torstai 17. kesäkuuta 2010

Miesvieraita mökillä eli kaljatölkkikanaa

kaljatölkkikana

Meillä oli viime viikonloppuna mökillä pelkkiä miesvieraita. Minun on ainakin pari vuotta pitänyt kokeilla ns. kaljatölkkikanaa, jossa kanaa grillatessa sen sisään laitetaan puolillaan oleva tölkki kaljaa. Ja kun mökille sitten könysi tälläinen "äijäkaarti" ajattelin että mikäs sen sopivampi aika kokeilla tätäkin. Tuollainen hieman rivon näköinen viritys nyt on varsin miehisen oloinen ohjelmanumero ;)


kaltatölkkikanaan tarvitset

Ja kyllä, näiden grillaamisessa riitti pojille iloista puuhaa ja hihiteltävää jokseenkin loputtomasti. Sain kyllä joitain vähemmän painokelpoisia otsikkoideoitakin tälle postaukselle, mutta onneksi en muista niistä yhtäkään. Pojilla oli joka tapauksessa silminnähden kivaa; poppi soi ja grilli tirisi.

sitruunaa ja kanaa

Miehet etsivät tähän vinkkejä netistä - ilmeisesti useammasta ohjeesta joista minulla ei ole mitään käsitystä. Idea kuitenkin on, että kun kanan sisällä olevassa oluttölkissä kalja kiehuu ja höyrystyy se pitää kanan mehukkaana sisäpuolelta. Tölkkiin voi sujauttaa myös vähän mausteita, jolloin höyry tietysti kuljettaa myös makuja ja tuoksuja kanan sisälle. Päättelin, että kaljaan laitettavien mausteiden pitäisi varmaan olla aika vahvan makuisia, että niistä ylipäätään on mitään iloa. Valkosipuli olisi varmaan käynyt hyvin myös, mutta koska se ei tullut mieleen juuri silloin; käytin vihreää kardemummaa ja savustettua paprikajauhetta.



Kana onnistui tosi hyvin ja siitä tuli ihastuttavan mehukasta. Kanan pintaan hierottu mausteseos eli rub antoi kanan nahalle ja siiville makua. Pojat saivat äänestää mausterubin makusuunnan - tehdäänkö savuista vai yrttistä? Savuinen sai enemmän kannatusta joten kaivoin esiin savustettua paprikajauhetta ja aloin rakentaa siihen makumaailmaa. Sitruuna oli meikäläisen omaa mieltymystä noudatteleva lisäys, mutta varsin onnistunut: aromaattinen sitruuna kevensi mukavasti paprikaista ja muuten aika tömäkkää mausteseosta.



Jos joku ihmettelee miksi kana on niin oudon näköinen niin se johtuu voista, jota tungin kanan nahan alle. Kun olin hieronut kanoihin mausteseoksen pintaan, sain päähäni, että kanan nahan allekin voisi työntää voita mehevöittämään luomusta. Aina voi liioitella, voihan? :) No, voi suli kyllä aika nopeasti pois, enkä tiedä onko sillä lopputuloksen kannalta niin suurta merkitystä. Tuskin se ainakaan pahensi kanaa;)



Kanan olisi tarkoitus seistä grillissä kaljatölkin päällä "istuskellen". Tämä onnistuu kyllä, mutta kaljatölkin saaminen kanan sisään ei ole ihan niin helppoa kuin voisi kuvitella. Joka tapauksessa lopulta, kun kana on ängetty tölkkeineen grilliin, se pitäisi saada pysymään pystyssä. Se onnistuu, kun asettelet broilerin jalkoja vähän tukemaan hökötystä. Huolellisesta asettelusta huolimatta toinen kanoista kellahti grillaamisen aikana. Tarkkakorvaiset grillaajamme kyllä huomasivat sen heti ja saivat istuvan kanan jälleen istuvaan asentoon. Kannattaa siis kuunnella tarkasti kolahduksia ja kilahduksia grillistä - kanalle saattaa tulla kesken kaiken hieman hutera olo grillissä, kaljatölkin kanssa. :)





Kaljatölkkikanaa grillissä (2 broileria/kanaa)

2 maustamatonta, raakaa broileria tai kanaa
(voita)

mausetseokseen eli rubiin
(mausteita voi vaihdella sen mukaan mitä mökillä on, paprika, sitruuna ja valkosipuli luovat pohjan)

2 sitruunan kuori
2 tl paprikajauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
1,5 tl valkosipulijauhetta
2 tl caracole -mausteseosta (tai jauhettuja korianterinsiemeniä ja pippuria)
4 linnunsilmächiliä
1 tl kirveliä tai jotain muuta kuivattua yrttiä maun mukaan
suolaa
pippuria

Lisäksi:
2 tölkkiä kaljaa (pikkutölkkejä)
6 vihreää kardemumman palkoa
1-2 tl savupaprikajauhetta

Pese ja kuivaa broilerit. sekoita sitten kaikki mausteseoksen aineet keskenään ja hiero seos kanan nahkaan, joka puolelle. Tässä vaiheessa voit viipaloida voita ja tunkea sen kanan nahan alle. Laitoin sen kaulan puolelta, että se ei putoaisi heti pois, vaan sulaessaan valelisi rintafileet nahan alla.

Avaa kaljatölkki ja juota puolet tölkistä jollekin halukkaalle juhlijalle tai vaihtoehtoisesti kaada puolet tyhjään kaljatölkkiin toista kanaa varten.




