keskiviikko 30. tammikuuta 2013

It is a dinner most satisfying... Haukisalaattia maa-artisokkalla ja mädillä

hauki,lämmin salaatti


Otsikko tekee kunniaa pienelle belgialaiselle, koska eilen oli puhu kuin Poirot - päivä :) Ja tämä tosiasia, most interesting, selvisi minulle vasta illalla! Vähänkö tästä olisi revitty riemua pitkin päivää jos  mon ami olisi tämän minulle paljastanut aikaisemmin. No, ehkä tällä myöhäisellä ilmiannolla yksi avioliitto pelastettiin ;)

Tai kommenteista pääätellen se olisi voitu selvästikin pelastaa tällä salaatilla, joka sai V:n huokailemaan wokkien perään ja A:n hurraamaan, kun kerroin kirjoittaneeni aineet ylös blogia varten. Tätä kuulemma voisi syödä uudelleen ja uudelleen ja uudelleen...

hauki, kalakastike, chili
Kananmunaa ei tarvita, kun seoksen paistaa kuutioina. 

Ja se oli erinomaista, minustakin. Ja olen oikeasti ihan iloinen että voin jakaa tämän teille, juuri samasta syystä. Tästä tuli pitkästä aikaa ihan hyvä mieli syödessä. Näin sydäntalvella loistava salaatti kun on kuin palanen kultaa. Lisäksi se vielä tarjoaa ihan uuden näkökulman superaliarvostettuun haukeen, joka on kuitenkin erinomaisen maistuva vaalea kala. Ja kun nyt on taas ollut niin paljon puhetta uhanalaisten kalakantojen suojelusta niin hauki on paitsi lähiruokaa, myös WWF:n suosittelema kala. Joten kaikki hyvyys yhdessä salaatissa; olkaapa hyvät.

paahdettu maa-artisokka
Maa-artisokkien kannattaa antaa paahtua aika pitkään, niin että karamellisoituvat kunnolla. 

En tiedä miten sainkin näin hyvän vision hauesta, jääkaappiin jääneistä pavuista ja maa-artisokkapussista. Ja onneakin oli mukana, se myönnettäköön. Olin nimittäin ajatellut että kalan voisi paistaa pienenä kuutiona, mutta vaikka hauki onkin kiinteälihainen, pelkäsin sen hajoavan täysin ja viimeinen mitä niin väsynyt ja uintiretken jälkeen nälkäinen seurue tarvitsisi olisi kalamössöä.

Don't do this at home. Paista hauki salaattiin kuutioina, se pysyy riittävän hyvin koossa. 

Olin siis jo ajatellut mennä turvallista reittiä ja sekoittanut kalaan kananmunan. Tarkoitus oli, että yritän paistaa siitä pieniä kakkusia. No, en halunnut massaan jauhoa makua tylsistämään (ja meillä on vehnäjauhokielto viikolla) eikä ollut aikaa antaa massan hyytyäkään. Joten tietäähän sen; eihän ne kakkuset mitenkään pysyneet koossa. Mutta siinä paistaessani huomasin, että kala sen sijaan pysyy ihan nätisti koossa; sen olisi hyvin voinut vaan marinoida ja paistaa kuutioina kuten aluksi meinasin. Loppu hyvin kaikki hyvin.

vihreät pavut, hauki, lämmin salaatti
Vaikka muutama kalapala varmasti vähän hajoaa, rakenne pysyy kivana. Pavut paistetaan runsaassa öljyssä. 

Vähän tässä on vaiheita, kun maa-artisokat pitää paahtaa ja hauesta poistaa ruodot - mutta kannattaa. Ja jos ruotojen poistaminen ahdistaa niin taitava kalamestari varmaan suostuu ne poistamaan pyydettäessä jo kaupassa.

mäti, lämmin kalasalaatti
Mädin voi tarjota erikseen kiposta, jolloin jokainen voi laittaa sitä itse annokseensa. 

Minusta täydellinen talvisalaatti syntyy juuri siitä, että annos yhdistää paahtuneita, lämpimiä ja ruokaisia aineksia tuoreeseen ja raikkaaseen. Jos babypinaatissa on valinnan mahdollisuutta, niin kannattaa ottaa vähän tukevampilehtistä pinaattia, jotta se ei lötkähdä salamannopeasti kuumien aineiden keskellä. Näin tehtynä maa-artisokka paahtuu ihan makean karamelliseksi ja haukeen saadaan korianterista, chilistä ja sitruunaruohosta raikkaita makuja. Ei kuitenkaan liikaa jotta mäti ei jyräänny. Pinaatti antaa purutuntumaa ja luo annoksesta salaatin. Punaispuli korostaa mädin raikkautta ja maa-artisokan makeutta. V sanoikin että tosi yllättävät aineet menee yhteen ai-van loistavasti. Ja emäntä täällä hymyilee salaperäisesti ja miettii; tästä on kiittäminen sitä mätikirjaa.  Inspiraatio juontaa juurensa siitä makutaulukosta - jotain jäi selvästi korvien väliin.

Että tässä teille hauesta jopa ihan salonkikelpoinen salaatti - tai vähän parempi arki-illan piristys, sillä vain mäti on oikeasti ainoa kallis ainesosa. Indeed a dinner most satisfying, mes amis!



