sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Tuleeko Teurastamosta Helsingin Meat Packing District?Uudessa Teurastamon alueessa minua viehätti oikeastaan eniten ilmassa väreilevä lupaus tulevasta. Tänään vanhojen punaitiilisten rakennusten keskellä on vasta alku, mutta jo ensi kesänä enemmän. Enkä sano tätä vähätellen; se alku on laadukas ja täynnä lupausta.


Kävellessäni Roslundin lihabaarista Pasta Factoryn kautta Kellohalliin illalliselle en voinut olla miettimättä kehittyisikö Teurastamon alueesta joskus New Yorkin Meat Packing Districtin kaltainen moderni ruokien aarreaitta. Ainakaan innostuksesta se ei jää kiinni, sillä kaikki mitä näin ja kuulin bloggaajille Teurastamon alueelle järjestetyllä esittelykierroksella huokui innostusta, intohimoista suhtautumista ja halua löytää uusia ja erilaisia tapoja tarjota asiakkaille elämyksiä.

Minä olin kuullut jotain surinaa Teurastamosta aiemminkin, mutten oikein ollut sisäistänyt mikä se oikeastaan on - onko se uusi kauppakeskus, ravintola, uusi maatilatorin tyyppinen kauppa vai kauppahalli? Oikeastaan se ei ole mitään edellämainituista ja kuitenkin se varmasti tulee sisältämään kaikkea tätä kunhan aikaa kuluu.

Kyseessä on siis Helsingin kaupungin aikoinaan teurastuslaitokseksi rakennuttama rakennusrypäs lähellä kalasataman metroasemaa. Teurastustoiminta on kuitenkin loppunut ja rakennukset pihapiireineen tullaan ottamaan vähitellen uuteen käyttöön. Tavoite on kunnianhimoinen; meille kerrotun perusteella tarkoitus on, että alueella toimivat yritykset paitsi tarjoavat tuotteitaan, myös elämyksiä ja luovat kaupunkiin uudenlaista ruokakulttuuria. Yhtenä konkreettisena esimerkkinä siitä, mitä kaikki nämä hienot sanat voisivat tarkoittaa mainittakoon vaikka, että kellohallissa oltiin jo luvattu koko ravintolan edessä aukeava piha Ravintolapäivän ravintoloille. Muutama varauskin oli jo kuulemma saatu.Juujuu, tulevaisuudessa niin, mutta mitä alueella on tänään?

Tällä hetkellä teurastamon portilla toimii Kauppahallista tutun, legendaarisen Roslundin uudenlainen "lihabaari". Idea on minusta hieno; baarin henkilökuntaan kuuluu lihamestareiden lisäksi kokki, joka voi valmistaa ruuan mistä tahansa, mitä tiskissä näkyy.


Ja tiskistä löytyy "hyvä perussetti" - mutta tilaamalla Roslundilta luvataan, että saatavilla on myös erikoisempiakin ruhonosia. Tammisen  luomulihaakin oli tulossa valikoimiin. Varsinaisen lihakaupan lisäksi Roslundin Teurastamon portissa toimii siis lounasravintola, jossa kaupanteon ohella voi istua ja nauttia valmiin lounasannoksen tai pyytää kokkia valmistamaan vaikka pihvin tiskissä näkyvästä fileestä ravintolan hiiliuunissa.


Anniskeluoikeuksia ei toistaiseksi ole, mutta sellaiseenkin toivotaan lupien heltiävän kun Teurastamon piha-alueille kaavaillut terassit aukeavat. Terasseista toivotaan myös lisää aiaskaspaikkoja, sillä lounasaikaan pieni myymälätila on tupaten täynnä ihmisiä. Eikä sitä ole vaikeaa uskoa kun katsoo vaikka tuota perjantain ruokalistaa - ainakin minulle ajatuskin pulled pork burgerista herautti veden kielelle  ;)Teurastamon portilta siirryimme suomen ilmeisesti ainoan tuorepastaa valmistavan yrityksen, Pasta Factoryn tiloihin. Saimme pikaperehdytyksen pastanteon saloihin myymälän takahuoneessa sijaitsevan tuotantokoneiston äärellä.
Pasta Factoryn myymälässä yritys pääsee tarjoamaan kuluttajille laajemmat valikoimat niitä pastoja, joita monet nimekkäät Helsinkiläiset ravintolat jo asiakkailleen tarjoavat.


Joitain pastalaatuja on saatavilla riittävän suurten kauppojen hyllyillä, mutta koska tuorepasta on nimensä mukaisesti tuoretavaraa, se ei kestä pidempiä säilyttelyjä mikä tietysti osaltaan karsii valikoimaa vähittäiskaupassa.Kolmantena yrityksenä Teurastamon alueella toimii tällä hetkellä ravintola Kellohalli. Kerrankin on mahdollisuus sanoa, että Tiedän Mikä Minusta on parasta listalla, koska Antto Melasniemen esittelyjen jälkeen pöytäämme kannettiin kutakuinkin kaikkea, mitä listalla oli ;) Ruokajuomana tarjoillut viinit kävi esittelemässä Vindirektin Kim Moliis. Mieleeni jäivät Kung Fu Girl Riesling, joka kohtalaisen korkeasta (18g) jäännössokeristaan huolimatta oli erinomaisen miellyttävä ruokajuoma. Ja jäännössokerin vuoksi tarjoaisin sitä mielelläni vaikka hieman itämaisemman ruuankin parina. Pitää muistaa, kun seuraavan kerran tartun siihen addiktoivaan Tomin keittokirjaan... Pétalos, tiukkatanniininen punaviini olikin tuttu jo vanhastaan ja vaikka punaista ja kalaa ei yleensä mielletä pariksi, minusta se meni oikein hauskasti yhteen sahramilla maustetun tomaattisen kalapadankin kanssa. 

