tiistai 20. huhtikuuta 2010

Linssi-avokadosalaattia mintulla (ja piilotettua kuhaa)

minttuista linssi-avokadosalaattia

Muistatteko ne pienet vihreät linssit, joita ostin Tampereelta? No, nyt olen laittanut niitä muutaman kerran ja aamen, kyllä, ne pysyvät koossa ihan toiseen tapaan kuin aikaisemmin käyttämäni vihreät linssit. Lisäksi ne ovat vielä pehmeämmän ja paremman makuisiakin.

tomaattikeittoa linsseillä sekä fetaa
Tein niistä jo aikaisemmin tomaattikeittoa, jonka pohjaan laitoin valkosipulia, selleriä, paprikaa ja tomaattimurskaa ja tomaattipyrettä. Vähän kanalientä. Sitten keittelin keittopohjan, maustoin ja soseutin sen ja sitten vasta laitoin linssit kiehumaan keitokseen. Kun linssit olivat kypsiä n. 15-20 min kuluttua, murustin päälle fetaa ja koristin basilikalla. Lounas melkein kuin Gran Delicatossa... ;)


Viime viikolla sitten laitoimme kuhaa grillissä. Sanottakoon, että se kuhan paisto ei menny niinku Strömsössä ja jätin sen kuvaamatta V:n anovasta ilmeestä johtuen... Mutta vaikka kalan pinta vähän kärähti ja osa nahasta jäi grilliin, kala oli tosi hyvää grillattuna. Ei varmaan jäänyt viimeiseksi grilliin päätyväksi kuhaksi, mutta ensi kerralla kokeillaan ehkä epäsuoraa lämpöä tai jotain. Suoralla tulella se kokonainen kuha kyllä kuivaa ja kärähtää liian helposti.


Avokado ja limejä kuorittuna

Kalan kanssa tein niistä vihreistä linsseistä yksinkertaista salaattia: keitin linssit ensin kasvisliemessä, sitten kaadoin niille vähän öljyä, maustoin mustalla pippurilla, suolalla ja pilkoin sekaan kapriksia ja avokadoa. Lopuksi silppusin suolasta säästyneen mintun vielä sekaan.

Idean linssisalaatista sain keittiöelämän omistajalta: Hän kertoi, tehneensä näistä lämmintä fetasalaattia. En muista enää, mitä siihen tuli, mutta lämmin linssisalaatti ei kulostanut yhtään pöhkömmältä. Avokado meni vihreiden linssien kanssa täydellisesti. V sanoi, että salaatissa on jotenkin japanilaista henkeä; luulen että se assosiaatio tuli tuosta viikunabalsamicosta jota lorautin sekaan. Rehellisesti sanottuna, sitruuna tai lime olisi voinut olla vielä parempi. Viikunabalsamico nosti esiin linssin pehmeitä pyöreitä makuja enemmän ja saattoi tuoda mielee ume plum seasoningin. Ei huono sekään, mutta jos siis haluat korostaa minttuista raikkautta, käytä sitruunaa.

Jos haluat salaatista kokonaisen lounaan/illallisen, kannustan kovasti laittamaan salaatin sekaan muutakin: kevätsipulia, pähkinöitä, freesattuja siitakkeita, marinoitua tofua, juustoa... Mitä mieleen juolahtaa. Salaatithan ovat ihania juuri siksi, että antavat tilaa luovuudelle.

Ainoa ongelma on enää, mistä täällä Espoossa saan lisää noita linssejä? Tykkäsin, hyvä tuote.

lentille verte du puy keitettynä


Linssi-avokadosalaattia mintulla (3-4:lle)

2,5 dl pieniä vihreitä linssejä
n. 7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1,5-2 avocadoa
8-10 suurta kaprismarjaa
loraus öljyä
hieman viikunabalsamicoa tai sitruunan mehua
mustaa pippuria
pieni tupsu minttua
chili-minttu-limesuolaa

Huuhtele linssit kylmässä vedessä ja laita ne kiehumaan kasvisliemikuutiolla maustettuun veteen. Keitä linssejä hiljaisella tulella, kunnes ne ovat niin pehmeitä, että menevät helposti rikki puristettaessa ja kun maistat niitä, ne eivät ole kovia. Arviolta n. 15-20 min.

Valuta linssit ja kaada ne salaattikulhoon. Lorauta niiden päälle haluamaasi öljyä (voit käyttää yrittiöljyäkin) ja hieman etikkaa tai sitruunan mehua. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Pilko mukaan kaprismarjat ja avokado ja sekoita. Lopuksi lisää silputtu minttu.

Tarjoile sellaisenaan tai lisäkkeenä vaikka grillatulle vaalealle kalalle.

4 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Lissisalaatit ovat ihania! Ovatko nuo niitä pieniä mustalle vivahtavia belugoja;mulla onkin niitä kaapissa.Itse tykkään lisästä linssisalaatin joukkoon balsamicoa ja paljon yrttejä.

Nelle kirjoitti...

Yaelian: Olisikohan ne sitten niitä, paketissa luki vaan lentils verte du puy - mutta niiden väri on keittämättömänä kyllä aika tumma. Aivan loistavia joka tapauksessa... Kohta paketti loppuu ja pitää varmaan mennä etsimään stokkalta tai jostain. Tykästyin näihin niin.

Anni kirjoitti...

Du puyta saa Hakaniemenhallin DeliDelistä! Yritin just katsoa interwebseistä että mitä eroa belugalla ja du puylla on, vastaus: en tiiä paitsi puyt on vihreitä ranskalaisia ja belugat mustia jonkinmaalaisia.

Nelle kirjoitti...

Anni ooh, mahtavaa :) En siis ole pelkästään satunnaisten Tampereelta pk-seudulle suuntautuvien sisarellisten tavarakuljetusten varassa. :)

Pysyykö ne belugat kasassa yhtä hyvin kuin nää vihreät ihanuudet? Voisin kokeilla jos pysyy...

Minusta nimittäin ne tavalliset vihreät linssit on vähän jotenkin hmm.. kovan tai terävän makuisia, sellaisia että tarviivat jotain vihreää curryä tai ainakin hurjasti korianteria kaverikseen. Mutta nämä oli minusta paljon paremman makuisiakin. Ihan pop :)