perjantai 13. marraskuuta 2009

Vaniljainen appelsiinimarmeladi

appelsiinimarmeladi

Äiti ja mummo herkeävät usein muistelemaan lapsuuden jouluja. Heille appelsiinit toivat joulun mukanaan. Voi miten appelsiineja odotettiin; "Ei niitä siihen aikaan kilokaupalla ostettu - hyvä jos yhden sai." Kilteille lapsille appelsiini saatettiin kääräistä pukin konttiin. Mummon silmissä välkähti hetkisen pieni lapsi, kun hän kertoi, miltä lapsuuden appelsiini tuoksui.

Ei appelsiinia voinut heti syödä - sitä piti ihailla ja tuoksuttaa ensin hyvä tovi.

Joulun läheisyyden huomasi viimeistään siitä, että vanhempieni pienen kaupan hyllyt alkoivat täyttyä appelsiineista, päärynöistä ja punaposkisista jouluomenoista. Joka vuosi samat joulukoristeet kaivettiin laatikosta ja punaisia-vihreitä ja kultaisia nauhoja ripustettiin lihatiskin reunaan ja ikkunoihin. Isä kiinnitti kattoon suuria koristelumihiutaleita.

Äiti puki päälleen punaisen, kulkusella varustetun esiliinan, kiharsi vaaleat hiuksensa huolella ja sipaisi hieman punaista huulipunaa. Äidin mielestä joulu on aivan erityistä aikaa - kaikki asiakkaatkin ovat aina niin ihania ja hyvällä tuulella. Joulun taika on hymyissä, hyvässä tahdossa ja ajatuksella valituissa, itse tehdyissä joulumuistiaisissa, joita kaupallakin välillä lahjaksi saatiin.


Ja äiti on tietysti oikeassa. Lumen keskeltä, pimeästä kauppaan saapuvat emännät tuoksuivat piparille, pullalle ja perunalaatikolle. Äiti hymyili puna poskillaan koko päivän ja kulkunen kilisi hieman äidin liikkeiden tahdissa. Jouluisten suklaarasioiden keskellä tarjoiltiin pakkasesta saapuneille asiakkaille joululauluja, glögiä ja pipareita: "No jokos on kuusi hankittu? Pääsikö potkukelkalla hyvin vai olivatko jo hiekoittaneet? ...Saako olla vielä joulutorttua, leivottiin itse eilen."

Kuulin isän äänessä hieman salamyhkäisyyttä kun näin hänen kättelevän naapurin miehen kanssa; "Se on sovittu sitten taas, olisiko kuuden aikaan ...?" Sitten isä huomasi minut ja lause jäi kesken:"Menkääs nyt mukulat pois asiakkaiden tieltä".

Kun livahdin hyllyn taa, naapurin mies jatkoi: "Niihin aikoihin varmaan, käyn ensin tuossa naapurissa..." haukkasi piparista palan ja tarjosi kuppiaan äidin suuntaan, joka kulki kahvipannun kanssa jokaisen asiakkaan luo. Ilmassa oli paljon iloista puhetta.

Minä pyysin äidiltä omenan, sellaisen punaisen; raikkaan ja makean, juuri myyntiin tulleen. Eikä äiti hennonnut sitä kieltääkkään, näin joulun alla. "Mutta kiltisti pitää sitten olla, tontutkin näkee!" äiti huusi perääni. Mutta en minä sitä oikeastaan enää kuullut. Minulla oli käsissäni veistoksellisen kaunis, viileä, punainen omena, jota ei voinut heti syödä. Sitä piti ihailla ja tuoksuttaa ensin hyvä tovi...


vaniljainen appelsiinimarmeladi
Vaniljainen appelsiinimarmeladi (n. 5-6 dl tai kaksi isohkoa purkkia)

5 appelsiinia kuorittuna
1 sitruunan mehu
1/2 limen mehu
n. 1 appelsiinin kuori (tai 3 -4 appelsiinin hatut)
4 dl hillosokeria
1/4 tl vaniljaa
1/4 tl kanelia
0.5 dl Pimm's Winter Cup -brandyä tai vaikka konjakkiglögiä.
(+ 1 rkl brandyä lopuksi vielä joka purkkiin)

Pari suurehkoa purkkia ja viinaa korkkien huuhteluun

Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen, kääri purkit sanomalehteen ja laita uuniin desinfioitumaan ainakin puoleksi tunniksi, mielellään jopa tunniksi.


