keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Kampin ja kämpin suunnalla ulkoruokinnassa


Olen nyt seilannut vähän enemmän Helsingin keskustassa ja ajattelin, että voisin sanoa pari sanaa (lounas-) ravintoloista, joissa on tullut käytyä. Kotona olen tällä viikolla lähinnä hiillostanut yhden bataatin ja tehnyt lopusta pizzapohjakastikkeesta kummallista chili-con carnea jonka söin sitten vadelmadipin kanssa, kun menin ja poltin ne bataatit. Ne on tosi mustia, en ota kuvaa, vaikka melkein varmaan pitäisi - mä en tiennyt että bataatin voi saada niin hiiltyneeksi... Että sellaista.

Carlitosin pizzoihin ja salaatteihin pääsin tutustumaan viime viikon lopulla, kun tapasin vanhan ystäväni. Menimme paikalle perjantaina, n. 17 paikkeella töiden jälkeen, kun paikassa oli vielä tilaakin. Myöhemmin pöydät ovat kai yleensä melko varattuja. Ihan hauska paikka, palvelu toimi hyvin mutta jonkin tunnelmassa jättää vähän kylmäksi. Salaatti oli tosi runsas, otin sellaisen BLT - salaatin ja kysyin voinko vaihtaa krutongit johonkin muuhun. Positiivista oli, että ne sai vaihtaa oikeastaan mihin tahansa mitä löytyi listalta tapaspuolelta. Otin marinoituja oliiveita ja tuli oikein hyvä mieli kun ei tarvinnut vängätä ja anella vaan vaihto onnistui ilman kummempaa säätöä ja epävarmuutta.

Pizzalista oli varsin vakuuttava - paljon oli ja kaikenlaista. Ilmeisesti ihan hyvää: ruokaseurani vaikutti varsin tyytyväiseltä annokseensa. Ja ne olivat isoja ja runsaita.

Ennen pääruokaa jaoimme 4 pientä tapasta: focacciaa, grillattua artisokkaa, viikunaa ja provolone - juustoa sekä Chorizo-makkaraa ja grillattua paprikaa. Pettymysten pettymys oli, että viikuna, jota juuston kanssa tarjottiin oli kuivattua. Chorizo & paprika oli oikein hyvää, artisokka hieman valjua (grillaus ei maistunut oikeastaan) vaikka ihan hyvää ja no, provolone ilman tuoretta viikunaa oli sitten lähinnä provolonea. Focaccia oli onnistunutta.

Yleisesti visiitti oli ihan onnistunut: Annokset olivat niin suuria, että varmasti lähtee nälkä ja palvelu toimi paremmin kuin yleensä. Kokonaisvailutelma oli silti vähän ehkä turhankin sivistyneen liikemiesmäinen, mitä tietysti korosti aikainen ajankohtamme. Ihan kiva, mutta kuten annoksista, jotain koko elämyksestä jäi puuttumaan. Olisiko vähän kauempana sijaitseva Rivoletto kuitenkin ollut tunnelmallisempi perjantaipaikka aikuisille... ? :) Carlitos oli kyllä erilainen moderniudessaan. Ihan mukava kokemus kaikenkaikkiaan.

Ravintola Martassa kävin lounaalla toissapäivänä. Olen pahoillani, mutta vaikka paikka on kivan kotoisa ja aurinko paistaa ihanasti sisään lounasaikaan Marttojen linssikeitto maistui kyllä tosi terveelliseltä minun makuuni.

Muistan äitini joskus 10-15 vuotta sitten hurahtaneen diettiin, jossa tehtiin kummallista tomaattipohjaista, runsaasti sellerillä ja sipulilla maustettua kaalikeittoa jota oli tarkoitus syödä monta viikkoa putkeen, välillä kruunaten kärsimys "banaanipäivällä" jolloin sai muistaakseni syödä yhtenä päivänä 8 banaania. Jos et tuntenut itseäsi apinaksi ennen tuota, tässä vaiheessa se onnistui viimeistään. Marttojen keitossa oli selvästi onnistuttu vangitsemaan tuon laihdutuskeiton maku. :) Ja niille tiedoksi, jotka eivät ole ko. keitolla joutuneet elämään: tämä ei ole kehu. Vaikka keitossa oli linssejä maku oli hyvin ohut ja tomaattimurska maistui keitosta läpi vahvasti sellerin tukemana. Vain kaali puuttui. Tilanetta ei pelastanut edes se teelusikallinen smetanaa, joka keiton pinnalle oli aseteltu. Lisäksi keitto oli tarjoiltaessa jo haaleaa. Ei kuumaa ja höyryävää, vaikka oli kirpeä pakkaspäivä. Täytyy myöntää, että Gran Delicaton lounaaksi tarjoama lissikeitto oli paljon parempaa, vaikka se tarjoiltiin ilman smetanaa. Ja se oli kuumaa. Vaikka martta-aate on minusta hieno, se ei nyt kyllä oikein riittänyt.

