keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Gnoccheja palsternakasta ja kaurasta

kauragnocchi, pasta


Kauran positiivisista puolista on haasteen aikana tullut puhuttua aika vähän, vaikka ne olisivatkin monella tapaa erinomainen aihe pöyhittäväksi. Ehkä hämmentävääkin, mutta itselleni kaurapaketin mukana tulleesta vihkosesta jäi mieleen erityisesti se, miten superterveellinen kaura olisi vielä niin kovin ekologistakin. Kaura kasvaa suhteellisen vaatimattomissa oloissa, on luonnostaan hyvin tautisietoinen ja kestää vitsauksia kuin saariston katajat tuulta. Huononakin vuonna kaurasta saadaan suomessa satoa.

kaura, pasta

Kaura on itselleni aamupuuron lisäksi leivontajuttu. Mutta kaura taipuu muuhunkin ja olin oikeastaan vähän yllättynyt, että saamassamme kaurapaketissa oli niin paljon kaurahiutaleita ja valmiita sekoituksia kuten nyt vaikka valmis leipämix ja suklaamuffinssimix. Ne ovat todennäköisesti helppoja lähestyä kuluttajille? Puhdasta kaurajauhoa ei ollut lainkaan, eikä kaurasuurimoita. Mietin pääni puhki, mitä jostain siemeniä sisältävästä leipäseoksesta saisi aikaan - muutakun leipää, siis.

kaura-palsternakkagnocchi

Meillä tietysti leivotaan silloin tällöin, mutta jos kauraa oikeasti ajattelisi lisätä meikäläisten ruokavalioon luontevasti, se pitäisi saada mukaan lounaisiin ja illallisiin. Me emme juurikaan harrasta välipaloja ja jälkiruokiakin tehdään yleensä vain isommille illallisille - paitsi omena-aikaan, jolloin tehdään uuniomppuja, omppupiirakoita, uuniomppuja tai omppumuffareita ja sanoinko jo uuniomppuja? ...Melkein joka viikonloppu.

kaura, palsternakka, gnocchi

Kun pyörittelin noita kaurahiutaleita käsissäni totesin, että minun pitäisi varmaan hakea kaupasta kaurajauhoa ja ryynejä - sillä muuten ns. "oikeiden ruokien" tekemisestä ei kyllä tule yhtään mitään. Kyse on tietysti luovuuden puutteesta, mutta jostain syystä kaurahiutaleet tuovat juuri nyt mieleen vain kaikensorttisen leipomisen.

Ja pistäessäni kaupassa tuumaa toimen jatkoksi, tarttui hyllynreunasta silmääni, että se kaurajauho ei ollut mitenkään valikoiman halvinta jauhoa. Kilon pussi saattaa helposti maksaa yli neljä euroa. Se ei oikeasti yllättänyt, mutta pisti miettimään. Varmasti näin on siksi, että se on erikoistuotteen asemassa; sitä ei kaurasuurimoiden tavoin edes saa joka kaupasta toisin kuin kaurahiutaleita joita on hyllymetreittäin;  joka kokoa ja kypsennysaikaa, erilaisilla makuaineilla ja useammalta toimittajalta.

Lunttasin pastahyllyn ohi kulkeissani että teollisissa kaurapastoissa oli sekoitettu durum- vehnäjauhoa ja kaurajauhoa. Niiden suhteesta en kyllä älynnyt katsoa tarkempaa, mutta toivon että kauraa pitäisi olla enemmän kuin vehnää, jotta sitä kunniallisesti kehtaisi kaurapastaksi nimittää. Olin jo miettinyt etukäteen, että haluaisin tehdä gnoccheja kaurajauholla ja sekoittaa siihen mauksi perunan sijaan palsternakkaa jossa on paahdettuna kivan pähkinäinen maku. Laitoin näihin jonkin verran durum- jauhoa, mutta jäin miettimään onnistuisivatkohan ihan pelkästäänkin kaurajauholla. Niin tai näin, tällä tavoin kauragnoccheista tuli onnistuneita ja ihanan herkkiä.