Poista sitten purkinavaajalla kaljatölkin keskusta. Lisää purkkiin 3 vihreän kardemumman palkoa ja reilu puoli tl paprikajauhetta. Valkosipulinkynsiä voinee lisätä myös jos haluaa. Sekoittaminen mausteen lisäämisen jälkeen saa sitten oluen kuohumaan, joten älkää sotkeko vaatteitanne! Toista sama toiselle kaljalle.

Sitten kaljatölkki taiteillaan parhaan kyvyn mukaan kanan sisään ja lopputuloksena kanan pitäisi seistä nätisti tölkin päällä.

Laita grilliin alumiinivuoka ja aseta kanat sen päälle. Tarkoitus on kypsentää kanaa epäsuoralla lämmöllä kypsäksi asti, eli n. 80 asteeseen. Tähän vadittava aika riippuu täysin broilerin koosta; jossain jenkkiohjeessa puhuttiin ihan valtavan kokoisista broilereista joiden kypsymiseen meni tuntitolkulla aikaa. Meillä taisi mennä reipas tunti, tai sitä luokkaa. Paistimittari on ystävä.

Lisäkkeistä tarinoin myöhemmin, on ihan hullun kiireinen viikko ja täytyy singota tuonne toisaalle. Iloista päivänjatkoa jokaiselle!

12 kommenttia:

Taina kirjoitti...

Mä niin nään... =D

Merituuli kirjoitti...

Meillä hänen nimensä on tölkkipersekana.

Työkaverini innostuivat tästä tänä kesänä ja useampi on jo kokeillut ekaa kertaa elämässään. Yksi työkaveri kysyikin: "Mistä näitä ideoita tulee? Istutteko te miehenne kanssa iltaisin ja mietitte että josko työnnettäisiin kokonaisen broilerin sisään kaljatölkki?" :D

Nelle kirjoitti...

Taina, eikö! ;) Mustakin tuntu että tää olis sopivaa ajanvietettä... ;)Tehtiin lounaaksi (lunneriksi, oikeasti taas), että tästä saatiin semmonen iltapäiväprojekti...


Merituuli: ne ehdotukset ei ollut noin kilttejä... :)

V tämän joskus otti puheeksi, olikohan nähnyt jossain jenkkien webbisivuilla vai peräti syönyt jenkeissä jossain kemuissa, ei voi muistaa. Idea kumminkin oli loistava joten eikun kokeilemaan! Ja kyllä kannatti. Tosi mehukas kana tulee tällä tavoin.

Anonyymi kirjoitti...

Kypsää kanaa?? Pitäisikö olla aluksi raaka?

Nelle kirjoitti...

Anonyymi: hoho, joo. Hyvä kun huomasit, korjaan!

Anonyymi kirjoitti...

Olisi kiva lukeat tätä blogia enemmänkin, fonttikoko on vaan niin pieni,ettei saa selvää.. En tiedä johtuuko omasta koneestani,vai mikä on.

Nelle kirjoitti...

Anonyymi: tuo fonttikoko taitaa olla bloggerin vakiokoko. Voit nyt ainakin ensihätään suurentaa tekstiä selaimen ylävalikosta. Siellä on varmaan näytä (tai view) - valikko ja siellä lähennä (tai zoom in) - valinta. Tietysti riippuu selaimesta jota käytät, mutta monissa selaimissa on näytä - valikko. Toivottavasti onnistuu, sillä liian pienen tekstin tihrustaminen on ärsyttävää.

Anonyymi kirjoitti...

Tölkkikana on herkkua! Ja kerrassaan hauska ohjemanumero :)

Me laitetaan kanan alle grilliin astia, ei mene mehut hukkaan. Tai valu suoraan grilliin. Olen myös laittanut nipun tuoretta persiljaa ja/tai rosmariinia suoraan kanan sisään. Kannattaa kokeilla. Kaljaan lisään valkosipulinkynsiä tuomaan lisäaromia.
Tuota sinun käyttämää savustettua paprikaa aion kokeilla seuraavan kerran!
t. baijerilainen

Anonyymi kirjoitti...

Jeps! Sain suurennettua, kiitos vinkistä.:)w

Nelle kirjoitti...

Baijerilainen: meilläkin yritti olla keräysastia kanojen alla, mutta valunut liemi kyllä kärähti lähinnä käyttökelvottomaksi ;) Trttejä ja valkosipulia ensi kerralla mukaan ihan varmaan, tämä ei nimittäin jää kyllä ainoaksi kaljakanaksi mitä meillä tehdään. Helppoa ja hyvää!

W: kiva jos osasin auttaa! :)

Janne kirjoitti...

Päivää tältä puolen :)

Meille tulee tulevana viikonloppuna kutsuminani ystäviä syömään ja K valtuutti minut, kutsujan, myös valmistelemaan pöydän antimet... Saamansa pitää :) heehhheehe

Eli muutama Uusi Seelantilainen kana saa luvan alkaa venyttelemään, kohta saattaa hieman kirpaista kun tulee tölkki hanuriin.

Mielenkiintoista seurata paikallisten kavereiden ilmeitä kun ruoka höyryää pöytään :)

Terveisiä koko porukalle! Lienette Eskärissä?

Nelle kirjoitti...

Janne: kerro ihmeessä sitten miten ilmeet baihtelivat ;)

Juhannuksen vietossa ollaan; me ja ystäväni M puolisoineen sekä K&T ja heidän uusi pörröinen ystävänsä Pancho ovat myös paikalla. :)

Iloista juhannusta sinne "toiselle puolelle", täällä on tasaisen harmaata ja pilvistä, kuten juhannuksena nyt tietysti kuuluukin ;)