torstai 4. lokakuuta 2012

Italialaista papukeittoa savupotkalla

papukeitto, kaalikeitto

Minä rakastan sellaisia rehellisiä, hyvänmakuisia maalaiskeittoja, jotka viimeistellään lorauksella tuoretta oliiviöljyä. Italialainen papukeitto Ribollita on ehdottomasti yksi kestosuosikeistani ja siitä on olemassa niin monta versiota, ettei soppaan pääse kyllästymään vaikka kokkaisit sitä kerran kuussa. Italiassa papusoppaan laitetaan sekaan erilaisia, upeita lehtikaaleja joita vain valitettavan harvoin näkee kaupoissa. Tosin, luettuani Eevan kirjoituksen Turun toreista, ainakin minun menojalkaani alkoi vipattaa vimmatusti toreja kohti. En voi kun olla samaa mieltä Eevan kanssa; menkää toreille etsimään aarteita, kenties löydätte sieltä jopa jonkin pienemmän paikallistuottajan lehtikaalejakin.

Lehtikaalit kun viihtyvät pellossa vielä pikkupakkasillakin, niin satoaikaa on edelleen. Italiassa kaaleja haetaan penkistä vielä lumen altakin. Ja makuahan niissä on ihan toisella tapaa, kuin kotoisassa keräkaalissa. Lehtikaalin puutteessa toki edullinen keräkaalikin maistuu, mutta se vaatii paljon pidemmän haudutteluajan kuin lehtevämmät sukulaisensa. Eikä tästäkään sopasta makua jäänyt puuttumaan, kun löysin Sellon lihatiskistä savupotkan. :) Se oli upea aarre, kun kesän luuttomien keittolihojen jälkeen siihen törmäsin!

italialainen kaali-papukeitto
Papukeitto suurustuu hieman samettiseksi, kun pavut hajoavat liemen sekaan.

Muistan jostain lukeneeni, että italiassa tämän tyyppiset kaali-papukeitot on tehty perinteisesti suolatuista potkista, joita haudutellaan keitossa pitkiä aikoja. Tällaisia suolapotkia en ainakaan itse osaisi edes käyttää, mutta savupotka ei vaadi mitään kummempaa; sinne vaan sopan sekaan ja kaalit hautumaan yhdessä juuresten ja yrttien kanssa herkulliseksi keitoksi.

Meillä soppaa tehiin sunnuntailounaaksi, mutta isosta määrästä keittoa riitti tietysti iloa myös koko alkuviikoksi. Oikeastaan soppa vaan paranee seuraavaan päivään tultaessa. Keiton määrää voi säätää suuremmaksi ihan hyvin kaalin koolla ja papujen määrällä - potkasta riittää kyllä tehoja isommankin sopan maustamiseen.


Ja sitten vielä ihan lopuksi yksi hävikkiherkkuvihje keittojen maustamiseen; keittoihin voi käyttää myös ne vanhat parmesanin kannikat, joita jääkaappiin aina jää - siis tarkoitan niitä kuoripaloja, joista on jo kaikki helposti raastettavissa oleva juusto käytetty. Älä missään tapauksessa heitä pieniäkään paloja pois; ne puhkuvat umamia ja antavat juuri tämäntyyppisille keitoille ihan mahtavan maun. Kannikka laitetaan keittoon liemijuuresten kanssa ja ongitaan pois kun keitto laitetaan tarjolle. Eli nuukaile kunnolla ja ole oman elämäsi superkokki ;) Minä juuri viime viikolla laitoin sellaisen kannikan kanakeittoon ja taivas että tuli hyvää! Kokeilkaapas joskus ihan huviksenne miten tuttu ja arkinenkin keitto saa ihan uuden elämän jämäkannikasta.

Mutta pidemmittä puheitta, tässä papusopan aineet niinkuin ne meillä kattilaan menivät.

savupotka, keitto
Savupotkan liha paloitellaan lopuksi keiton sekaan suupaloiksi.

