sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Behold! Beans refritos!

beans refritos, refried beans
Pohdin ääneen tuossa taannoin meksikolaista tehdessäni, että mitenkähän ne beans refritokset oikein tehdään? V sanoi että ostat kaupasta purkin ja avaat sen. No voitte varmaan arvata mitä sitten tapahtui? ;)

Nyt olen tehnyt kaksi kertaa ihan omin kätösin beans refritoksia, eli uudelleenpaistettuja papuja. Olin kuvitellut, että niitä jotenkin hauduteltaisiin niin kauan, että ne mössööntyvät ja muodostavat omanlaisensa maun, mutta ei. Toisin kuin alunperin oletin, se on nopeaa tehdä jos pavut ovat jo kypsiä, tosi helppoa ja tuli ihan älyttömän hyvää. Voin kertoa, että ankanrasvassa paahtuneet refritokset oli kyllä parempia kuin olen ikinä saanut mistään purkista ;)

V nukkui eilen koko iltapäivän; jossain vaiheessa en enää hennonnut yrittää pitää häntä hereillä vaan ajattelin, että nukkukoon, kysyn sitten kelpaako iltapala. Meillä on pääsiäisateria vasta tänään, joten iltapalaksi tein vaan jotain helppoa.

mustapavuista tehty refritosMustapavuista tehty refritos on melkein yhtä söpöä kuin mämmi? :)

Lämmitin siis niitä minitortillalettuja, tein tätä kyseistä papumössöä ja guacamolea. Ihan ykköshyvää ja voin lämpimästi suositella niillekin, jotka papujen kanssa kokevat jonkin sortin epävarmuutta - tietysti jos ruokia oikeasti kiellettäisiin epäilyttävän ulkonäön perusteella, tämä olisi varmaan mämmin kanssa siellä etunenässä;) Mutta ei se rujompi ulkonäkö kylläkään makua pahenna :)

Ja tietysti tästä tulee sitä parempaa, mitä parempaa rasvaa sinulla on: voit hyvin tehdä tämän täysin vegaanisena käyttämällä erilaisia kasvis- tai pähkinäöljyjä tai sitten tälläisenä sekasyöjäversiona kuluttamalla jääkaappiin mahdollisesti kertynyttä sian ihraa, ankanrasvaa tai muuta soveltuvaa jalorasvaa.

Papumössö saa makunsa siitä, kun pavut paahtuvat öljyssä tai rasvassa, joten jonkin verran sitä pitää laittaa. Alkuperäinen ohje löytyi täältä (John D. Lee). Mössön voi syödä sellaisenaan juuston ja guacamolen kanssa, tarjota lisäkkeenä vaikka lihalle tai syödä lettutäytteenä; joko yksin tai yhdessä muiden täytteiden kanssa. Nachohen kanssakin olen tätä syönyt hyvällä halulla.

Eilen tein tämän ihan vaan punaisista kidneypavuista jotka tulivat purkista, mutta ensimmäisellä kertaa keitin ihan varta vasten itse mustapapuja. Koska papuja kannattaa tehdä kerralla vähän enemmän, se itse keittely kyllä kannattaa. Keitinveteenkin voi laittaa kuution liha- tai kasvislientä jos tykkää. Mutta hyvää tuli purkkipavuistakin.

mustapapuja muusataan pannulla lisäten kauhallinen kerrallaan
Beans refritos (refried beans)

öljyä tai eläinperäistä rasvaa (eilen taisin laittaa reilut 3 rkl ankanrasvaa+ vähän öljyä)
3 valkosipulia murskattuna
1 sipuli
3 kupillista keitettyjä papuja ja hieman niiden keittolientä (ohentamiseen) (minä käytin eilen 2 kpl 380g kidneypapupurkkia)
suolaa
(pippuria ja hieman chiliä jos tykkäät)

Laita pannulle öljyä tai rasvaa n. 4 rkl verran. Lisää sipulisilppu ja kuullota reipas 5 min tai kunnes sipuli on pehmeää ja läpikuultavaa. Lisää sitten valkosipuli ja sekoita hetki, niin että rasva tarttuu vähän valkosipuliin, mutta se ei vielä ala ruskettua.

Lisää kauhallinen papuja pannuun ja murskaa niitä kauhan taustalla. Näin pavut paistuvat öljyssä samalla kun muusaat ne ja pavut saavat oikean maun. Lisää papuja lusikallinen kerrallaan hitaasti paistaen papuja ja murskaten niitä kauhalla.

Jos mössö vaikuttaa hirveän kuivalta, eikä paistu kunnolla voit lorauttaa hieman lisää öljyä.

Lopuksi lisää keitinvettä sen verran, että saat mössöstä vähän kuin paksua puuroa. Lisää vähän enemmän vettä, kuin mielestäsi olisi ideaalista, koska kunpapumössö jäähtyy se jämähtää ja kuivaa jonkin verran.

Sitten mausta mössö suolalla. Periaatteessa mitään muuta ei tarvita autenttiseen elämykseen, mutta eilen illalla lisäsin vähän kuivattua linnunsimächiliä murustettuna ja mustaa pippuria. Nauti lämpimänä.

9 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

lisää papureseptejä kokeiltavaksi. kiva kiva!

Nelle kirjoitti...

Tämän kanssa kannattaa tehdä guacamolea, raikastaa ihanasti. Pavut on kuitenkin ihan täyttä tavaraa...

Hannele/Omenaminttu kirjoitti...

No tämäpä oli hauska ohje! Kokeiluun :)

Nelle kirjoitti...

Omnaminttu: minustakin yksinkertaisuudessaan ihan loistava pikaruoka. Ja tosiaan, tämä käy vegellekin.

Jytis kirjoitti...

Mitämitä, en oo koskaan kuullutkaan beans refritoksista. Mutta vaikuttaa tosi houkuttelevalta! Käviskö tähän myös valkoiset pavut?

Nelle kirjoitti...

Jytis: alkunperin ne kai pitää tehdä mustapavuista tai mustasilmäpavuista. Mutta en mä näe mitään syytä miksi ei tätä voisi kokeilla ihan mistä vaan pavuista. Mutta älä ny niitä valkoisia papuja tomaattisoosissa kumminkaa... ;)

Mutta siis: miksi ei?

Jytis kirjoitti...

Heh, joo en. Mulla olis niitä valkosia pakkasessa kun keitin joskus hirmu läjän. No ai kai tässä muuta sitten kuin testaamaan! Kerron sitten miltä maistui :)

Jaakko kirjoitti...

Joo tää on kyllä ihan törkeän hyvää, suosittelen myös. Olen itsekin tehnyt tuon Frijoles Refritoksen samalla 'alkuperäisreseptillä'.
Kannattaa nähdä vaivaa ja keittää itse ne pavut.

Tortillan välissä (jauheliha + kasvikset + salsa + kermaviili, tms mukana) tulee aivan mielettömän hyvää tavaraa. Ihan kuin Taco bellin aivan mahtava 'Burritos supreme'.

Ja kannattaa pakastaa valmis tavara, niin voi tehdä kerralla enemmänkin.

Nelle kirjoitti...

Jaakko: tosiaan ja sitten kun paistaa niitä papuja, niin antakaa niihin tulla vähän väriä. Se paistopinta on nimenomaan se, mistä maku tulee.

Kiitos hyvästä pakastusvinkistä, se onkin varmasti fiksua: muuten nuo pavut kyllä kuivavat säilytyksessä tosi helposti.