keskiviikko 22. huhtikuuta 2009

Sinapinsiemenistä kesäkurpitsavuokaa jauhelihalla

kesäkurpitsavuokaa

Täältä porhaltaa arkiruokaa, johon on kerätty keittiön parempia jämiä; oliivipurkin loppu, cheddarin pala, ruokakerman loppu.... Lisäksi tähän inspiraationa toimivat edulliset kesäkurpitsat, joita kaupoissa nyt näkyy runsain mitoin.

Mies sanoi että tämä maistui kivan erilaiselle ja itsekin olin tähän tosi tyytyväinen. Kupletin juoni tulee kesäkurpitsojen esipaistamisesta parilalla (tai grillissä), jolloin liika vesi poistuu ja sinapinsiemenistä, joita tähän ohjeeseen laitetaan paljon. Olen ostanut sellaisen suuren (400g?) purkillisen sinapinsiemeniä, koska käytän niitä mielellään avokätisesti. Jos sinapinsiemeniä ei ole saatavilla, laita tähän hieman (kokojyvä)sinappia. Kesäkurpitsa ja sinappi ovat yllättävän toimiva yhdistelmä.


kesäkurpitsa, juusto


Sinapinsiemenistä kesäkurpitsavuokaa (ainakin 4:lle)

3 kesäkurpitsaa
600-800g jauhelihaa (ei niin tarkkaa)
100g cheddaria
200g mozzarellaa
1 prk (200g) ranskankermaa
1-1,5 dl ruokakermaa
3 munaa
1 dl kuivia suppilovahveroita
2-2,5 dl tummia oliiveita
tuoretta basilikaa
reilu 3 rkl sinapinsiemeniä
1,5 rkl savusuolaa (tai voit käyttää liquid smokea, jos haluat)
muskottia
cayannepippuria
mustapippuria
öljyä ja voita
loraus chiliöljyä
(juustoraastetta jos haluaa lisää pinnalle)

Voitele kesäkurpitsat pullasudin avulla molemmin puolin tilkalla öljyä. Tähän voi myös käyttää chiliöljyä jos semmoista omistaa. Grillaa tai pariloi kesäkurpitsat molemmin puolin kauniin värisiksi.

Sekoita munat, kerma, cheddar ja ranskankerma sekä muskotti toisessa astiassa yhdeksi mössöksi.

Lisää suolaa maun mukaan. Laittelin tähän ruokaan savusuolaa, jossa on hauska, mieto savun maku. Kustannustehokkaampi tapa lisätä savun makua on lisätä liquid smokea. Tuo savusuola on kyllä osattu hinnoitella :) Ja jos grillaa kesäkurpitsat hiiligrillissä niin siitä tulee pelkästään makua tosi paljon.


Ruskista jauheliha pienissä erissä paistinpannulla tilkassa chiliöljyä ja nokareessa voita ja mausta samalla cayannepippurilla, sinapinsiemenillä ja suolalla.



Kun jauheliha on paistettu kokoa vuoka laittamalla kerroksittain kesäkurpitsaa, mozzarellasiivuja, oliiveita, basilikaa ja hieman murustettuja kuivattuja suppilovahveroita.


Lisää osa muna-kermaseoksesta väliin ja tee uusi kerros. Säästä kuitenkin muna-kermaseosta vuuan pinnalle ainakin puolet annoksesta. Siten saat ihanan juustokuoren vuokaan.




Kypsennä uunissa 200 asteessa n. 45 min tai kunnes pinta on kauniin värinen. Korista tuoreella basilikalla ja Herkuttele.

6 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

oi nam! oi nam!

täytyy vissiin ostaa jotain herkkujuustoja että sais noita jämiä ;)

Heli kirjoitti...

Ohjeesi sai suun napsaamaan myös täällä! :) Mutta mulla on jääkaapissa toista kiloa niitä edullisia kesäkurpitsoita.. Jihuu, tähän aikaan vuodesta löytyy jopa niitä hyviä pieniä! Tätä voisi osasta tehdä ja loput paistaa valkosipulin ja fetan kera...

Nelle kirjoitti...

Hyppysellinen: niin... no, hyvistä juustoista jää hyviä jämiä ;) Mä ostan yleensä jotain ihan edukasta cheddaria munakkaita ja semmosia varten ja loput yleensä päätyy tämmöiin paistoksiin.

Heli: kuulostaa hyvältä tuo valkosipulissakin paistaminen. Tuolla hyppysellisen valtakunnassa oli myös laitettu kesäkurpitsaa hauskasti rullalle, ajattelin kokeilla sitäkin kun tässä joskus ehtii. :)

oliivia kirjoitti...

oijoi, aika herkulta näyttää ja kuulostaa! Tätähän pitää heti arkikokata. Ja vielä oliiveja ja juustoja, aah.

Merituuli kirjoitti...

tehtiin tätä tänään ja hyvää tuli - nam! cheddar tosin vaihtui kunnon klöntiin Aurajuustoa ja oliivit jätimme pois. suppisten virkaa tekivät herkkutatit, mutta ne eivät kyllä päässeet esille. tätä teemme taatusti toistekin, kiitos reseptistä!

Nelle kirjoitti...

oliivia, olen myös sitä mieltä että tästä tuli hyvää.
hyppysellinen: Kiva kuulla että onnistuitte. Aurajuusto saattaa tosiaan olla aika jyräävä sienille... Muttei se pahaa ole koskaan ;)