keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Hampurilaiset

maidoton hampurilainen
Nyt olen muodostanut mielipiteen tästä asiasta: perusmaultaan maustamaton soijajogurtti varmaan soveltuisi jonkin teollisen tapeettiliisterin pohjaksi, ehkä. Mutta kun muuta ei ole mahdollista käyttää, silläkin pärjää, huomasin taas maanantaina. Eli aion nyt tehdä juhlavasti paluun sunnuntain jäihin laitettuun hampurilaisprojektiin!

hampurilaispihvit

Olin ajatellut sen Top Chef - haasteen yhteydessä että tekisin mehevän kasvishampurilaisen, mutta koska kananmunaa ei voi käyttää, idea jäi vähän kypsymään; riittäisikö vaikapa soijajauho pitämään kasvispihvin aineet koossa? Sitten Glorian ruoka ja viini kolahti postilaatikkoon ja sielläkin tehtiin luksushampurilaisia. No kyllä nyt on hampurilaista siellä ja täällä, mietiskelin ja kaupassa kävin kiinni jauhelihapakettiin. Meillä ei nyt tehdä luksuspurilaisia eikä kasvispurilaistakaan, mutta mitäs jos tehtäisiin jämähampurilaisia:)

hampurilaissämpyläSämpylät onnistuivat yli odotusten!

Onneksi väsähdin silloin sunnuntaina, nimittäin yön yli jääkaapissa levättyään se hampurilaissämpylätaikina oli saanut paljon hyvää; sämpylöistä ihan juuri oikeanlaisia hampurilaisia varten! Leipaisin ne I:n päiväunien aikana valmiiksi iltaa varten; niistä tuli rapeakuorisia, mutta sisältä kuohkeita ja pehmeitä. Ihan täydellisen traditionaalisia! :) V esitti kainon toiveen, että joskus yrittäisin saada sämpylöihin jotain samaa, kuin Sellon lounasravintolassa; siellä sämpylään oli laitettu jotain viljarouhetta, niin että siitä tuli mielenkiintoisempi tekstuuriltaan ja ehkä hieman maanläheisempi jollain tavalla. Tästä on hyvä lähteä tuunaamaan sitten kun haluaa jotain vähän erilaista.

Ja kun meillä sitä soijajogurttia oli ja majoneesi ei ollut vaihtoehto kananmunan välttelyn takia, ajattelin kokeilla saako siitä jogurtista dippiä/hampurilaiskastiketta kun iskee sinne kunnolla mausteita. Ja for the future reference; valkosipuli, inkivääri ja poppamiehen kipinä - nagasinappi kyllä peittivät kummalliset sivumaut alleen aika pätevästi :)

Hampurilaisen pihvitaikinan maustoin aika perinteisesti sinapilla, yrteillä ja pippurilla, mutta lisäsin tällä kertaa myös oliivitahnaa ja pirkan chipotle - salsaa. Oikein hyviä tulivat :) Pannu kannattaa vaan olla tosi kuuma; ajoin sitä meidän Smegin wokkitulella, että pannu jaksoi paistaa kolme pihviä kerralla. Melkein sanoisin, että normikaasupolttimella maksimissaan kaksi pihviä pannuun, jotteivät keity :)

Lisäkkeet keräsin pöydälle vähän sen mukaan mitä kukin sitten haluaa laittaa. Käytännössä kaikki jämät jääkaapista ja jokainen kokosi oman burgerinsa. Minun omaani meni sinappikurkkusalattia, punakaalisäilykettä, ketsuppia, sinappia, salaattia, tomaattia ja tietysti vähän sitä tulista jogurttidippiä. Muilla tuntui olevan kutakuinkin sama resepti, paitsi että lisäsivät juustoa omaansa :) Ja hyvinpä maistuivat. Erinomaista, tuumailin ja totesin kokeilevani kyllä sitä kasvishemppari-ideaa vielä tässä jonain päivänä kauniina... Mutta ennen sitä, tehkääpä itse hampurilaisia kotona - vaikka vaan siksi että ne ovat verrattoman hyviä :)

sämpylä hampurilaisiin

Hampurilaissämpylät (n. 8 suurta )

