sunnuntai 15. marraskuuta 2009

Valkosipulista tomaattikeittoa aurinkokuivatuilla tomaateilla ja appelsiinigremolataa



Meillä oli eilen taloyhtiön talkoot. Kirpeässä pakkassäässä raavimme maahan jäätyneitä lehtiä kärrykaupalla. Joku voisi miettiä homman järjellisyyttä, mutta lopulta tuli ihan siistiä ja ihan mukavaakin oli! Käsissä kyllä tuntuu, että eilen tuli riehuttua.

Talkoiden jälkeen oli nyyttärit. Minä tein meille lounasruuaksi kuumaa keittoa, tarjosin aamuisen täytetyn leivän jämät keiton kanssa ja jälkkäriksi kotitekoisia karkkeja. Koska keitosta pidettiin ja ohjetta pyydettiin tämän päivän sukulaisvierailua varten, laitan sen nyt ensin.


Halusin tehdä erityisen täyteläisen ja vahvasti valkosipulisen keiton, koska sää oli niin kylmä ja kirpakka. En ollut ehtinyt käydä perjantaina kaupassa, joten turvauduin kuiva-ainekaapin sisältöön. Keitto saa luonteensa aurinkokuivatusta tomaatista, jota käytin kokonaisen purkin ja valkosipulista jota keittoon tuli puolet kokonaisesta valkosipulista. Ruokaisuutta keittoon tuovat linssit. Laitoin keittoon lisäksi sardellia syvyyttä tuomaan. Jos joku on allerginen kalalle tai ei sitä muuten suostu syömään, tähän voi laittaa vastaavassa tarkoituksessa myös vaikka vähän panchettaa tai paistaa pekonia rapeaksi, kuullottaa sipulit pekonirasvassa ja murustaa rapeat pekonit keittoon lopuksi. Myös kaprikset voisivat käydä. Chilisuolan ja sambal oelekin tilalla voi käyttää tuoretta chiliä (jos sitä on) tai hätätilassa jopa kuivattua chilimaustetta.


Valkosipulista tomaattikeittoa aurinkokuivatuivatuilla tomaateilla (n. 9:lle)

1 l tomaattimehua
3 suurta sipuliua
1/2 valkosipulia (tai 5-6 suurta kynttä)
n. 1 prk aurinkokuivattuja tomaatteja n. 280g (josta vaan osa tomaattia)
30g voita
4 rkl aurinkokuivattujen tomaattien säilöntäöljyä
2-3 sardellifilettä
2,5 dl linssejä
0.9l vettä
140g tomaattipyrettä
1,5 maggin natriumglutamaatitonta lihaliemikuutiota
1 tl sambal oelek - chilitahnaa
1,5-2 rkl valkoista viinietikkaa/valkoista balsamicoa
chilisuolaa ja /tai pirkan savusuolaa
reilusti mustaa pippuria

päälle
vajaa 1 dl paahdettuja manteleita
turkkilaista jogurttia
1 appelsiinin kuori
viininsuolaheinää, lehtipersiljaa tai rucolaa

Siivuta sipulit. Jätä sipulit puoliympyrän muotoisiksi suikaleiksi, jolloin niistä jää keittoon mukavia sattumia. Pieni myös valkosipuli ja aurinkokuivatut tomaatit.



Laita kattilaan 4 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä ja sardellifileet. Anna sardellin sulaa öljyyn. Sulata kattilassa öljyn ja sardellin seassa sen jälkeen voi ja laita sipulit kuullottumaan voihin. Kun sipulit ovat kuullottuneet miedolla lämmöllä (n. 5 min) lisää valkosipuli ja pilkotut, aurinkokuivatut tomaatit. Lisää sitten huuhdotut linssit. Linssejä ei tarvitse liottaa, pelkkä huuhtominen riittää.

