sunnuntai 24. toukokuuta 2009

Appelsiinipastaa vuohenjuustolla, parsalla ja mansikoilla


Hieman piti sunnuntaina herkutella ja teimme pitkästä aikaa pastaa. Ostin tähän tarkoitukseen lähikaupastamme löytynyttä Strangozzi all´arancia -pastaa. Kyseessä on paksumpi spaghettimainen nauhapasta, jossa on appelsiinin aromia. Keittoaika pussissa on 15 min mutta keitin taas tavoilleni uskollisena sitä vähemmän, n. 10 min.

Tämä pasta on loistava vaihtoehto niille, jotka inhoavat kermaisia vuohenjuustokastikkeita, mutta pitävät erityisesti raikkaista mauista ja siitä, että pasta on vain pyöräytetty oliiviöljyssä ja hedelnmäiset maut tulevat esille.

Viikonlopun herkkuruokailun kunniaksi joimme pastan kanssa "mustaa viiniä" eli alkon uututta Heartland -punaviiniä joka herättänee kyllä mielipiteitä, jos sattuu tykkäämään ranskalaisista perinteisemmistä viineistä. Tämä ei ole mitenkään erityisen perinteinen ja rauhallinen punaviini, mutta me pidimme siitä. Vahva mustaherukkaisuus taittuu mukavan pehmeäksi ja eukalyptus ei jyrää koko viiniä. Kyseessä on varsin moderni ja raikas viini, joka tykkää olla ruuan parina. Mietin, että jatkoa ajatellen tämä viini sopisi hyvin myös salviaisen possun kaveriksi...


Olin paahtanut valkosipulia jo edellisenä iltana erääseen vähemmän onnistuneeseen raparperikokeiluun... ;) Asiasta askel sivuun: minua vähän harmittaa, että raparperia käytetään niin vähän muuhun, kuin makeaan. Itse asiassa ongelman nosti esiin joskus Suu auki -blogin pitäjä yhdessä ruokakeskustelussa syksyaikaan. Siitä lähtien asia on vaivannt minua, että kiitos vaan tästäkin ;) Rosmariini ja raparperi sopivat muten hyvin yhteen - tein viime syksynä raparperihilloa rosmariinilla ja se oli menestys. Ehkä samaa ideaa voisi jalkauttaa johonkin suolaiseen ruokaankin...


Mutta päivän agendaan: jos sinulla ei ole paahdettua valkosipulia, laita valkosipuli uunivuuassa 200 asteeseen n. 25-30 min paahtumaan. Leikkaa poikki vaakasuunnassa ja purista kynnet käyttöösi. Samalla kertaa voit laittaa uuniin paahtumaan myös kesäkurpitsakuutioita, jotka olet pyöräyttänyt riivityissä salvianlehdissä, oliiviöljyssä, 1 tl juoksevaa hunajaa ja ripauttanut niiden päälle vähän suolaa. Omani olivat peräisin edellisen päivän ruualta ja saivat näin uuden elämän pastan seassa.


Appelsiinipastaa ja vuohenjuustoa (kolmelle)

½ pss appelsiinipastaa (eli n. 250 g tai neljä myttyä nauhapastaa)
3 kiekkoa vuohenjuustoa
3 tl hunajaa
2 persikkaa
n. 9 vihreää parsaa
n. 8 mansikkaa
kolme "kourallista" vuonankaalia koristamiseen
3 rkl balsamicoa
½ paahdetusta valkosipulista
hyvää neitsytoliiviöljyä
oliiviöljyä
n. 1,5 dl paahdettuja kesäkurpitsakuutioita (ks. yllä)

Laita vesi kiehumaan pastaa varten. Laita uunin grillivastus kuumenemaan. Kun vesi kiehuu laita siihen teelusikallinen suolaa ja pastat. Keitä pastoja 10 min.

Kun pastat kiehuvat voit huuhdella vuonankaalin, pilkkoa persikat venemäisiksi lohkoiksi, siistiä parsat ja preparoida mansikat. Laita vuohenjuustokiekoht leivinpaperille tai teflonpellille ja voitele toinen puoli hunajalla.

n. 5 min ennen kuin pasta on valmista laita vuohenjuutso uuniin ja anna hunajan saada kaunista väriä grillivastusten alla. Laita pelti lähelle vastuksia.

Laita parsat kuumalle pannulle ja valuta päälle oliiviöljyä. anna paistua n. 1,5 min ja käännä sitten parsat. Kun olet kääntänyt parsat laita pannuun lämpiämään myös persikan lohkot ja paahdettu valkosipuli. Lisää balsamico ja laita pannun päälle kansi. Anna paistua vilä pari minuuttia ja sammuta sitten levy. Sekoita joukkoon kesäkurpitsakuutiot ja pidä kansi päällä kunnes pasta on valmista.

Kun pasta on kiehunut aikansa, valuta vesi pois, rouhi päälle mustapippuria, kaada päälle ohuena nauhana hyvää neitsytöljyä ja ripauta suolaa. Sekoita.

Annostele lautasille pastaa, parsa-persikkalisäkettä, mansikoita, vuonankaalia ja päällimmäiseksi paahtunut vuohenjuustokiekko. Kuvassa oleva kiekko ehti viipyä uunissa hieman liian pitkään (ensin matalammalla lämmöllä ja vasta sitten grillivastuksella... ) ja pehmeni vaikeasti siirrettäväksi. Jos haluat, voit toki laittaa juuston alle myös paahtoleipäviipaleen, mutta mielestäni maku on parempi ilman.

Lorauta juuston ja lisukkeiden päälle vielä hyvää öljyä, hieman suolaa ja mustaa pippuria. Nauti hyvän leivän kanssa tai ilman.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Olipa herkullista pastaa! Raparperi on niin hyvää makeissa jutuissa, ettei sitä miellä suolaisten ruokien seuraksi. Tuo raparperihillo rosmariinilla kuulostaa jännältä;mä yleensä olen vain laittanut vaniljaa mutta tuota rosmariinia voiskin kokeilla ensi kerralla;sitä kun kasvaa tuossa alhaalla puistossa..

Nelle kirjoitti...

yaelian: juu, me kokattiin viime viikolla mimmun kanssa Jamie Oliverin onnenpäivät - kirjan ohjeella possun sisäfilettä ja raparperia. Ihan hyvää se oli, mutta jotenkin raparperi jäi vähän kaipaamaan jotain - vaikka perunamuusia tai ...jotain makeutta.