lauantai 21. toukokuuta 2011

Ravintolapäivä ja Bistro o mat Kirkkonummella

kotimaisia juustoja

Tänään on nyt sitten se ravintolapäivä, josta lehdet uutisoivatkin jo pitkin eilistä. Monet pistävät kansalaistottelemattomuden nimissä pystyyn oman ravintolansa yhdeksi päiväksi tai muutamaksi tunniksi - niin kauan kuin ruokaa riittää ja vaihtoehtoja on satunniaiselle kulkijalle Paljon. Vaikka luvassa on varmasti iloinen ja tekemisen iloa pursuava ruokakulttuuritapahtuma, sen alkulähteillä kuplii ehkä pieni pelkokin suomalaisen ruokakulttuurin ja sen kehittymisen tukahtumisesta liiallisten sääntöjen ja säädösten alle.

Erilaisten keittiöiden äärellä onkin tänään loistava tilaisuus muistaa niitä oikeita ravintoloita pitäviä yrittäjiä, jotka tekevät parhaansa elääkseen persoonallisella tyylillä viranomaisten sääntöviidakossa tarjotakseen meille niitä unohtumattomia ja herkullisia kokemuksia tänään, ensi viikolla ja ensi kuussakin.

Minusta sääntöprotestista syntynyt ravintolapäivä on hyvä idea ja aion itsekin suunnistaa tänään katsomaan millaista jälkeä amatöörikokit ja muut innokkaat ovat tehneet ruokarintamalla yhden päivän ihmeitä perustaessaan. On ihan tervettä, että jokainen voi miettiä yhden päivän aikana, mitä kaikkea voisikaan tapahtua jos mikä tahansa olisi mahdollista. Sääntöjä ja säädöksiä kun on sekä tarpeellisia että sellaisia, joiden mielekkyyden voisi oikeasti kyseenalaistaa.


alkupalakalat

Mutta todellakin, kaikesta byrokratiasta huolimatta, hienoja, persoonallisia, kotimaista ruokaa ja kotimaisia tuottajia esiin nostavia paikkoja on ilonamme. Tänään haluan nostaa niistä esiin yhden - näin ravintolapäivän kunniaksi. Me kävimme pääsiäisenä maalaisbrunssilla Kirkkonummella sijaitsevassa Bistro o matissa. Ruoka oli raikasta, hyvää ja suosi vahvasti kotimaisuutta. Kokemus oli tosi miellyttävä ja näin kun meikäläisenkin voimat brunssin kasaukseen vaihtelevat tätä nykyä melkoisesti, ulkona syöminen palkitsee todella.

Alkupaloissa oli tarjolla useampaa salaattia, ihastuttavia kaloja, pottuja ja uunituoretta leipää. Makkaroita ja muutakin lämmintä aamiasjuttua olisi ollut tarjolla, mutta olin niin viehtynyt kaloista ja salaateista, että ne jäivät tällä kertaa ottamatta.


nieriä

Pääruuaksi tarjoiltiin perunakakku, nieriää ja fenkolilla maustettua maitiovaahtoa. Ihan ok, vaikka kala oli päässyt minun makuuni ehkä ihan piirun verran turhan kypsäksi. Fenkolilla maustettu maitovaahto oli hyvä idea.

Jälkiruokalautasen sai koottua ihan täyteen ihanuuksia; oli loistavaa pashaa, kotimaisia mouhijärven ja kolatun juustoja, hedelmiä ja hunajaa. Ihan herkkua.

Kokemus oli kaikin puolin oikein miellyttävä ja suosittelen kyllä kaikille pientä ekskursiota brunssille Kirkkonummen suuntaan. Lapsiperheet voivat halutessaan yhdistää keikkaan myös vaikka uimahallikäynnin, sillä Kirkonummella on tosi hieno ja monipuolinen uimahalli, jossa mekin olemme vierailleet talven aikana useampaan otteeseen. Siellä on liukumäkikin ja kaikkea :)

Ei kai tässä tänään muuta kuin hyvää ravintolapäivää niin ammattilaisille kuin myös niille, jotka tänään tekevät ruokaa herättääkseen meidät miettimään miten monen esteen yli ammatikseen ruokaa tekevien pitää mennä.

2 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Mat on kyllä kehunsa ansainnut. :)
Ja kannattaa joku kerta poiketa myös maatilapuodissa, vaikka se onkin vähän keskustan ulkopuolella Eestinkylässä.

Nelle kirjoitti...

Tusla: Pistetään korvan taakse! Me olemme tosiaan käyneet kirkkonummella useamman kerran uimassa ja nyt tosiaan eksyttiin muuallekin! :) Pitää tarkistaa aukioloajat tuolle maalaispuodille - meille otollisin aika lähiseutumatkailuun on kyllä monesti talviviikonloppu... :)