Kääntele aineet sekaisin kattilassa ja lisää sitten chilitahna ja vähän suolaa sekä runsaasti mustaa pippuria. Lisää vesi, tomaattimehu ja -pyre sekä liemikuutiot. Voit lisätä vedestä ensin vain osan ja jättää muutaman desin siihen vaiheeseen, kun keitto on jonkin aikaa kiehunut. Minä laitoin ensin puoli litraa vettä ja lisäsin veden määrää lopuksi niin, että keitto oli minusta sopivaa. Kokonaisuudessaan käytin siis vettä 9 dl. Kun keitto alkaa kypsyä lisää keittoon jossain keittelyn vaiheessa etikkaa. Etikka nostaa mausta esiin jotain hienovaraisia makuja, jotka muuten jäisivät tomaatin alle. Minä laitoin sen 2 rkl valkoista viinietikkaa, mutta voit laittaa vähemmänkin, jos olet arka etikan kanssa. Myös vaalea balsamico olisi ollut tähän ihan omiaan. Siinä on hieman pehmeämpi ja pyöreä maku.

Anna keiton hautua hiljalleen kiehuen n. 30 min. Itse tein keiton aamulla valmiiksi ja jätn sen liedelle odottamaan talkoiden päättymistä. Sitten kuumensin sopan, tarkistin suolan ja pippurin ja laitoin sen tarjolle. Suolasta osa tuli laitettua sitä pirkan mietoa savusuolaa. Se ei ole mitenkään välttämätöntä, mutta kun sitä nyt oli, laitoin sitäkin. Vahvemman savun maun saat käyttämällä vaikka liquid smokea. Kun keitto kypsyy, voit paahtaa mantelit pannulla. Lorauta pannulle hieman tavallista, kuumennusta kestävää oliiviöljyä ja kaada mantelit siihen. Sekoittele, kunnes mantelit alkavat saada väriä. Voit koristella valmiin sopan keittokunhoon manteleilla ja gremolatalla, tai sekoittaa mantelit soppaan ja tarjota gremolatan erikseen.


Sopan päälle siis pyöräytin väännelmämuunnelman gremolatasta - raastoin jogurtin sekaan 1 appelsiinin kuoren ja ryytimaan yrttikääröstä löytyi vielä viininsuolaheinää. se oli hauska lisä gremolatan seassa, koska sitä ei tunnistettu heti ja se on kauniin väristäkin :) Mutta rucola tai lehtipersilja toimivat tähän ihan yhtä hienosti.

Keitosta tuli hyvää ja onnistuin tekemään siitä mielestäni raikkaan makuista. Juttelimme keittojen teosta talkooväellä ja totesin, että välillä näissä keitoissa joissa on paljon aineita pelkään, että keitosta tulee jotenkin liian tasapaksua jos aineita on "liikaa". Jossain kohtaa keiton tekoa on minusta olemassa piste, jossa pitää vaan päättää, ettei keittoon enää lisää paprikaa tai muutakaan; että keitto on nyt suolaa ja pippuria vaille valmis. Sitten vaan lisää pippuria ja suolaa, kunnes keitto on hyvää. Mausta, sekoita ja maista. Toista kunnes olet tyytyväinen :) Tällä kertaa onnistuin.

4 kommenttia:

Mimmu kirjoitti...

Ooh, hyvän näköistä. Aineetkin näyttäisi olevan sellaisia että voisin saada ujutettua ne ensi viikon "opiskelijabudjettiin". :p

Unknown kirjoitti...

Wau, mikä ihana keitto! Haistan jo mehevän tuoksun nenässäni!

Anonyymi kirjoitti...

En laittanut anjovista ("sardellia") mutta pancettaa kylläkin. Paistoin sen sulatetussa luuytimessä ja liekitin ginillä. Hieman kuminaa vielä mausteeksi.

Nelle kirjoitti...

mimmu: joo, tähän budjetti ei ole paha:)

Okriina, keitto oli kyllä varsin onnistunutta, en tiennyt että yhdellä paikalla olijalla oli suuria antipatioita kalaa kohtaan (ei allergiaa siis, onneksi!) ja hänkin söi keittoa mielellään.

Kari: Mietin että vastaan ensin, että mitään vähempää en sinulta odottaisikaan, mutta ehkä kuitenkin: Saatoit jopa ylittää itsesi? :)