keskiviikko 6. toukokuuta 2009

Sitruunalihapullia tomaatti-kermakastikkeessa ja kvinoaa

sitruunalihapullia

Kun tuossa aikaisemmin menin sanomaan, että kevätkaalikääryleiden kanssa maistuivat lihapullat kermaisessa soosissa niin tässäpä ohje noihin ihastusta herättäneisiin lihapulliin. Nämä syntyivät kyllä todellisuudessa ennen kääryleitä ja niitä syötiin ensin kvinoan kanssa. Lopun (jämä) kvinoan käärin sitten kääryleiksi seuraavana päivänä. Lapsi sai muuten itse valita mitä kastikkeeseen tulee. Taisi olla vaihtoehtoina sitruunainen kermakastike, tomaattinen kermakastike tai aurajuustoinen kastike. Olin oikeastaan vähän yllättynyt että valinta päätyi tomaattiin :) Oivallinen valinta kuitenkin. Sitruunan kuorella ja valkosipulilla maustettu kermakastike jäi kuitenkin ajatuksiin itämään, ehkä joskus... :)

Nellen sitruunaiset lihapullat (n. kolmelle-neljälle)

lihapulliin:
400g jauhelihaa (käytin vähärasvaista nautaa, kun tulee kermakastike)
1 rkl kokojyväsinappia
1 muna
loraus kermaa (n. 0.5 dl)
1-1,5 ison sitruunan kuori (riippuen miten sitruunaista haluat)
4 oksaa timjamia
1 oksa rosmariinia
tomaus cayannepippuria

kastikkeeseen:
1 pieni prk (70g) tomaattipyrettä
n.3 dl kermaa /ruokakermaa
2 valkosipulin kynttä
mustapippuria
savusuolaa maun mukaan
(lehtipersiljaa koristeluun)

Lisäkkeenä voi tarjota kaalikääryleitä tai vaikka:

1,5 dl quinoaa + 3 dl vettä ja ripaus suolaa (riittää kahdelle)Laita uuni kuumenemaan n. 180 asteeseen. Sekoita kaikki lihapulla-ainekset kunnolla sekaisin. Vaivaa taikinaa kunnes se alkaa olla tasaista ja vähän sitkoista. Sen jälkeen kuumenna pannu ja laita sille voita. Kun voi on sulaa laita taikinasta palleroita pannulle paistumaan ja paista niihin kaunis väri joka puolelle.

Lihapullataikinasta saa muuten helpommin söpöjä palleroita kun varaa toimitukseen pienen kulhon jossa on kylmää vettä. Pese käsiä välillä siinä, niin kosteilla käsillä pallojen muotoilu sujuu sukkelammin.Kaada paistetut lihapullat uunivuokaan. Kun kaikki lihapullat on paistettu sekoita toisessa kipossa akstikeainekset niin, että tomaattipyre on kunnolla sekaisin kerman kanssa. Kaada lihapullien päälle. Kerman määrä ei ole niin tarkkaa, olen saattanut lorauttaa vielä vähän kippoon jos pullat eivät ole peittyneet kokonaan tai lähes kokonaan. Myös jos on kuiva lisäke on mukavaa että kastiketta on paljon. Jos laitat hurjasti enemmän kermaa kuin tuossa ohjeessa, lisää myös pyreen ja valkosipulin määrää :)

Pistä pullat uuniin hautumaan kypsiksi n. 30-35 min.

Tarjoa kvinoan (quinoan) tai muun lisäkkeen kanssa.

Ei kommentteja: