maanantai 28. tammikuuta 2013

Sinappijäätelöä ja kielipateetaUskokaa tai älkää, kaikki lähti siitä, kun Jasu varoitteli syömään tulevia, että jääkaappeja on vain yksi mutta tarvittaessa ruokaa voi säilyttää ulkonakin. Mietin, että mikä olisi ruokaa, jota voisi tarvittaessa pitää ulkona. No jäätelö, tuumasin ja aloin miettiä suolaisia jätskejä ;) Ja kun on pitänyt kokeilla sitä Hestonin sinappijätskiä, niin ajattelin että siinäpä olisi sitten itselle ja bloggaajakollegoille ihmeteltävää - sillä voisin kuvitella etteivät ainakaan Ihan kaikki ole vielä  maistaneet Hestonin sinappijädeä. ;)

Ja idean pateeseen antoi samainen jätskiohje, sillä sen johdannossa sanotaan, että jätski käy hyvin paitsi erään punakaalikeiton, myös kalojen ja pateen kanssa. Tai miten sitä nyt suomentaisi "potted meat" ehkä se on vaan patee? Ja niin sitten ajattelin, että kokeilenpa tehdä sellaista kielestä. 

No, reseptin löytäminen suoraan kielelle osoittautuikin haastavammaksi kuin olin kuvitellut. Ja I oli päättänyt olla vielä tavallistakin vauhdikkaampi vauhtimakkara, eikä antanut minun tehdä sekuntiakaan mitään hereilläoloaikanaan. Lopulta sitten kun I nukahti päikkäreille käytin ehkä vähän liikaa aikaa sen reseptin etsimiseen ja yleiseen toipumiseen.  Ja niinpä sitten päädyin keittelemään kieltä yöllä. :) 


Lyhyesti tästä oppimiskokemuksesta jäi käteen, että yhdestä naudan kielestä tulee Ihan Hirveä Määrä pateeta. Siitä riittää kahteen tuollaiseen kuvassa näkyvään suht isoon pateeseen.  Sanoisin, että kun seuraavan kerran keitän kieltä, laitan puolet painoon paistettavaksi (trad) ja toisesta puolesta (kielen kärkipäästä) kokeilen uudelleen pateen tekemistä. Sillä vaikka siinä reseptejä selatessa oli tarttunut mieleen muutama ihan hyvä vinkki mm. tähtianiksen käyttämisestä kielen maustamiseen niin rakenne ei ollut hyvä. Lopulta pateesta tuli mielestäni liian rasvaista. Se vaikutti vielä ihan hyvältä lämpimänä, mutta kun se jäähdytettiin ja kaikki seoksen rasva hyytyi, rasvan määrän tajusi (liian) selvästi. 

Ihan hauskan makuista se oli kaikkine itämaisine mausteineen ja se Hestonin hassu jäätelö rikkoi rasvaisuutta, muttei sitä pateeta oikeasti voinut kovin isoa palaa ottaa. Ja minua itseäni ainakin häiritsi tavattomasti se rasvan määrä. Jotenkin olin kuvitellut että se olisi suussasulavampaa ja lihaisuus olisi tullut paremmin esiin. Mutta kun ei niin ei. Fiksu olisi tehnyt puolet kielestä pateeksi ensin ja sitten tuunannut toisesta puolesta vähän erilaisen version. Mutta koskas meikäläistä siitä synnistä olisi päässyt syyttelemään ;) 


Lupaan, että jos saan potted meatista paremman version kokoon joskus, palaan ohjeen kanssa. 

Ja tiedoksi kanssajuhlijoille, että tämän kertaiseen tosiaan meni mausteeksi sellaista tähtianis-kaneli-sichuanpeppersuolaa kuin Kimmo Nikon kananpojassa laitetaan kanan päälle ja muuten noudattelin suunnilleen tätä ohjetta.  Ehkä se virhe tapahtui lopiltakin siinä, että minulla oli jääkaapissa sen taannoisen liemen ohessa syntynyttä laardia, joka maistui vahvasti tähtianikselle ja paahdetulle sipulille. Maistelin sitä ja tulin siihen tulokseen, että se voisi tuoda syvyyttä makuun. Lisäsin sitä pari ruokalusikallista massaan. Ja vaikka se massa tosiaan vielä lämpimänä tuntui toimivalta, jäähdyttyään mössö ei enää ollut yhtä hyvää. Luulen että se (vaikkakin pieni) määrä laardia keikautti lopullisen pateen liian rasvaisen puolelle. Olisi vaan pitänyt pysyä pelkässä kirkastetussa voissa. Tai sitten olisi pitänyt lisätä massaan jotain muuta lihaa. Tai jotain. Palaan siihen joskus eikä muistella pahalla ;) 

Mutta jos nyt jossain onnistuin niinkun piti niin se oli se jäde. Se oli minusta aika hauskaa. Tosi erilaista vaikka minusta vähän yllättävänkin makeaa. Voisin silti kuvitella että juuri jonkin keiton päällä tai vaikka grillatun lohen parina se menisi kuin väärä raha. Sillä niin yllättävää kuin se olikin, tuo sinappijäätelö leikkaa rasvan makua tehokkaasti. Niin ja kylmän ja kuuman yhdistelmä voisi toimia myös hauskasti. 

