maanantai 16. maaliskuuta 2009

Valkosuklaa-espressomuffinssit mansikoilla - vai pekaanipähkinöillä?


Kiireisen päivän päätteeksi jatketaan aiheesta tarjottavia vieraille. Tämä muffariresepti syntyi joskus kun lapsen koulumyyjäisiin piti keksiä jotain. Sen jälkeen se on ollut kestosuoikki ja näitä samoja muffinsseja tarjottiin mm. mimmun ylppäreissä. Pekaanipähkinä-valkosuklaa ja espresso on aikuiseen makuun soveltuva yhdistelmä. Mansikka tosin saa myös lapset hyväksymään herkun avosylin. 

Siispä kannattaa valita koristukset tilanteen mukaan. Alunperin ohjeeseen on tarkoitus käyttää pekaanipähkinöitä kuten ennenkin. Ne olivat kuitenkin auttamatta loppu. Koristus hoidettiin silti samalla tyylillä - painamalla kuorrutteeseen pekaanin sijaan mansikka. Taikinaan korvasin pekaanit mantelirouheella, koska se sopii mansikan kanssa yhteen. Mansikka toi leivonnaiseen ihanaa raikkautta ja tuoretta makua. En tiedä kumpi on parempi - pekaaniversio vai tämä. Kokeilkaa kumpaakin ja päättäkää itse!

Herkku muuten vaan paranee, jos se ehtii maustua aamusta iltaan tai vaikka yön yli. Valkosuklaa on tarkoitus sulattaa kuumaan espressoon. Se sulaa siihen ihan kivasti kunhan laitat sen heti, kun kahvi valmistetaan. Jos käytät vahvaa, tavallista kahvia, eikä suklaa sula voit varovasti kuumentaa suklaata ja kahvia mikrossa tai vesihauteessa.

Annoksesta tulee noin 16-20 kpl muffinsseja. kuorrute kannattaa tehdä kaksinkertaisena ihan suosiolla. Minusta on ihanaa, että kuorrutetta on pinnassa hyvä kerros.




Pekaanipähkinä-valkosuklaa ja espressomuffinssit
(16-20 kpl)

200g voita
200g sokeria
3 munaa
3 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta
30 ml espressoa
n. 50g valkoista suklaata (ei niin tarkkaa ja toimii ilmankin)
1 dl pekaanipähkinöitä murskattuna (jos ei ole, voi kokeilla mantelirouhetta)

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää vaahtoon kananmuna ja kuiva-aineseos (jauho + leivinjauhe+vanilijasokeri). Sulata suklaa espresoon - ei haittaa vaikka joitain klimppejä jää. Kaada suklaa-kahviseos taikinaan ja sekoita. Lopuksi lisää pekaanipähkinärouhe.

Paista muffinssit 180 asteessa kiertoilman kanssa n. 14 min. Anna jäähtyä kunnolla ja tee sitten kuorrute.

Espressokuorrute (n. 8-10 muffinssille)

100g tomusokeria
150g voita (huoneenlämpöistä)
2 tl vanilijasokeria
4 rkl espressoa (tällä kertaa laitoin vähemmän, ehkä 3?)
koristeeksi pekaanipähkinä tai puoliska mansikkaa

Sekoita sokeri ja voi sekä vanilijasokeri. Mausta espressolla - tarkkaile myös rakennetta. Espresson tulee olla jäähtynyttä, muuten se sulattaa voin. Nyt tehdessäni näitä en laittanut ihan 4 rkl espressoa vaan ehkä 3. Ehkä voi oli hieman kylmempää edellisellä kerralla - nyt se oli ehtinyt lämmitä kunnolla huoneen lämpöön.

Levitä ruokalusikan taustaa apuna käyttäen kuorrutetta muffinssin päälle ja korista joko mansikalla tai pekaanilla.

Anna muffinssien levätä viileässä ainakin muutama tunti ennen tarjoilua tai mielellään yön yli. Maut vahvistuvat ja muffinssi vain mehevöityy pienellä odottelulla. Täydellinen juhlaruoka, koska voidaan tehdä valmiiksi edellisenä päivänä tai jopa pari päivää etukäteen.

p.s. samalla reseptillä saa myös aikaan loistavia sitruunamuffinsseja kun korvaa valkosuklaa-espressoseoksen taikinassa sitruunan kuorella ja vähentää jauhoja 0.5 dl alkuperäisestä. Kuorrutus tehdään tällöin myös espresson sijaan sitruunamehulla maustettuna ja värjätään karamellivärillä. Loistavia lasten juhlapöytään kun koristaa esimerkiksi nonparelleilla tai vaikka m&m's -karkeilla.

5 kommenttia:

Virpi P. kirjoitti...

Kuorrutteen maun voi tuntea suussaan jo ohjetta lukiessa: her-kul-lis-ta, lisää!

Jael kirjoitti...

Kuorrute kuulostaakin tosi herkulliselta!

Nelle kirjoitti...

Se on myös kivan näköinen myös pekaanilla koristettuna tuo muffari. En vaan päässyt etsimään kuvaa nyt, kun mies on jumissa työhuoneen koneella :)

Mutta joo, tämä yllätti minutkin. Vähän tuli mieleen ne katriinan mufinssit joihin myös tuli epressoa. Se oikeasti mehevöittää makua ihan älyttömästi. Kannattaa kokeilla - jos ei tähän niin johonkin muuhun reseptiin :)

Satu kirjoitti...

Voi hertsileijaa, miten houkuttelevan näköisiä - ja varmasti myös makuisia - luomuksia teillä täällä on!

Voinko muuttaa teille asumaan tai jotain..? :-D

Nelle kirjoitti...

hippu: jopas meille nyt oltaisiin muuttamassa;) Luulen kuitenkin että toistaiseksi intiassa on kivammat kelit - täällä on LOSKAA. :)