maanantai 20. huhtikuuta 2009

Ryytimaan kevätGlorian Ruoka & Viinin mukaan yrtinkasvatus on nyt muodikasta. No, minä hikoilin erittäin epämuodikkaasti viikonloppuna kesäkeittiön pienen yrttimaan kanssa ja alustelin keittiökompostia valmiiksi kesän haasteita vastaan. Muodikasta tai ei, hyvä mieli tuli kun sai jotain aikaan :) Ensi viikonloppuna seurannee osa II koska reippaan kuution multakasan ja keittiökompostorin viime vuonna tuottaman mullan siirtely paikasta toiseen ei ole mitenkään erityisen kevyttä puuhaa tällaiselle rapakuntoiselle ;)

Tilanne on nyt seuraava: minulle myytiin pari vuotta sitten väärää tavaraa juurimattona. Nyt kankaasta, jonka päälle olen ryytimaan perustanut pukkasi jo kovasti alle jätetyn vadelmapensaan juuria läpi. Viime kesänä nypin jo taimia reunoilta ja tämän motivoimana ostin syksyllä ihan oikeaa, paksua juurikangasta maata varten. Keväällä sitten... Nyt sitten tuli aika vaihtaa kangas. Olkaa tarkkana jos joudutte ostamaan juurikangasta - se pitää olla tosi paksua, kankeaa ja yleensä harmaata kangasta josta tulee mieleen lähinnä lasikuitu - ei mitään ohutta mustaa katekangasta:)


Penkki on perustettu aika haastavaan ympäristöön ja meni oikeastaan vuosi ennenkuin sain siihen kerättyä kompostorista ja kuljetettua mantereelta pussissa puhdasta (lue: rikkaruohotonta) multaa ja sain sen toimimaan niinkun pitää. Nyt tietysti harmittaa, että joudun tekemään koko perustuksen uudelleen, mutta tuleepa samalla putsattua sitten nokkosen juuria pois. Siirrän myös osan sipulikukista kokonaan pois niiltä alueilta joissa olen huomannut yrttien parhaiten viihtyvän... More herbs! :)

Mitä penkissä kasvaa? Ensin pelkäsin ettei mitään. Saaristossa sataa kesällä oikeastaan tosi harvoin, vaikka pilvistä olisikin. Tuossa paikassa kuitenkin kataja varjostaa pahimmalta paahteelta aamupäivällä ja alla on jonkin verran ihan luonnollista maaperää, joka varastoi kosteutta penkkiä ajatellen. Tihkuletkua ajastimella on käytetty kuumimpana aikana. Alunperin paikalla oli kuitenkin sankka vadelmapusikko, joka mielellään valloittaisi mehevän ruokamullan kokonaan itselleen :) Siksi tarvitaan jotain, mikä pitää juuret loitolla - eli juurimattoa.

Penkissä kasvavat hyvin ainakin timjamit, salvia, rosmariini, lehtipersilja, korianteri(!), kirveli, valtaisiin mittoihin kasvanut sitruunamelissa ja kirsikkatomaatti. Kirveli ja korianteri tulivat penkkiin alunperin ihan itsestään. Kaivoin mullan sekaan vanhan kasvimaan pohjaa (turvetta) ja siellä oli siemeniä jotka vain lähtivät itämään. Ilo oli melkoinen kun rikkaruohoksi luulemani taimet osoittautuivat koranteriksi :) Sen jälkeen sitä on ihan kylvettykin penkkiin. Viime vuonna tosin oli korianterin osalta huono vuosi, oli niin sateista ja kylmää.

Tänä vuonna ajattelin kokeilla penkkiin jotain uuttakin ja vähentää kukkasien määrää... katsotaan miten käy. Vielä on liian aikaista kylvää - lueskenlin siemenpussukoita ja niissä useammassa sanottiin, että maan pitäisi olla vähintään n. +8 asteista. Siinä routaisia kokkareita lapioidessa tuli mieleen, että siihen mennee vielä viikko tai pari ;)


Tähän asti pääsin tällä kertaa. Elän toivosa, että hieman itäneet sipulikukat eivät tykkää ihan kauhean kyttyrää kun siirsin niitä. Suurin osa oli kuitenkin vielä routapaakun sisällä ja sain siirrettyä ne käytännösä kajoamatta juuriin lainkaan. Ensi viikonloppunahan sen näkee onko pinnan päällä vaan ruskeita karoja vai vieläkö vihertää. Tuon oikean puolisen vielä myllistämättömän alueen sipulikukat siirsin jo pois kun olivat vielä pieniä. Ensi viikonloppuna nekin joutuisi siirtämään joka tapauksessa. Parempi siis nyt, kun ovat jäässä eivätkä kuki.

Yksi vihreä puska näkynee penkissä tarkkoihin silmiin. Se on kaupasta ruokayrttinä ostamani rosmariini. Viime vuonna näin keväällä istutettu rosmariini kasvoi isoksi ja tuotti hyvin makua keitoksiimme. Rosmariini vielä kestää aika hyvin viileää ja hallaa. Ajattelin tänäkin vuonna ostaa taimet ruokakaupastajos niitä löydän - erityisesti italiasta tuotetut puuvartiset toimivat hyvin ja ovat paljon halvempia kuin taimitarhalla.