parsakaali, pähkinäpesto, gnocchi

Koska tein tämän ensimmäisen erän lounasaikaan, en ehtinyt keksiä sille kummempaa kastiketta; laitoin gnocchien kanssa sitä samaa pähkinäpestoa, jota käytin pulled pork- slidereihin ja lisäsin annokseen kevyesti keitettyä parsakaalia. Yhdistelmä oli hyvä, joskin olisin voinut jättää pois nuo annoksen reunoilla näkyvät lehtipersiljat. Se ei oikein lopultakaan sopinut settiin vaan ruoka oli parempaa ilman sitä.

Ja nyt kun I on nukkumassa, pitäisi varmaan syödä jotain illallistakin. V on matkoilla ja jos A ei ole paikalla minun tulee helposti skipattua illallinen.  Mutta nyt huomaan miettiväni että olisipa jääkaapissa vuohenjuustoa. Tekisin näille yli jääneille gnoccheille vuohenjuustokastikkeen ja koristelisin annoksen herkkääkin herkemmillä auringonkukanversoilla. Ja se olisi Vain Minulle.

Mutta reality iskee ja saattaapa olla, että tuollaista annosta joudun odottelemaan vähän pidempään. Sillä vaikka vuohenjuustoa voisi vielä löytyäkin, niitä versoja ei varmasti. (Huoh) voi mikä sääli.

Mutta; kauraa kannattaa selvästi sekoittaa gnoccheihin. Hyviä olivat!


Gnoccheja palsternakasta ja kaurasta (riittää piehenköön annokseen n. neljälle)

450g kuorittua palsternakkaa
2 dl kaurakermaa
1 muna
80g kaurajauhoa
60g durum - vehnäjauhoa
1/2 tl suolaa
n. 1 dl parmesanraastetta

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pilko palsternakat lohkoiksi ja paahda uunissa puolisen tuntia tai kunnes palsternakka on kypsää ja hieman ruskeaa. Anna hieman jäähtyä.

Laita jäähtynyt palsternakka yleiskoneen soseutinosaan ja kaada sekaan kaurakerma, jotta saat palsternakat tasaiseksi massaksi. Aja hetki täydellä teholla.

Lisää sitten kulhossa sekoittaen palsternakkamassaan loput aineet ja vaivaa sen verran, että saat massan kunnolla sekaisin.

Muotoile massasta kaksi n. tuuman paksuista pötköä ja leikkaa ne gnocchin kokoisiksi pienehköiksi viipaleiksi. Muotoile ja jauhota. Paina pintaan raidat haarukalla.

Keitä gnocchit runsaassa, suolatussa vedessä. Ne ovat valmiita kun nousevat pintaan. Valuta ja tarjoa esimerkiski pähkinäpeston ja parsakaalin tai muun mieluisan kastikkeen kanssa. 

9 kommenttia:

Riikka kirjoitti...

Meillä riisi on pääsääntöisesti korvattu kotimaisilla jyvillä jo varmaankin parin vuoden ajan. Kokonaisia kaurajyviä saa ainakin useammilta kotimaisilta pienviljelijöiltä, ja aika hyvinhän tollaisia tuotteita alkaa olla tarjolla kauppojen lähiruokahyllyillä. Kokonaiset kaurajyvät toimivat siis hyvin lisukkeena tai sitten vaikkapa salaatissa. Oonpa tainnut tehdä niistä joskus "kaurattoakin".

Nelle kirjoitti...

Siis kokonaisilla tarkotat niitä valmiiksi kuorittuja ? Kun mä en ole löynny muuta kun niitä. Mutta aattelin että illalla vois semmosia laittaakki. Meillä V ei tykkää riisin mausta kauheesti - mieluummin meillä syödään just muita viljoja lisäkkeenä myös. Kauraa niistä on jostain syystä tehty kumminkin vähemmän.

Riikka kirjoitti...

