on mikään terveellisyyden superilmentymä ;D
Mutta kun sitä limua ostetaan me emme koskaan osta A:lle light - limua vaan aina sokeriversiota. Vaikka siinä on energiaa riittävästi pienelle kylälle, se on meistä lisäaineettomuutensa vuoksi etäisesti parempi vaihtoehto kuin light - limu.
Eli: olen kanssasi täysin samaa mieltä siitä, että keksit ovat varsinaisia kaloripommeja ja niiden syönti ei nyt ole lähtökohtaisesti se terveellisin vaihtoehto. Mutta tiedän myös, että ihmiset (minä mukaan lukien) välillä haluavat herkutella.
Ja pakko tähän nyt on siteerata meidän mummua jälleen kerran; ei kaikkien tarvitse aina tykätä kaikesta. :)
Luomuviljan käyttö olisi minustakin ollut hyvä juttu - vaikke se tuohon energiamäärään olisi varmaan vaikuttanutkaan.
Ja siis lisättäköön vielä edelliseen, että tiedän että sokerilimussakin on lisäaineita, mutta ehkä vähän vähemmän kuin keinomakeutetussa.
Ja terveiset limujen suosikkivalmistajallemme Laitilan virvoitusjuomatehtaalle, että voisivat tehdä automatkoja varten sellaisia lapsille suunnattuja pieniä 0,3l kierrekorkkipulloja siitä limustaan - se tölkki on retro ja kiva ja toimii kotona ihan okei, mutta autossa olisi hyvä jos olisi suljettava pullo. Ei me varmaan A:lle muita limuja sen jälkeen ostettaisikaan. :)
Laitilan wirvoitusjuomat on kyllä hyvei :D
Ja joo, oon ihan samaa mieltä siitä, että joskus voi herkutella, mutta Jyväshyvällä tuntuu olevan jo ihan kunnon track record siitä, että keksejä yritetään tuputtaa jollain tavalla terveellisenä vaihtoehtona, ja sillon mulla nousee verenpaine.
Jos keksejä tekee mieli, on ihan turha huijata itseään sillä, että tästä nyt jotain terveyskorppua syön - parempi sitten vaan reippaasti syödä kunnon triplasuklaacookie ja nauttia joka hetkestä ;)
Liina: Aamen. Sellainen itsensä huijaus on kyllä syntiä :) Kun syö yhden oikein hyvän keksin niin siitä tulee tyytyväiseksi. Ei niissä ns. kevytkekseissä kumminkaan ole kuin joku 10-20% vähemmän kaloreita ja paljon vähemmän makua. Lisäksi niitä sitten ostetaan helposti useammin ja kun ne ovat niin kevyitä - syö paketillisen kerralla.
Lähetä kommentti