keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Terassisiivousta, fenkolimuusia ja häränhäntiä toiseen kertaan

Häränhäntiä portviinillä
Meillä on tällä kertaa luvassa ihan rauhallinen perhevappu. Ja uskotteko kun sanon, että se tulee todella tarpeeseen.

Koko viikko on ollut niin kertakaikkisen hengästyttävän kiireinen, että en edes keksi itselleni mitään parempaa vapputekemistä kuin puhallella ilmapalloja A:n iloksi, siemailla simaa ja ehkä paistaa jonkin sortin munkkeja. Niin ja heilutella varpaita terassilla, mahdollisessa auringonpaisteessa, vappuhattu päässä ja villasukat jalassa.

Kuohuviinilasillisetkin joutuu ehkä kohottamaan, sillä V on ihanasti paitsi hoitanut koko viikon ruokatalouden myös varautunut vappuun Codorníun 125v juhlapainoksella kuohuvaa. Se on kyllä ihan oivaa tavaraa. Minä en ole siman tekemisen lisäksi vielä varautunut mitenkään. :)

Kun Mimmu oli käymässä viikonloppuna, me rykäisimme terassille pienen siivousurakan heti aamutuimaan ja putsasimme terassilta kaiken talven pölyn ja lian pois. Sitten nautimme koko päivän auringosta teetä juoden ja pölöttäen kaikesta maan ja taivaan välillä. V vielä viritti meille vähän musiikkia ulos ja laiskaa päiväämme voisi kutsua lähinnä täydelliseksi.

Ja tottakai myös ruoka piti syödä ulkona! Minä tein toiseen kertaan niitä tahmahänniksi nimeämiäni häränhäntiä.

Tällä kertaa laitoin portviiniä, niinkuin alkuperäisessä ohjeessa käskettiin ja lisäksi lorautin mukaan n. 3 rkl kuusenkerkkäsiirappia. Tosi herkkua tuli taas. Voin kyllä oikein lämpimästi suositella, jos ette ole vielä uskaltautuneet. Käytit sitten balsamicosiirappia ja punkkua tai portviiniä niin hyvin toimii!

Häränhäntää ja fenkolimuusia

Lisäkkeeksi tein fenkoliperunamuusia johon käytin myös sitä minttuista chilisuolaa, jota taannoin pykersin. Se suola ei ole pakollista, voit tietysti käyttää tähän ihan vaan maustamatontakin suolaa, mutta pieni vihreä chili ei mitenkään vahingoita muusia, päinvastoin.

Häränhännät padassa, braising

Ja koska portviinissä haudutetuissa häränhännissä tosiaankin on paljon makua, sen pariksi sopii hyvin vaikka hyvä Chianti Classico, joka on tarpeeksi selkeä nostaakseen muut maut hyvin esiin. Ja tietysti sitten vielä tarvitaan kaunis päivä, hyvää seuraa ja hieman musiikkia.

Muusin ohje on viitteellinen, laita nestettä sen verran, että muusi on ihanaa, kermaista ja sopivan paksua. Joskus ihan tavalliset asiat ovat vaan niitä parhaita.

Hyvää ja turvallista vappua jokaiselle.

Fenkolimuusi (n. 4-5:lle)

n. kilo jauhoisia perunoita
1 fenkoli
ruokakermaa (en mitannut, ehkä 3-4 dl, kunnes muusi on sopivaa)
1 muna
(nokaere voita)
vihreää minttu-chilisuolaa

Ota fenkolista talteen vihreät tillimäiset lehdet ja pistä ne sivuun. Pilko fenkoli n. 3 dl kermaa ja kuumenna kiehuvaksi levyllä. Peitä kannella ja jätä ihan hiljaiselle lämmölle hautumaan ja antamaan makunsa maitoon.

Sitten kuori perunat ja keitä ne kypsäksi vedessä.

Muusaa perunat ja sekoita sitten joukkoon kuuma fenkolikerma (siivilöi fenkolin palat pois, ellet halua fenkolisattumia), nokare voita ja muna. Lisää kermaa tai vaikka perunoiden keitinlientä, jotta saat muusista mielestäsi sopivan paksua. Mausta suolalla, koristele fenkolin lehtisilpulla ja tarjoile.

2 kommenttia:

Virpi kirjoitti...

Rentouttavaa ja maistuvaa vappua teillekin! :)

Nauttikaa auringosta jos sitä teille suodaan; tänne pohjoiseen luvattiin vaan kylmää ja märkää eli ei oikein oivallista vappuhengailusäätä.

Mimmu kirjoitti...

Hyvää vappua minunkin puolesta! :)


Kiitos vielä ihanasta viikonlopusta<3

ps. Perunamuusi ja hännät maistui oikein hyville lämmitettynä Tampereella, vaikka vielä parempia ne oli auringonpaisteessa ja hyvässä seurassa nautittuina.. ;)