maanantai 28. helmikuuta 2011

Semisalaattia eli lusikkaa soppaan Hansin kanssa

tomaattipaistos

Olen tykännyt niin kovasti siitä Välimäen Ruokaa ranskasta - kirjasta sen selkeiden ja yksinkertaisten reseptien vuoksi, ettei ollut mikään suuri yllätys, että viikonloppuna kirjakaupassa törmättyäni Välimäen arkiruokakirjaan lusikka soppaan, myös se jäi mukaani. Asiaa tietysti auttoi että kirja maksoi vain murto-osan ensimmäisestä osasta eli n. 14-15 eur akateemisessa.

lusikka soppaanRuokaa ranskasta oli melkein 40,- ja tämä 14...

Kirja vaikuttaa nopealla selaamiselta vähän sekavalta seurakunnalta reseptejä, mutta kirjaa enemmän (tai esim. alkusanat) luettuaan vähitellen huomaa, että itse asiassa teos on kostettu "ruokakokonaisuuksista" joissa jokaisessa on yhteen sopiva leipä+salaatti+keitto.

En ole vielä saanut aikaan yhtään kokonaista kokonaisuutta, mutta olen kokkaillut yksittäisiä reseptejä ja merkkaillut listalle joitain hyvännäköisiä juttuja sieltä ja täältä. Sunnuntaisen uimahallikäynnin jälkeen vuorossa oli mozzarella-leipävuoka, joka oli ihan tavattoman hyvää. Vaikka ohje on kirjassa esitetty salaatin paikalla se ei ole varsinainen salaatti, mutta se oli Välimäen mukaankin niin hyvää, että se piti änkeä kirjaan jollain konstilla. Ja koska siinä on tomaattia, sitä voinee on Välimäen mukaan kutsua semisalaatiksi. Hyväksyttäköön tämä, sillä se todellakin oli hyvää... ;)


tomaattiviipaleetKaikki ihanuus viipaleiksi ja limittäin vuokaan...

Vuoka oli ihanaa. Se on syntisen juustoista ja upean täyteläistä mutta kuitenkin samalla raikasta. Tomaattia on tarpeeksi että se pitää ruuan raikkaana ja jaksaa kantaa kaiken sen juuston ja kastikkeen, mitä ruokaan tulee. Lisäksi oli ihan parasta, että vuokaan saa upotettua eiliset patongin tai chapatan jämät, ellei sitten jaksa leipoa tuoretta patonkia kirjan edellisen sivun ohjeella.

viipaloi leivätJos apujoukkoja on tarjolla, työn voi hyvin jakaa kastikkeen tekoon ja viipalointiin. Yhdessä kokkaus säästää aikaa päiväunillekin... :)

Kirja olisi hyvä ostos jos kaipaat sellaista arjen virikekirjaa kotiruokaan. Reseptit ovat yksinkertaisia ja yksinkertaisuudessaan viehättäviä. Juuri sellaisen päivän kirja, kun kokkausmotivaatio lähentelee rajatta nollaa ja jostain tarvitsisi sen pelastavan oljenkorren...

Tämä eilen syöty vuoka on taatusti jokaisen tomaatti-ihmisen ohje. Ja vaikka nyt ei ole tomaatin sesonki, lämmin, juustoinen uuniruoka oli aivan ihanaa yhdessä reippailun jälkeen. A sanoi että "todellakin vaadin, että tätä tehdään toistekin!" ja minä lupasin. Sitten, vatsa täynnä juustoa mentiin parin tunnin päiväunille! :)


kastike vuokaanLopuksi koko syntinen vuoka gratinoidaan uunissa...

Mozzarella-leipävuoka (n. 4:lle)

4 tomaattia (viipaleina)
2 bufala -mozzarellaa (käytin 125g standardimozzarelloja)
1/2 patonkia (meillä oli vähän kuivahkoa chapataa)

Mornay - kastiketta (ohje lopussa)

koristeluun/pinnalle
oliiviöljyä
basilikan lehtiä (tai timjamia tai vaikka mäkimeiramia)

Mornaykastike

1 pieni sipuli
50g voita
1/2 dl jauhoja
4 dl maitoa
1 dl gyere- tai emmentalraastetta
1 keltuainen
muskottia
suolaa
pippuria

Laita uuni kuumenemaan 225 asteenseen ja tee ensin Mornay-kastike.

Laita maito kuumenemaan toiseen kattilaan. Toisessa kattilassa hauduttele sipulisilppu voisssa pehmeäksi, mutta varo ruskistamasta. Lisää sitten jauhot sipuliin ja kypsyttele jauhoja varoen jälleen ruskistumista.

Lisää sitten turvonneisiin jauhoihin koko ajan sekoittaen ja pienissä erissä kaataen kuuma maito. Kypsennä seosta hiljaisella tulella n. 10 min. Sillä aikaa ehdit viipaloida juuston, tomaatit ja leivät ohuiksi viipaleiksi.

Lado sitten isohkoon, laakeaan uunivuokaan limittäin juustoa, tomaattia ja leipää.

Lisää mornay- kastikkeeseen juustoraaste, muskotti suola ja pippuri ja kun juusto on sulaa, tarkista maku. Lopuksi lisää keltuainen ja sekoita kastiketta.

Kaada sitten mornay - kastike juutso-leipävuuan päälle ja laita vuoka uuniin ylätasolle. Gratinoi vuoka, kunnes se on kauniin värinen pinnastaan. Meillä tähän kului n. 20 min.

Pirskota valmiin vuuan pinnalle vielä oikein hyvää oliiviöljyä, suolaa ja vasta rouhittua mustaa pippuria. Koristele basilikan tau muun tuoreen yrtin lehdillä ja tarjoa heti.

3 kommenttia:

nanna kirjoitti...

öö.. mulla on ollu toi kirja yli vuoden eikä mitään hajua tuosta reseptistä tai edes kuvasta...?!

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Mullakin on mennyt tämä resepti ohi vaikka tykkään kyllä kirjasta tosi paljon. Erityisesti se Foccaccia on mielettömän hyvä, teen ainakin kerran kuussa :) Tosi hyvännäköinen tämä vuokaruoka.

Nelle kirjoitti...

Ladies, kääntäkääpä kirjanne sivulle 53:) Sieltä löytyy! On se hassua kuinka keittokirjoista ei vaan itsekään huomaa aina ja kaikkea, vaikka kuinka syynää.