Kaikki ruuat tuntuivat katoavan pöydästä kuin kaste maasta, mutta minä talletin sydämeeni kristallinkirkkaina tähtinä upeanmakuisen savujuuressalaatin, joka oli kertakaikkisen raikas ja uusi tapa tarjota porkkanaa ja punajuurta sekä mielettömät omenasorbetit joita saimme jälkiruuaksi.Ainakin niitä kehotan kyllä ihan erityisesti kokeilemaan, jos kellohalliin syömään menette. En Koskaan varmaan ole syönyt niin hyvää ja luonnollisen makuista sorbettia. Eri omenalajikkeen pystyi tunnistamaan mausta ihan selvästi. Mieletöntä.


Erikoisempana herkkuna kannattaa myös kokeilla kanansydämiä pitaleivässä - uskokaa tai älkää, ne olivat suussasulavan hyviä - mutta pitäkää varanne, ettei käy kuten Julia Robertsille Pretty Womanissa tai eräälle emännyydelle Kellohallin illallisella: "Slippery little bastards!" ;)


Pääruuista pidin ehkä eniten kirkkaasta lihapadasta, jossa yhdistyi todella kivasti pitkään haudutettu liha, paahdetut sekä kevyesti höyrytetyt vihannekset ja aromaattinen, mutta silti raikas liemi. Ihana, moderni lihapata. Kyllä näissä taas on itsellekin ideaa kotoisten eväiden tuunaukseen.

Antto Melasniemen puheesta jäi mieleen vielä sekin seikka, että kellohalli pyrkii ravintolana olemaan jatkuvasti uudistuva ja teemaa vaihtava ruokapaikka. Vanha teurastamokiinteistö on tavallaan karun persoonallinen kulissi, joka mahdollistaa sen, että ravintolan sali voidaan lähes yhdessä yössä muuttaa aivan toisenhenkiseksi ruokapaikaksi. Jo tänä syksynä ravintolalla on ohjelmassaan useita teemaillallisia.


Kaikenkaikkiaan illasta jäi todella positiivinen fiilis - on Älyttömän Kiva, että jotain tällaista on onnistuttu pistämään käyntiin. Vaikka toistaiseksi liikkeitä on vähän ja Teurastamo ehkä jää hieman kauas Hakaniemestä sen onni on vieressä sijaitseva metroasema. Alueen vetovoimakin varmasti lisääntyy kun Kalasataman uudet asuinkompleksit valmistuvat ja tiloihin saadaan uusia yrittäjiä.  Ja kyllä, tämän tyyliselle alueelle on minusta tilausta - ei auta kuin toivoa, että paikka ottaa kunnolla tuulta siipien alle ja kerää hurjan määrän ihania, innovatiivisia yrittäjiä liikkeineen ja mielenkiintoisia tapahtumia jotka saavat ihmiset liikkeelle.

Kiitokset vielä kutsusta, mahdollisuudesta tulla tutustumaan Teurastamoon näin kädestä pitäen,  erinomaisista tarjoiluista ja erinoamisesta seurasta. Minulla oli tavattoman mielenkiintoinen ja mukava ilta! 

7 kommenttia:

Jael kirjoitti...

KIitos hyvästä esittelystä.Kesällä kun olin Helsingissä tuo paikkahan ei vielä ollut auki,joten vähän harmitti,että se avattiin vasta lähtöni jälkeen.Muistan kun ihan pienenä menin vaarin kanssa sinne teurastamoon,jossa vaari osti lihaa tai olisko se ollut makkaraa.Taisi hänellä olla suhteita siellä;D

Nelle kirjoitti...

Yaelian: No, ensi kesänä paikalla on varmasti jo paljon enemmän elämää. Nyt pihalla oli lähinnä dodon kaupunkiviljelmiä, mutta kuulemma ensi kesänä siellä olisi toiveissa olla jo terassejakin. Olisi hienoa, jos paikasta kehittyisi vaikka jotain Chelsea marketin tyyppistä :)

Aron Koominen kirjoitti...

Juuri tuo Meat Packing District on kaupungin päättäjillä ollut mielessä. Näin ainakin parempi puoliskoni kertoi, kun oli parisen vuotta sitten kuuntelemassa kaupungin visiota tukkutorin uudistuksesta. Meillä jo melkein vakavasti harkittiin viereistä Kalasatamaa tulevaa asuinalueena tämän johdosta. Kellohalliin muuten on siirtänyt ainakin tämän syksyn ajaksi kokoontumisensa Molekyyligastronomia klubi.

Riikka kirjoitti...

Kiitos hersyvän ihanasta seurastasi! Oli kyllä tosi hauska ilta! En olisi ilman kuvia enää muistanutkaan, mitä kaikkea tuli ahdettua maha täyteen. Ja nuo sorbetit... aaah...

Nelle kirjoitti...

Aaron: aika hauska sattuma :) Mutta mielikuvalta ei tosiaan voi oikein välttyä :) Ja hei, kiitos vinkistä tuon molekyyliklubin osalta.

Riikka: kiitos itsellesi, oli kyllä mukavaa ja naurettuakin tuli pankkoon varmaan muutaman kuukauden edestä! Toivottavasti istutaan iltaa toistekin samassa seurueessa :)

Minttu kirjoitti...

Ja ihan meidän naapurissa! Must love Hermanni <3. Oisit tullut käymään ;-).

Nelle kirjoitti...

Minttu: Mmm-m :) Keskusta-asumisessa on puolensa. Pistetään korvan taa ja ensi kerralla jatkot teidän hoodeilla? ;)