torstai 12. marraskuuta 2009

Pikaisia suunnanmuutoksia eli lohitimbaalia grillissä


Joku saattaa muistaa viime talvena tekemäni lohitartarit. Ohjeella tulee hauskan erilaista lohiruokaa, mutta se vaatii hieman etukäteisvalmisteluja. Tartareita on tullut tehtyä monta kertaa. Silti täytyy todeta, että välillä jaksaa ja välillä ei. Olipa kerran taas yksi niistä kiireisistä viikoista, kun kauniit ajatukset ja suuret suunnitelmat tarjouslohen osalta eivät menneet ihan niinkuin piti ja minulla oli jääkaappiin, kulhoon jäänyt lohitartar - taikina. Noh, Aikaisemmasta kokemuksesta tiesin jo, että taikinasta on turhaa yrittää viime hetkellä enää muotoilla pihvejä ilman rengasmuottia, jonka kanssa kalan voisi paistaa.

En toisaalta halunnut tehdä massasta kalapaistikkaitakaan, lisäämällä siihen jauhoa. Sitten iski neronleimaus. Voitelin metallisen muffinssipellin kevyesti öljyllä, sekoitin tartar - massaan yhden kananmunan ja laitoin jokaiseen muffinssivuuan koloon ristikkäin kaksi serranosiivua. Sitten lusikoin kupin täyteen tartar-massaa ja peittelin massan serranosiivujen päillä.

Laitoin uunin kuumenemaan n. 170 asteeseen, keitin vedenkeittimellä vettä ja laitoin muffinssivuuan syvän uunipellin pohjalle. Kaadoin kuumaa vettä pellille niin, että muffinssivuokien kupit olivat vedessä ja laitoin koko roskan uuniin. Uunissa annoin kalojen hyytyä timbaaleiksi 15-20 min.

Sitten irrottelin varovasti timbaalit muffinssivuuasta ja laitoin ne grilliä varten kehikkokoriin. Pakkohan näitä ei olisi ollut grillata, koska kakut ovat uunin jälkeen kyllä kypsiä. V:llä oli kuitenkin grilli kuumana, joten ajattelin kokeilla. V grillasi kakkuset ritiläkorin sisällä pikaisesti molemmin puolin. Grillistä näihin tuli kieltämättä tosi hyvä maku, mutta mikä estää näin talven hiipiessä niskaan paistamaan niihin pinnan pannulla.

Lopputulos oli ihan erilainen versio samasta tartar - taikinasta. Kannattaa kokeilla, jos vaikka sattuu unohtamaan taikinan esihyydyttelyn tai siihen ei ole aikaa. Lopputuloksessa smetana ja kananmuna muodostavat sisuksesta jotenkin moussemaisen ja serrano tuo koko komeuteen ryhtiä. Tarjoile vaikka raikkaan salaatin ja limellä ja valkosipulilla maustetun majoneesin (tai aiolin) kanssa.

5 kommenttia:

Taina kirjoitti...

Voi että kun herkullisen näköistä taas! Mä en ymmärrä miksi piinaan itseäni lukemalla teidän blogia ennen siirtymistä työsyöttölään... ;D

Nelle kirjoitti...

Taina: ehkä sussa elää joku pieni masokisti? ;) just eilen kuuntelin radiosta kun terveyden ja hyvinvoinnin laitosko sitä oli kommentoinut työpaikkaruokaloiden laatua...

Yaelian kirjoitti...

Hieno idea ja upean näköistä!

Merituuli kirjoitti...

mä katoin että ne on niitä jokagrillin pekoniin kiedottuja herkkusieniä ;).

ompas mukavalta kuulostava idea!

Nelle kirjoitti...

yaelian: En tullut ottaneeksi tästä yhtään muuta kuvaa ;) Kieltämättä näyttää vähän herkkusienipommeilta;)

Maku on kumminkin jotain ihan muuta... :)