Opin muuten taas uuden asian - ei kannata istuttaa tällaiseen sekapenkkiin minttua. Kirvelinkään istuttaminen ei ehkä ole hyvä idea, mutta se sentään lähtee irti tupsumaisina mättäinä toisin kuin minttu. Tuossa penkkiä myllistäessä löysin viime kesänä penkkiin istutetun mintun. Se oli kasvattanut Valtavat Juuret (tm) jotka olivat levinneet yli puolen metrin halkaisijaltaan olevana ympyränä joka puolelle. Joku varoittelikin aikoinaan, että minttu valloittaa penkin, mutta silti olin yllättynyt miten se oli villiintynyt. Siirrän mintun johonkin, missä se voi tehdä oman valtakunnan itselleen ja koitan pitää tämän penkin pyhitettynä enemmän näille maltillisemmin leviäville yrteille... Penkki on selvästi liian ravinteikas tuolle mintulle ja sitruunamelissalle, jonka viattoman oloisen ruukkuyrtin jämän istutin toissavuonna penkkiin. Viime vuonna siirsin sen pois, kun se oli kasvanut ihan mielettömän kokoiseksi, melkein puuvartiseksi pensaaksi joka varjosti kaikkea muuta. No, tällaista opetteluahan tämä on.

Jos joku ihmettelee valkoisia reunuksia joita jätin joka puolelle - ne laitan kauniisti sitten kun saan koko urakan loppuun. Ne voi nitoa reunapuihin ja koska juurimatot ovat 2m x 2,60m, tulen tarvitsemaan tuohon ainakin n. 3 mattoa. Silloin nuo saumakohdat tarvitsee tehdä niin,. että jättää kunnolla mattoa päällekkäin. Silti vähän pelottaa, että vadelma luikertelee läpi. Koitan varmaan etsiä loppuosaan mattoa rullatavarana, josta saisi ainakin pitkiä paloja. Tuskin nekään silti kovin leveitä ovat... 3m x 5 m olisi varmaan hyvä... No, täytyy tutkia. Mitäs jos ne teippaisi saumastaan kiinni teipillä joka pitää maailman ja maailmankaikkeuden koossa? ;)

Mutta nyt tuntuu kyllä käsissä ja jaloissa, että on lapioitu päivä! Myös poskissa tuntuu, että aurinkoa on saatu viikonlopun aikana... Huomiseen vaan paranee varmaan. Mutta sitä odotellessa on hyvä haaveilla tuoreista yrteistä pitkälle syksyyn... :)

5 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Joku neuvoi joskus laittamaan mintun maahan jossakin muoviämpärissä niin ei leviä ihan holtittomasti. Tuli mieleen, että kai siitä ämpäristä pitää sitten leikata se pohja pois? No, voisi hillitä menoa kuitenkin. Meillä minttu rehottaa siellä muiden joukossa, mutta lääniä on ihan mukavasti.

Viime kesänä koitin ekaa kertaa liperiä eli lipstikkaa. Ihana keittojen maustaja! Ja komia.

Ja hei, kokeile ostaa muutama pinaatin taimi (meillä yleensä lamopinaattia), tuottavat reilusti satoa keski- ja loppukesällä. Ja ovat herkkua! Hakaniemen torilla on yleensä ollut Labbyn luomutaimia myynnissä, erittäin hyvä laatuisia. :)

Ryytimaakuume van yltyy...

Nelle kirjoitti...

Ämpäri voisi ollakin ihan hyvä idea... Pohjaa tuskin kannattaa leikata pois, luulen että riittää jos iskee semmosia d=2mm reikiä jollain naskalilla purkkiin. Sen verran pieniä, ettei mintun kohtuullisen paksut juuret mene läpi, mutta (liika) kosteus pääsee ulos.

Lipstikkaa on ollut toisessa penkissä, joskin varmaan liian kuivassa paikassa kun jäi vähän kitukasvuiseksi... Mutta joo, sopii loistavasti lihapulliin ja keittoihin ainakin!

Haa - pinaatti... hauska idea:) Pitää katoa jos jäisi taimi jostain mukaan;) Tuleeko yhdestä taimesta ihan paljonkin, vai pitäisikö niitä olla useampi?

:) ei kannata ryytimaakuumeilla just tässä mietin että pitäisikö laittaa kysely mistä kohtaa ihminen on mennyt vikaan kun tämmöstä projektia pukkaa ;)

Yaelian kirjoitti...

Olispa mullakin oma ryytimaa , kade kade....Ihania yrttejä olet laittanut sinne;laita sitten joskus väliraporttia siitä miten kasvu edistyy....

Hyppysellinen kirjoitti...

meillä on salvia aina komein. en edes tiennyt että se on monivuotinen. mutta kun se vaan kerta toisensa jälkeen tuolta pukkaa, uskottava se on.

oregano on myös tuollainen hirmuleviävä. poistimme sen muutama kesä sitten penkistä.

meidän tyylimme tässä yrttienkasvatuksessa on "maahan taimet ja Herran haltuun". joskus sentään kastelemme, mutta muuten on aika leväperäistä. tänä vuonna sentään lisättiin edes multaa ;)

Nelle kirjoitti...

yaelian, voit olla varma :) Tollanen "rakas lapsi" tuon yhden lisäksi, joka näyttää saaneen jonkin pilkkutaudin. Epäilen vesirokkoa mutta lääkäritäti kertonee aamulla.

Hyppysellinen, tää on täysin mummun syy. Vain ja ainoastaan. I rest my case.