Ai niin, minä muuten tein tällä kertaa niin kuin heston kirjassa käskee, eli sekoitin nopeasti jäädytyksen jälkeeen jätskimassan tehosekoittimella ja jäädytin uudelleen. Olin varannut ihan vertailuerän mukaan jossa sekoitusta ei ollut tehty - mutta testailu taisi kaiken "kotkottamisen" lomassa vähän unohtua:) Niin tai näin, minusta eroa ei juurikaan ollut. Itse asiassa jätski oli jotenkin vähemmän sileän oloista kuin aikaisemmat tekeleeni. Mutta se voi myös johtua muustakin - sokerin vähyydestä ja sinapin rakenteesta. 

Mutta pidemmittä puheitta siihen jätskiin. Hestonin sinappijätski (6-8:lle)

360g täysmaitoa
140g puhdistamatonta sokeria
840g kermaa (whipping cream)
35g maitojauhetta
120g kokojyväsinappia
10g englantilaista sinappia

Laita maito, kerma, sokeri ja maitojauhe kattilaan, sekoita ja kuumenna varovasti keskilämmöllä seosta. Sekoita ja jatka kuumennusta kunnes maitojauhe on liuennut. 

Jäähdytä sitten seos esim. jäävesikylvyssä (tai ulkona pakkasessa, mutta varo jäätymistä)

Kun seos on viileää, yhdistä siihen sinapit ja sekoittele voimakkaasti. 

Laita jätskikone päälle 20 min ennen aloittamista että se ehtii jäähtyä kunnolla. 

Kaada massaa koneeseen (huomioi oman koneesi kapasiteetti, tämä on iso määrä joten itse jaoin sen kolmeen erään) ja kun kone alkaa hidastua ota massa ulos koneesta ja sekoita sitä käsivtkaimella kulhossa. Jäädytä sitten se uudelleen. 

Kun massa on valmis, laita se kanneslliseen rasiaan ja jäädytä 2h ennen tarjoilua. 

8 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Makea sinappijätski kuulostaa kyllä niin erikoiselta ja mielenkiintoiselta!

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Pateiden tekeminen on kyllä ihan oma taitolajinsa. En ole tainnut vielä koskaan (niinä kaikkina kahtena kertana) olla lopputulokseen tyytyväinen.
Tuo jätski kuulostaa tosi mielenkiintoiselta

Jonna kirjoitti...

No IHAN kaikki ei olleet maistaneet ;-) Tämä oli todella mielenkiintoinen uusi tuttavuus ja huomattavasti parempi versio kielestä kuin olen välillä saanut. Eli turhaa vähättelyä. sanon minä... Oli todella mukavaa tavata, ensi kerralla sitten vähän pidemmän kaavan mukaan.

Akvis kirjoitti...

Kyllä minä otin ison palan! Ja toisen ja kolmannen. Mahtavaa herkkua!

Mausteinen Manteli kirjoitti...

No on kyllä eksoottiset herkut ;) Empä olisi minäkään aiemmin maistanut. Sinä se uskallat kaikenlaista kokeilla, wow :D

Chez Jasu kirjoitti...

Ei todellaakaan tavallisimmasta päästä. Vertailujäätelö unohtui sitten illaksi kuitenkin pakkaseen, mutta raportoin vertailutuloksista myöhemmin.

Nanna kirjoitti...

Tämä "kielipötti" ja sinappijätski oli just niin sitä minkä takia elän syödäkseni, Aina jotakin uutta! Ja ne sopi loistavasti yhteen. Mä ensin vähän karsastin lautasellani sitä pintarasvakerrosta, mutta sitten kerroit, että sehän on vaan voita, niin pistelin lusikalla sitten kaiken suuhuni, hyvällä halulla!

Nelle kirjoitti...

Yaelian: se varmasti jakaa mielipiteitä - kaikki ei tykänne, mutta minusta se oli aika hauskaa. I tykkäsi siitä yllättäen myös ;)

Minna Vuo-Cho: no joo, pateet osoittautuivat oletettua hankalammaksi. Pitää varmaan kokeilla laroussen jollain perusohjeella harjoitella. Ja sitten ottaa joku uusi kielipateeyrite. Ei tuo tosiaan pahaa ollut mausteiden takia, mutta, mutta...

Jonna: ;) No mut kato - pohojalaaset ja täyrellisyydentavoottelu... ;) Ja joo, ehdottomasti ensi kerralla vois jättää vaiks auton kotia. ;)

Akvamarin: kiva kun tykkäsit! Ehkä mulla oli tosiaan itselläni toisenlainen oletus siitä rakenteesta. ja ehkä pikkuisen olen itsekriittinen - mutta silleen sitä sitte opin ja voin toivottavasti tarjota vielä täydellisempää pateeta joskus! ;)

Mausteinen manteli: liian lyhyt elämä et vois syödä aina samaa sanon minä! ;)

Jasu: en ole ihan varma jäikö se itse asiassa mun kylmälaukkuun jonka nakkasin autoon lähtiessäni - ja tajusin vasta kotona et sieläkin oli vielä joku jätskirasia. Mutta tehdään vertailutesti joskus toiste - tilaisuuksia varmaan tulee. :)

Nanna: no se jäde kyllä minusta pelasti sen kielipötin just kun rikkoi Kaikkea Sitä Voita. Kylä se on niin, että ku keskinkertaasta yrittää niin täyrellistä vaan puskoo... ;) Vai mitenkä se meni? ;) Noei, Kiitos ylistyssanoista - mutta minä pidän pääni tässä asiassa; siitä saa tehtyä vielä parempaa (tai itköö ja teköö!) ;)