Kuori appelsiinit ja poista niistä valkoiset kalvot. Siivuta sitten appelsiinit aivan ohuiksi. Pilkoin applesiinisiivut n. 1/4 segmenteiksi. Raasta mukaan hieman appelsiinin kuorta. Minulla on kuorille toinen suunnitelma, josta myöhemmin lisää. Niinpä säästin pitkät kuorenpalat ja käytin marmeladiin n. 1 appelsiinin kuoren verran "hatuista" puhdistettua appelsiinin kuorta.


Laita kattilaan appelsiinit, silputtu tai rastettu appelsiinin kuori, hillosokeri ja brandy. Lisää kattilaan myös vanilijahiput ja kaneli. Koska minulla oli avattu lime ja n. pari puoliskaa sitruunaa, puristin niistä mehut mukaan kattilaan. Mikään pakko tähän ei ole limeä laittaa, voit laittaa pelkkää appelsiinia. Käytin tähän ihan oikeaa vanilijaa, joten jos käytät vanilijasokeria, laita sitä huomattavasti enemmän.

Keitä marmeladia hiljaisella tulella 15-20 min. Minulla ehti kyllä kiehua lähemmäs 30 min , kun odottelin vielä purkkien desinfioitumista uunissa.

marmeladiin lisätään alkoholia
Täytä sitten kuumat purkit kuumalla hillolla, huuhtele korkki viinalla ja lisää halutessa 1 rkl brandyä hillon päälle purkkiin. Sulje huolellisesti ja jätä jäähtymään.


Purkkien jäähdyttyä voit koristella ne joulutamineisiin ja antaa lahjaksi ystäville. Tai napsauttaa seuraavana aamuna sen vajaaksi jääneen purkin auki ja sipaista marmeladia paahtoleivälle brien kanssa. Taas yksi aamu pelastettu.

10 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Tosi kauniisti kuvailit lapsuutesi joulutunnelmaa. Ja ihana appelsiinimarmeladiohje!

Nelle kirjoitti...

yaelian: ainakin näin heti tehtynä oli ihan hyvää, katsotaan miten maku kehittyy kun se hetken seisoo purkissa... :) Raportoin sitten tarkemmin:)

Anonyymi kirjoitti...

Lumoavaa tekstia! Kiitos!

Merituuli kirjoitti...

kaunis tarina, joka toi jo ripauksen joulua lumettomuuden keskelle.

myös marmeladi kuulostaa Joululta. olemme kokoamassa jouluherkkukoreja, johon tämä sopisi oikein hienosti. kiitos!

Mimmu kirjoitti...

Ihana. :) Täytyisi kyllä nähdä äidin ilme kun lukee tämän. :)

Veera kirjoitti...

Tosi söpöä hilloa!

Nelle kirjoitti...

Merituuli: Taas menee ajatukset yhteen, jotain sellaista meilläkin puuhaillaan :) Itsetehdyt lahjat joita voi syödä pois on parhaita :)

Mimmu: :)

Veera: kiitos!

Henskis kirjoitti...

Oikein herkullisen näköistä marmeladia! :] Sain tässä idean tehdä joululahjaksi appelsiinimarmeladia, mutta koska en ole koskaan ennemmin tehnyt minkään sortin hilloa tai marmeladia, jäin pohtimaan, että mitenkähän kauan ne mahtavat säilyä viileässä. Osaatko sinä sanoa? :)

Nelle kirjoitti...

Henskis: No parhaimmillaan hillo on varmasti muutaman kuukauden-puolen vuoden kuluessa käytettynä. Jos kuitenkin desinfiointi onnistuu hyvin, eikä purkkiin pääse bakteereja tai hometta, hillo saattaa säilyä hyvinkin pitkään. Äidin luona ollaan kyllä todettu yli vuoden, melkein pari vuottakin viileässä säilytetyt hillot vielä ihan täysin toimiviksi. Mitään, mikä haisee tai maistuu epäilyttävältä ei kannata syödä tietenkään!

Säilyvyyttä parantaa huolellisen desinfioinnin lisäksi tietysti hillosokerin runsas käyttö. Dansukkerin sivuilta löytyy myös ohjeita hilloihin ja marmeladeihin!

Kannattaa ehdottomasti kokeilla itse säilömistä, vain mielikuvitus on rajana erilaisissa hilloissa...

Nelle kirjoitti...

ai niin, sellainen kommentti vielä, että jos et ole koskaan tehnhyt appelsiinimarmeladia itse, kannattaa harkita, haluatko laittaa kuorta mukaan marmeladiin. Se tekee mausta hieman bitterin (katkeran) vaikka valkoisen poistaa niin hyvi kuin saa. Jos haluat pelkästään makeaa hilloa, kannattaa harkita kuoren lisäämistä:)