torstai 12. huhtikuuta 2012

Pääsiäispashaa, tämän vuoden iteraatio:)


Tänä vuonna meidän pääsiäismenu meni hyvin pitkälle vanhaa soveltaen, tuttuihin resepteihin turvaten ja kuvattuakin tuli ihan erinomaisen vähän - tai no, ainakin ruokia:) Tänä vuonna meidän kuvissamme näkyy lähinnä hymyileviä, auringossa paistattelevia rakkaita ihmisiä. Niin, etenkin yksi vauva joka on vuoroin kenenkin sylissä ja yhdessä jos toisessakin paikassa kiipimässä ja kaahimassa uudet, ihkaensimmäiset kumpparit jalassa ja välillä vähän suussakin. :) 

Tänä vuonna pääsiäistä kokoonnuttiin viettämään meille, mikä oli minulle kyllä vauvan kanssa kaikista helpoin ratkaisu. Tuollaisen taaperoikää lähestyvän pakkaaminen matkaan on aina vähän semmoista muuttokuorman kasaamista ja täällä kotona on kaikki paikallaan päiväunia, kävelyretkiä, ruokailuja ja muita ajatellen. Kun paikalle vielä pölähti kaksi siivoamisen kanssa pitelemätöntä pohojalaasta naista ja kokkailuissakin mentiin hyvin pitkälle vanhaa soveltaen, ei iskenyt edes valmistelustressi:)


Pääsiäislampaaksi teimme siis rosmariinilammasta jota sitten vielä grillauksen loppuvaiheessa sutikoimme öljy-kahvi-hunaja-balsamicokastikkeella; erinomaista, taas! Lisäkkeeksi oli rosmariinipaahdettuja perunoita (lyttypottuja), grillivihanneksia (yrttiglaseeratut munakoisot mainittakoon erikseen) ja paljon erilaisia salaatteja. Jälkkäriksi tehtiin sitä Olivian ohjeen pavlovaa ja toiselle pääsiäispäivälle V:n suosikkia,  pashaa, jonka opettelussa oli tänä vuonna vuorossa keittämätön versio. :)

Viime vuonna teimme pashaa hesarin ruokatoisrstain ohjeella, koska I kasvoi silloin vielä masussa ja  pidin pesäeroa raakaan kananmunaan.  Tuossa ohjeessa pashamassa keitetään ennen valuttamista, joten kananmunakin kypsyy samalla.  En sitten tiedä oliko syy siinä keittämisessä, vai ottiko pasha itseensä makua saviruukusta, jossa valutin sitä mutta en ollut oikein tyytyväinen lopputulokseen. Pettymystä korosti se, kun kävimme Kirkkonummelaisessa Bistro o matissa syömässä ihan järkyttävän hyvää pashaa pääsiäisbrunssilla. Minusta kotikutoinen pashani oli siihen verrattuna lähinnä tunkkaisen makuista.  Silloin viimeistään ajattelin, että ensi vuonna pashaa ei kyllä meillä keitetä ja se valutetaankin jossain muussa kuin leivänpaistoon käytttämässäni saviruukussa.;)


Tämän vuotisen pashan reseptejä kuikuilin sekä MTV3 - sivuilta että Valion reseptipankissa, jossa pashaan käytettiin maustettuja rahkoja. Näitä lueskeltuani päädyin laittamaan massaan toisen purkin sitä Valion valkosuklaa-limerahkaa, kun sitä jääkaapissa oli. Ei varmaan olisi kannattanut, sillä kaduin sitä jälkiäteen. Olen tykännyt käyttää niitä maustettuja rahkoja täytteisiin, mutta tässä maku on niin vahva, että muut herkemmät maut jäävät sen alle ikävästi. Mutta muuten tästä pashasta tuli parempaa kuin viime vuonna. Laitoin omana lisäyksenä ohjeeseen sukaattien tilalle kandeerattua appelsiinin kuorta ja tajuttuani sen valkosuklaarahkan virheeksi, lorautin mukaan vielä muutaman ruokalusikallisen Grand marnieria rikkomaan makuja.

Valuttelun tein lopulta siivilässä, vaikka tuskailtuani pashamuotin puutetta taannoisella Spis - visiitillä Merituuli ideoikin että pashaa voisi kokeilla tehdä raastinraudan sisään :) Lopulta massaa oli kuitenkin liikaa siihen eikä harso ja harso-kahvisuodatinpaperiviritys oikein tuntunut riittävän tukevalta  raastinraudan avoimen pään tukemiseen... Noh, siivilässä tuli ihan söpö pasha, etenkin kun se koristeltuun isolla kasalla hedelmiä ja kuorrutettuja manteleita.

Ja hyvääkin se vissiin kaikkien mielestä oli, koskapa se syötiin yhtä pientä annoskipollista lukuun ottamatta yhdeltä istumalta. :)


Pasha vol II (yhteen normaalikokoiseen siivilään)

1 prk tavallista maitorahkaa ja 1 prk valkosuklaa-limerahkaa (ensi kerralla laitan vaan  2 prk tavallista rahkaa)
100g voita
1 dl sokeria
2 dl kermaa  vaahtona
1 muna
1/2 sitruunan mehu
1/2 dl mantelirouhetta (tai lastuja)
1/2 dl rusinoita
1/2 pkt appelsiinin kuorta (50g)
n. 3 rkl grand marnieria tai rommia

koristeluun hedelmiä ja esim. sokerikuorrutettuja manteleita

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa toisessa astiassa kerma vaahdoksi. Sekoita voiseokseen rahka, muna, sitruunan mehu, vanilliinisokeri ja grand marnier tai rommi. Lisää lopuksi varovasti käsin sekoittaen mantelirouhe (tai lastut), appelsiinin kuori ja rusinat sekä vaahdoksi vatkattu kerma.

Vuoraa sitten kostutetulla sideharsolla esim. siivilä ja laita massa valumaan jääkaappiin yön yli. Kumoa valmis pasha tarjoiluastiaan ja ennen tarjoilua koristele hedelmillä.

5 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

No oli ainakin sulisesti koristelty pasha. Mutta kyllä tua lammaskin aika suloiselta näyttää... :)

Hannele kirjoitti...

Lammas ja pasha näyttää järkkyhyvältä!
Minä ehdotin pääsiäisen päätteeksi, että vietetään seuraava pääsiäinen meillä, jos loppusiivous on yhtä tehokas kuin Lapin vuokramökissä nyt:)

Unknown kirjoitti...

Vau, onpas upea pasha! Kaunis kuin mikä.

Linnea / kujerruksia kirjoitti...

Kiitoksia reseptistä!

Nelle kirjoitti...

Kiitoksia kehuista! Pashasta tosiaan saa kauniin kun vain käyttää runsaasti hedelmiä. :) Että minä mitään muutakuin ladoin vaan niitä kauhiasti mukahan :)

Nanna ja Hanna: lammas tuli tällä kertaa ihan järkkyhyvää. päivitinkin ohjeeseen tämän kerran modauksen :) Ja kyllä, meilläkin kämppä kiilsi pääsiäisen jälkeen niin ettei hetkeen ole niin puhdasta ollutkaan! ;)