Se, mitä Gran Delicatossa ei kuulu hintaan on salaattipöytä. Marttojen salaattipöytä kuului lounaan (8.90) hintaan ja oli kyllä monipuolinen: siinä oli kaalisalaattia, tavallista vihreää salaattia, hummusta, papusalaattia, ruusukaalia ja tsatzikia. Ainakin. Mutta mutta... Ruusukaalit olivat niin ylikypsiä etten muista sellaisia syöneeni. Ne oli kyllä marinoitu kivan yrttisellä ja raikkaalla marinadilla, joka poisti sitä pistävää makua, joka ylikypsiin ruusukaaleihin tulee. Mutta ihan pehmeitä ja valjun värisiä olivat. Papusalaatti oli hyvää ja kaali-puolukkaraasteessa oli jotain nostalgista. Hummukselle oli tehty "jotain" - se oli niin hapokasta etten oikein päässyt käsitykseen miten se oli rakennettu: hapokkuus oli ihan hämmentävä joka haarukallisella. Ihan kuin se olisi jotenkin käynyt, mutta ei. Todennäköisesti siinä oli vaan hurjasti sitruunaa, eikä juurikaan öljyä ja/tai tahinia.

Ravintola Martan vieressä on Sodexhon lounasravintola Kapris, joka on kyllä ilmapiiriltään hyvin tyypillinen ruokala, mutta Marttojen 8.90 -keittolounaan hintaan ravintolasta voi jo valita päälinjan ruuista itselleen sopivan yhdistelmän. Kunhan välttää kummallisimmat viritykset (kardemummahärkä esimerkkinä mainittakoon) ruoka on varsin monipuolista ja hyvää. Listan näkee ulkona kadulla koko viikoksi. Aika kiva ravintola ollakseen sodexho.

Dynastyssäkin on tullut käytyä muutaman kerran lounasbuffetissa. Katselin muiden arvosteluja, ja totesin että kyllä minulla vesi on kuulunut lounaan (8.90) hintaan. Muuten olin pitkälle samaa mieltä: tarjolla on bonuksena sushia, joka kyllä tahtoo olla melkein koko ajan loppu jos olet syömässä pahimpaan lounaskiireen aikaan. Vähän myhäisempi tai aikaisempi ajankohta on parempi sushien kalastusmielessä. Thairuoka on oikeasti hyvää ja erilaista kuin muut tarjolla olevat mössöt. Tofu oli myös yllättäen hyvää, sitä kannattaa kokeilla. Plussaa myös höyrytetyistä vihanneksista joita on tarjolla aina. Muuten tarjolla runsaamman puoleinen perussetti: friteerattuja eläinten palasia, paistettua riisiä ja/tai nuudelia ja possua, kanaa, nautaa ja tofua erilaisissa sooseissa.

Krullasin kahvila on muuten muuttanut, ei ollut enää vanhalla paikallaan enkä kyllä tiedä onko koko paikkaa enää. Kitch - bar and cafessa olen käynyt pari kertaa, mutta minusta hinta ja laatu eivät kohtaa oikein ollenkaan. Ruoka on ihan hyvää, mutta ei mitenkään erityisen sykähdyttävää ja jotenkin kalliinpuoleista.

Mutta jos joku siellä päin pyörii, niin vinkatkaapa, mitä hyviä lounaspaikkoja Kampin suunnalla on, sitten jos Eerikin pippuri alkaa kyllästyttämään ;)

12 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Nauratti tuo Marttojen linssikeiton vartaus siihen dieettikaalisoppaan;täytyy tunnustaa,että olen itsekin kerran sitä kokeillut...

Virpi kirjoitti...

Tuttu on tuo laihdutuskaalisoppa, pari kaveria sitä aina silloin tällöin tekee. Heidän kutsumanimi keitolle on "kusis" viitaten siihen, että sitä syödessään saa kuulemma ravata pissalla jokseenkin useasti. (Ehkä myös viitataan ei niin houkuttelevaan makuelämykseen.)

Anna kirjoitti...

Kivaa saada ravintolavinkkejä! Tuosta ekastakaan en ollut koskaan kuullutkaan.

Krullas on nykyisin Lönnrotinkadulla, Annankadun ja Fredan välissä, ja laajentunut hurjasti. En oo vielä käynyt uudessa paikassa, mutta mennyt usein ohi :)

Mun kokemukset Martasta taas on ihan päinvastaiset. Sinä päivänä kun itse kävin siellä lounastamassa, salaattipöydän maut toimi taivaallisesti yhteen ja jo siitä sai itsensä melkein kylläiseksi. Pääruokapasta oli hyvää, ja lihapataa syöneetkin kehui ruokaansa kovin. Mutta maut varmasti vaihtelee, eri päivinä ja eri ruokalajeissa.

Nelle kirjoitti...

yaelian ja virpi: no se on tosiaan aika tömäkkää soppaa. Yllättävän laajalle levinnyt dietti, kyllä.

Anna: ehkä Martoilla oli vaan huono päivä, ehkä se oli pettymys juuri siksi, että olin kuullut paikaa kovasti kehuttavan. Mutta ei voi aina onnistua, edes joka päivä.

terhkki kirjoitti...

Krullas on muuttanut Lönnrotinkadulle, paikassa on ollut ennen mm. ravintola Lautanen ja vähän vanhemmat ihmiset muistavat varmasti Lautasmatkat, joka on alunperin ollut tällä paikalla. Siis Lönnrotinkatu 13. Reilusti isommat tilat kuin ennen!

Nelle kirjoitti...

Lönkalle täytyy siis joku äivä vaeltaa. Joskus kun kävin siellä, krullasin lounassetti oli kyllä varsin hyvä.

Ketsuppi kirjoitti...

Oletko kokeillut Kampin keskuksen Don Corleonea? Hämmentävän hyvä paikka kauppakeskusravintolaksi! Spagetti tekee ihmisen onnelliseksi. :)

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin kiinnostuin nyt Martasta. Oli pakko käydä testaamassa kun Martta - aate on sydäntä lähellä, mutta täytyy kyllä sanoa, että olipas pettymys! Salaattipöytä saisi arvosanan ihan jees, ja tummapaahtoisesta kahvista iso plussa, mutta mutta.. pahan kasvisruuan tarjoilu julkisessa ravintolassa olisi syytä kieltää lailla! Tofupadassa oli ehkä kaksi tofun palaa, ja tomaattimurska maistui läpi tosi pahasti. Lisäksi ruoka oli seisoneen oloista ja kylmää. Olen nirso, mutta Marttojen olisi kyllä syytä petrata! Martathan juuri voisivat levittää herkullisen kasvisruuan sanomaa!

aleksi kirjoitti...

hyvä että krulla on vielä elossa.. luulin sen kaatuneen jo, pitännee mennä testaamaan. niillä vaan on kakut huonontuneet kun tekijätyyppi on kai vaihtunut :(

Nelle kirjoitti...

Ketsuppi, en ole kokeillut, täytyypä joskus piipahtaa sinne. Käytiin tänään muuten papa giovannin spagetteriassa kun käveltiin siitä ohi: palvelu ei ollut ihan niin hidasta kuin joskus, pasta oli hyvää kyllä silti, kuten aina :)

Goddessofcake: Minustakin on sääli, että ravintolan taso selvästi jotenkin huojuu. Annoin torstaina Martalle toisen mahdollisuuden ja kalaseljanka jota söin lounaaksi oli kyllä hyvää ja tällä kertaa keitto oli jopa kuumaa. Salaattitiskissä oli kiva kaalisalaatti, jota varmaan teen itsekin huomenna, mutta kidneypavut eivät olleet ihan kypsiä. Jokin tuntuu onnahtavan, vähän. Mutta pisteet ystävällisestä palvelusta täytyy kyllä antaa, siitä ei moitetta.

Aleksi: onko, voi että... se on kyllä sääli. Ne Krullasit on olleet mun kakkusuosikkeja jo pitkään.

Anonyymi kirjoitti...

Kuulemma Elmossa on erittäin hyvä lounasbuffetti ja vieläpä edullinen eli hieman yli 7 euroa :)Omaa kokemusta ei ole koska oma työmaa idässä.
-Satu

Nelle kirjoitti...

Satu: Täytyypä laittaa korvan taakse ja käydä katsomassa. Hyviä paikkoja ei koskaan tiedä liikaa.

Tuo alkuperäisessä jutussani kehumani Dynasty oli muuten viime viikolla käydessäni uusinut ruokalistaansa ilahduttavalla tavalla: siellä oli ihan älyttömän hyviä juttuja tarjolla. Uusina mm. lempeää punaisella curryllä kookosmaitoon tehtyä kanacurryä (NAM!) ja kana-satayvartaita... Ja kaikkea muutakin. Vaikka hinta on 8.90, ruoka on kyllä tosi hyvää. Ja yleensä sieltä jokainen löytää jotain, ruokavaliosta riippumatta.