torstai 23. huhtikuuta 2009

Portviini & hyvä juusto - parivaljakko jolle voi kohottaa lasia
Näin vapun lähestyessä pitää alkaa kehua tällaisia pikkuherkkuja, eikös vaan? :) Graham'sin Crusted Port on portviini, jota on pitänyt kehua jo kauan aikaa sitten. Olen minä parempiakin juonut - mm. joskus lissabonissa käydessäni, mutta... Oikeasti - se on portviiniksi halpaa ja siihen nähden ihan loistavan hyvää plus, että sitä saa Alkosta. Eli sitä voi hyvin juottaa vaikka vähän liian viileänä vappupiknikillä shampanjasta jo aikaa sitten humaltuneille ystävilleen - ja itselleen :)

Ja mikäs portviinin pariksi paremmin sopii, kuin hyvä juusto. Tämä Stilton oli ensimmäinen laatuaan jota maistoin. Jotenkin olen onnistunut välttämään - en tiedä miten. Se oli tuliainen V:n taannoiselta Brittivierailulta ja ehti hetken odottaakin jääkaapissa kohtaloaan ennen kuin sen sitten lusikoimme suuhumme.

Millaista Stilton sitten on? Siitä aina sanotaan, että hyi kun se haisee vanhoille sukille. No ei se ole mitään verrattuna siihen haisuliin, jonka ranskan lentokentältä roudasin tässä Ameriikan matkan päätteeksi;)


Joku turjake paheksuen tuhisi jopa ihan ääneen kun otti lennon lopuksi kassiaan matkatavarahyllyltä:" No kyllä nyt haisee kassi!":) Olin vaan hiljaa ja hymyilin itsekseni... NAM. :)Siis se Stilton. Se oli suolaisempaa kuin kuvittelin, eikä haissut yhtä pahalle kuin kuvittelin. Muistan, että olin ajatellut sen olevan vahvaa ja jotenkin vielä kermaisempaa kuin se oli. Suolaisuus oli yllättävä. Vähän kuin Roquefortissa, mutta juuston rakenne ei ollut samalla tapaa rakeinen. Juusto oikeasti tarvitsi makeaa portviiniä parikseen.

Mutta hyvällä halulla se upposi. Alkuihmettelyn jälkeen juusto maistui hyvin. Vähän epäilyttävälle se tietysti näytti, kun lautaselle lusikoi, mutta eihän se makua pahenna. Melko brittiläistä purkittaa juusto tuollaiseen posliinipurkkiin, eikös ;)

Eli lyhyt käyttöohje juustolle: anna Stiltonin tulla huoneen lämpöön pitkän ajan kuluessa ja rauhassa. Poista juuston vahasuojus. Kaiva juustoon pieni kolo lusikalla ja täytä se portviinillä. Lusikoi juustoa suuhun tai lautaselle ja siitä suuhun. Halutessa homman voi tarjota osana juustotarjotinta, mutta käy se tällaisena yhden juuston jälkiruokanakin;)Ennen kaikkea - V:n matkailu avartaa.

3 kommenttia:

Jams kirjoitti...

Onhan se vähän niin, että mitä törkeämmältä juusto haisee, sitä parempaa se on.

Elina kirjoitti...

Kun en syö juustoja, syön portviinin kanssa suklaakakkua :) Ei hullumpi yhdistelmä sekään.

Nelle kirjoitti...

Elina: ei paha ;) Mulle portviinin kanssa maistuu myös suklaa - yleensä paloina tosin... :)