7,5 dl vehnäjauhoja joista n. 1/3 hiivaleipävehnäjauhoa
3 dl vettä
0,5 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 pss (lidl pussi, 7g) kuivahiivaa
n. 1 rkl sokeria

Hampurilaispihvitaikina
700g sika-nautajauhelihaa
1 pieni sipuli silputtuna
n. 7-8 tl pirkan salsa chipotle - kastiketta
4 tl vihreää tapenadea
3 tl rakuunasinappia
2-3 kynttä valkosipulia murskana
pieni kourallinen lehtipersiljasilppua (ehkä n. 0,5 dl?)
1/2 prk kermaa tai soijakermaa (n. 1 dl )
suolaa

Soijajogurttidippi (halutessasi voit tehdä myös näin maustetun majoneesin)
2 tl kipinä - sinappia
2 valkosipulin kynttä
1 tl paprikajauhetta
n. 1 tl raastettua inkivääriä
kevätsipulia silppuna
suolaa


Tee ensin sämpylätaikina. Sekoita keskenään suola, sokeri, jauhot ja kuivahiiva. Lisää öljy ja hiero se jauhoihin. Sitten lisää vesi ja anna yleiskoneen vaivata taikinaa kunnes se on ihan silkkistä ja kimmoisaa. Peitä taikina kuvulla ja vie jääkaappiin nousemaan yön yli.

Leivo taikinasta isohkoja ja hieman litistettyjä sämpylöitä. Leivonnan jälkeen varaa kunnolla aikaa ja anna sämpylöiden kohota ainakin tunti - meillä ne ehtivät kohots puolisentoista tuntia, ennenkuin olivat valmiita. Kohotuksen jälkeen paisto 220 asteisessa uunissa n. 20 min tai kunnes ovat kauniin värisiä. Kun sämpylät paistuvat, voit tehdä lohkoperunat tai vaikka ne viimeaikoina meillä suursuosiossa olleet lyttypotut valmiiksi uuniin menoa varten! Anna pottujen paahtua uunissa melkein valmiiksi asti, ennenkuin aloitat pihvien paiston.

Sekoita soijadipin ainekset keskenään ja tarkista maku. 2 tl kipinä - sinappia antaa aika paljon potkua joten halutessasi voit laittaa ensin 1 tl ja lisätä sitten maun mukaan :)

Sekoita jauhelihaan kaikki mausteet ja vaivaa taikinaa kunnolla. Muotoile jauhelihasta sämpylien kokoisia pihvejä ja kuumenna paistinpannu sihisevän kuumaksi. Paista pihvit pannulla kunnes ne ovat läpikypsiä.

Kokoa hampurilaiset pöydässä; alle kurkkusalaattia ja sinappia, punakaalia ja päälle kuuma pihvi. Pihville soijadippiä, salaattia ja tomaattia. Ketsupin sipaisin hampurilaien kanteen, jolloin se ei valunut ympäriinsä. Kaveriksi suuri lasillinen kylmää colaa!

4 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Ihailen, varsinkin sämpylöitä. onkohan se yön yli kohotus osa taikaa?

Nelle kirjoitti...

Nanna: varmasti on, nimenomaan se kylmässä kohotus. Nestekin oli kylmää tällä kertaa ja rasvan ja jauhon sekoittaminen ensin tekee myös osansa. Näistä lähden tuunaamaan seuraavaa versiota, sellaisia, mitä V toivoi. Hän muisteli Sellossa aikoinaan olleen ravintolan lounashampurilaisia - ne olivat kyllä loistavia. Luulen että niissä sämpyköisä oli jotain kaurarouhetta mukana...

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minäkin tulin kehumaan sämpylöitä. Olen vain kerran tehnyt yliyön kohotettuja, niille pitää jättää tuhtisti tilaa, etteivät ole ihan kiinni toisissaan aamulla, kun alkaa paistaa:)

Nelle kirjoitti...

campasimpukka, tässä ohjessa mä kohottein vaan taikinaa yön yli. Sämpylät sai myös pitkän kohotuksen mutta se oli semmosta puolentoista tunnin luokkaa:)