Kävin kuivakaapin läpi ja löysinkin sieltä vain kaurahelmiä, näitä: http://oma.mycashflow.fi/product/2/kaurahelmi-1-kg

Googlailun perusteella nuo lassilan kaurahelmet ovatkin sulle tuttuja. Noista kyllä onnistuu siis ihan hyvin kaurattokin. Muistin, että meillä olisi ollut myös kokonaisia kaurajyviä, mutta taisin sekoittaa ne rukiinjyviin.

Riikka kirjoitti...

Nyt kun selailin vielä lisää Kallion oman maan verkkokauppaa, niin ne myy Lassilan kaurajauhoa 2,5€/kg. Ei paha. Toi kauppakin on ihan meidän vieressä, mutta olen saanut sieltä joka kerta tosi ankeaa palvelua, joten ärsyttää asioida siellä, vaikka haenkin sieltä just noi kaikki ryynit ja viljajutut.

Mari kirjoitti...

Gnoccheja pitäisi kokeilla joskus itsekin. Ongelmani on vaan siinä, etten ole ikinä syönyt hyviä gnoccheja. Suomessa en uskalla niitä edes tilata ravintoloissa, mutta ulkomaillakin (kokemuksia lähinnä Italiasta ja Kroatiasta) kokemani annokset ovat olleet aika mitäänsanomattoman makuisia. Täytyisi ensin tietää, minkälainen on hyvä gnocchi, ennen kuin lähtee sellaista itse tekemään, nääs :).


Olet kyllä taidokkaasti osannut hyödyntää noita kauratuotteita. Ihaillen täällä seurailen!

Nelle kirjoitti...

Riikka: oh, kiitos vinkistä! Just tänään kaupassa käydessä tein hintavertailuja - semmoinen 500g kaurjauhopussi maksoi isossa marketissa yli 5 eur kilo ja toisen tuottajan oli vähän yli neljä. Ja tosiaan ne oli 500g pusseja. Ja semmoinen muffinssimix - pussukka joka paketin mukana tuli oli reippaan 9 eur. Mä sain siitä kuusi isoa muffaria kun eilen leivoin. Itse asiassa sain idean siinä leipoessani ja meinasin ostaa toisen pussin jotta saisin toteuttaa, mutta ostamatta jäi. Ei siinä, ihan kiva että tommosia on valmiina, mutta no - mielummin sekoitan sitten itse kauraa muffinssitaikinaan.

Mari: no gnocchi on minusta vähän niinkuin italialaisten klimppi. Ja kuten klimppejä, noita gnocchejakin voi tuunata mielensä mukaan. Monestihan se itse klimppi on aika miedon makuinen ja kastikkeessa on sitten makua enempikin. Näissä meikäläisen versioissa pohjamaut on mietoja, mutta palstrenakka ja kaura ovat semmoisia lempeänmakuisia molemmat. Ja nyt kun kaupoista saa juuressoseita valmiinakin niin niistä on helppoa tuunata gnocchejakin - kauralla tai ilman. Mä tein joskus punajuurisemmoisia oli Mamm...

Nelle kirjoitti...

Mari ja kiitos :)

herkkujajaneulehuveja kirjoitti...

Palsternakka on lempijuurekseni! Näitä täytyy kyllä kokeilla. Kaura sopii varmasti oikein hyvin joukkoon.

Nelle kirjoitti...

herkkujajaneulehuveja: V tuli eilen kotiin ja antoi myös näistä painavn sanansa - kuulemma olivat hyviä, mutteivät parhaita mitä olen tehnyt. Tällä kertaa laitoin niihin lisäkkeeksi nopeasti keitetyn ruusukaalin lehtiä ja sitruunakuoriraastetta. Niin ja lisänä tarjottiin pannulla paistettua nieriää.

Ehkä taikina kestäisi vähän enemmänkin parmesania - sillä tuunailin lautasellani parmesanin määrää gnocchin päällä ja totesin, että lisäparmesani ei haitannut. :)