Lämmin haukisalaatti pavuilla ja maa-artisokalla (n. neljälle)

500g pss maa-artisokkaa

n. 700-800g haukifilettä 
2 cm pala inkivääriä
1 valkosipulin kynsi
1 sitruunaruoho (ei ihan kovinta varsiosaa enää)
tupsu korianteria
1 vihreä chili
1 rkl kalakastiketta
vajaa tl suolaa
(kananmuna - ei tarvita jos paistaa kalat suoraan palasina)
kuumaa kestävää öljyä esim. auringonkukkaa tai rypsiä 
300g pitkiä vihreitä papuja
oliiviöljyä
1 valkosipulinkysi
1 pieni punasipuli siivuina
1 pkt babypinaattia
pieni määrä tuoretta mätiä (meillä kirjolohta)

Pese maa-artisokat huolellisesti harjalla. Halkaise mukulat ja pirskota niille oliiviöljyä ja suolaa. Paahda niitä n. 200 asteisessa uunissa 40 min tai kunnes ne ovat täysin pehmeitä, hieman ruskeita ja kuori on karamellisoitunut.

Fileoi kaupan haukifileestä pois Y-ruoto. Ohje esim. täällä, mutta lyhyesti se poistetaan vetämällä ensin ruotorivin reunaa pitkin tasku varovasti pitkin ruotoja (sillä Y- ruodon pitkä "varsi" on kohti selkää ja tuntuu veitsen terän alla) ja sitten leikataan ruotorivin alta jättäen Y-ruodon haara näiden kahden leikkauksen väliin. Kaistale lähtee lopuksi repäisemällä irti.

Sitten kuutioidaan hauki sopiviksi suupaloiksi (n. pieni sokeripala on minusta hyvä). Sen jälkeen haukikuutioihin sekoitetaan silputtu inkivääri, sitruunaruoho, korianterisilppu, chilihakkemus ja kalakastike. Kananmunaa ei tarvita, kun kala paistetaan kuutioina. Huuhtele pinaatit ja laita ne kuivamaan lävikköön tai käytä salaattilinkoa. Viipaloi kuorittu punasipuli ohuenohuiksi siivuiksi.

Kun maa-artisokat alkavat olla lähes valmiita, kaada paistinpannulle reilusti öljyä ja anna sen kuumentua. Sillä aikaa leikkaa pavuista kanta irti ja huuhtaise ja kuivaa pavut. Kaada pavut kuumaan öljyyn ja paista kypsiksi. Lisää loppuvaiheessa murskattu valkosipulin kynsi, mustapipuri ja suolaa. Voit myös halutessasi laittaa tarjoiluastian hetkeksi lämpenemään sammutettuun uuniin.

Paista toisella, kuumalla ja öljytyllä pannulla kalakuutiot muutamassa erässä ja sekoita ne papuihin. Tarkista suola ja pippuri.

Kokoa salaatti laittamalla kerroksittain papu-kalaseosta, punaispulisilppua, maa-artisokkia ja pinaattia lautasille. Lopuksi ripottele mäti annoksen päälle tai anna jokaien ruokailijan lisätä sitä omalle lautaselleen maun mukaan. Tarjoile minttuisen jääveden tai vaikka Sileni Pinot Gris -valkoviinin kanssa.

8 kommenttia:

Herkkusuun lautasella kirjoitti...

uunissa oikein pitkään paahdetut ja karamellisoituneet maa-artisokat ovat sitten herkkua, muttei olisi tullut mieleen yhdistää niitä haukeen ja mätiin...

Nelle kirjoitti...

Herkkusuu: no se maa-artisokka ja mäti oli just sieltä Mäti - Helmiä lautasella - kirjasta bongattu vinkki. Ja hauki on pitkään jo mietityttänyt, että siitä pitäisi älytä laittaa muutakin kuin murekepullia. :) Näin maustettuna se oli ainakin ihan poskettoman hyvää, vaikka fileet olivat aika isoista kaloista. Kannattaa kokeilla.

Virpi kirjoitti...

En tiennyt minäkään, että tuollainen Poirot-päivä on ollut! En päässyt käyttämään pieniä harmaita aivosolujani miettiessäni, miten puhutaan kuin Poirot. Nyyh.

Nelle kirjoitti...

Virpi: voi ei! ;) Mutta voihan lähimpiään muistaa pienellä privaatilla belgialaispäivällä :)

Heidi - Kärähtäneet kirjoitti...

Ihana talvisalaatti-idea, juuri tällaisia olen kaivannut :) Hauki on saanut hienosti lisää arvostusta viime vuosina, mutta tosiaan aina tuntuu, että siitä tulee tehtyä vain niitä samoja, vanhoja juttuja. Kiitos vinkistä!

Nelle kirjoitti...

Heidi: joo, minusta tämä ja se aikaisemmin tekemäni Porto Santon hauki on olleet ehkä raikkaimpia haukijuttuja joita itse on tullut tehtyä. Pitäisi vaan ennakkoluulottomammin kokeilla.

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Nam, ihanan näköistä. Hauki on muutenkin tosi hyvää - ruodot vaan vähän hankalia varsinkin lasten kanssa.

Nelle kirjoitti...

Minna: ne kannattaa ehdottomasti ottaa pois, en minäkään tykkää ruotoisesta hausta :) Linkkasin tuohon reseptiin sen hauen fileointiohjeen - kun sen pari kertaa tekee niin alkaa muistaa - Y-ruodon saa kaupan fileestä pois leikkaamalla kahdesta kohtaa. Ei oo paha nakki :)