Italialaishenkinen papusoppa savupotkalla (isolle joukolle, varaa ainakin 8l kattila)

loraus öljyä
1 keräkaali (keskikokoinen)
1 sipuli
2-3 sellerinvartta
2-3 porkkanaa, kuorittuina
pala juuriselleriä
1 iso purjo
2 isoa rosmariinin oksaa
1-2 salvian oksaa
n. 4 laakerinlehteä / pieni laakerin oksa lehtineen
6-8 voimakkaan makuista (kivellistä) mustaa oliivia
n. 1 l kasvis- tai lihalientä
1 savupotka
mauste- ja mustapippureita

1 pkt n. 400g suuria valkoisia papuja
1 prk n. 400g valkoisia papuja

suolaa
espeletten chilijauhetta
kuivattua chiliä (esim. santa marian chili explosion - myllystä)


lopuksi:
tuoretta timjamia
tuoretta lehtipersiljaa (tai poimulehtipersiljaa)

Lorauta kattilan pohjalle öljyä ja pilko kaali ja sipuli öljyyn. Paahda kaalia hieman öljyssä ja anna palasten hieman napata väriä kulmiinsa. Lisää sitten liemikasvikset eli pilkotut varsisellerit, porkkanat, juuriselleri ja purjo. Liemeen käytettävät yrtit voit sitoa keittiönarulla nipuksi, joka on helppo poistaa kun hauduttelu on ohi. Yrtit antavat makunsa liemeen.Lisää vielä oliivit, pippurit ja savupotka. Peitä sitten savupotka liemellä ja jätä soppa kiehumaan hiljalleen ainakin tunniksi.

Lisää sitten kypsät pavut ja jätä soppa hautumaan vielä tunniksi-puoleksitoista. Pavut saavat hajota osittain soppaan, jolloin niistä tulee vähän suurusta liemeen. Maista soppaa ja mausta vielä chilillä - espeletten chilijauhe on siitä kivaa, että se antaa samalla vähän täyteläistä ja paprikaista aromia tekemättä keitosta kuitenkaan punaista.

Ennen tarjoilua leikkaa lihat savupotkasta suupaloiksi sopan sekaan ja mausta tuoreilla yrteillä, suolalla ja pippurilla. Lorauta päälle vähän hyvää oliiviöljyä ja tarjoa hyvän maalaisleivän kanssa.




8 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Mahtava vinkki jämäkannikoille. Kiitos. Meillä ne eivät ole koskaan päätyneet hyötykäyttöön, mutta vastedes kyllä. Millaisissa sopissa ne ovat parhaimmillaan?

Nelle kirjoitti...

Jonna: no tuommoiset kirkasliemiset liha/kasvis/kanakeitot ainakin tykkää - mutta oma suosikkini on on lihakeitto koska me syötiin lapsena lihasoppaa juustoviipaleilla :) Annettiin juuston sulaa sekaan ja syötiin venyvää lihakeittoa ;) Ällön näköistä mutta herkkua.

Merituuli näkyi fb:ssä sanoneen myös, että kannikkoja voi käyttää risoton pohjaa tehdessä. Että ei tosiaan kannata heittää pois :) Uskoisin, että pitkään hautuviin pataruokiin sopii myös laittaa kuorenpala makua tuomaan jos sattuu käsillä olemaan.

Liisa kirjoitti...

Eipä ole minullekaan tullut mieleen niitä kannikoita säästellä mutta vast'edes kyllä!

Ja tuo juustoinen lihakeitto kuulostaa kyllä sen verran erikoiselta, että pitää joskus testata!

Riitta kirjoitti...

Ribollita on ihanaa, kiitos muistutuksesta! Mä laitan (ja suorastaan säästelen niitä) juustonkannikat myös lihapatojen joukkoon, antaa tosiaan mielettömän syvän maun.

Nelle kirjoitti...

Liisa: jostain tuo vinkki minunkin haaviini jäi, mutten muista mistä. Joka tapauksessa hyvä vinkki:)

Lihakeiton sekaan juusto kannattaa viipaloida ohuiksi liuskoiksi ja käyttää jotain vahvaa juustoa, emmentalia vaikka :) Idea on tavallaan sama kuin parmesanin lisäämisessä, parmesanista ei vaan tule sitä itse juustoa keittoon.

Nelle kirjoitti...

Riitta: lihapadan joukkoon en ole vielä tosiaan ehtinyt niitä laittaa utta mietin myös, että sinne kokeilen niitä seuraavaksi :) Kyllä ne italialaiset osaa tämän nuukailun tosi herkullisesti :)

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Aijai mikä herkkukeitto! Aivan mahtavaa syksyruokaa..tai kyllä tuo maistuis milloin vain!

Nelle kirjoitti...

Jokihaka: Niin oli, jotenkin sitä itsekin yllättyi miten se ribollita - tyyppinen soppa vaan rokkaa. Ja vielä kun löytyi se savupotka - erinomaista. :)