maanantai 7. joulukuuta 2009

Goji - marjoja


Menin ja ostin sitten ennen viikonloppua Isosta Omenasta Goji - marjoja. Ne ovat sitä paljon puhuttua superfoodia, vaikken sitä marjat ostaessani ihan hahmottanutkaan (olin etsimässä sokeroimattomia, kuivattuja karpaloita, mutten löytänyt). Tämä on siis tämän hetken muotiruokaa, jolla katsotaan olevan paljon hyviä terveysvaikutteita. Minä ostin näitä lähinnä mielijohteesta ja uteliaisuudesta.

Goji - marjat saivat meillä hieman ristiriitaisen tuomion. Minusta ne olivat ihan okei; maku oli kuin kuivatussa karpalossa ja kirsikassa - rusinamainen. Toisaalta pinnalla oli jokin hapokkaampi maku, ehkä kuin kuivatussa aprikoosissa tai porkkanassa. Vähän outoja, uuden makuisia mutta ihan okei. V sanoi, että ne olivat aivan hirveitä. :)

V tuumasi itsekin, että voi vaatia muutaman maistelukerran, ennenkuin noihin suopuu. Maussa oli kyllä jokin pistävä aromi, joka vaatii jotain kompensaatiota maustepuolella. Tuumailin, että nuo sopivat hyvin yhdistettynä kokkauksessa korianteriin ja rosmariiniin ja todennäköisesti myös hmm... Jollain hapokkaalla maustettuun aamujogurttiin.

Wikipediassa osattiin kertoa, että näitä käytetään yleensä keitettynä ja esimerkiksi yrttiteessä ainesosana. Tämä siis nopealla googletuksella. Monkeyfoodissa näitä oli muistaakseni laitettu suklaan sekaan... hmmm.... :) ... Ja näemmä myös salaattiin.

Vitamiinivaranto marjassa oli kyllä myös aika omaa luokkaansa. Superfoodista on blogeissa muten monta mielenkiintoista juttua. Myös superruuan eettisyydestä ja siitä, pitäisikö näitä tuoda himalajalta, kun kotimaassakin on mustikoita ja karpaloita. Mieleeni jäi mm. tämä juttu kemikaalicoktail - blogista.

Varmaan täältä löytyy lähiaikoina ainakin muutama juttu Gojin käytöstä sekaruokaperheessä, koska noita on aika iso pussukallinen ;) Ehkä niitä maustamalla saa taitettua myös tämmöisen vähemmän superin perheen suuhun sopivaksi. Luvassa siis yrityksiä ja erehdyksiä. Ensimmäisenä (huomenna!) se, miten tarjosin niitä lihafonduen ohella. Eikä ihan epäonnistuneesti, minusta. ;)

21 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Sekaruoka-aterialla olen ripotellut gojeja esim. salaattiin. Sopii ihan kivasti saksanpähkinöiden ja rucolan kanssa.

Nelle kirjoitti...

Okriina: joo, saksanpähkinöissä ja rucolassa on myös semmoista happoa joka voisi käydä. Kiitos vinkistä! :)

Krisu kirjoitti...

Mä olen posinut noita nyt jotain vuoden verran. Makuun tottuu ja siteen noita gojeja alkaa haluta lisää ja lisää. Saatan ropsauttaa niitä aamusmoothien sekaan. Muuttuvat kohmeisten marjojen/jääkaappikylmän jogurtin takia kivan rapeiksi. Kannattaa syödä heti, muuten rapeusominaisuus häviää ja taas ovat vähän 'sitkeitä'. Vajaa kourallinen päivässä on hyvä annos.
Minusta ne maistuvat aiva ruusunmarjoille.

Krisu kirjoitti...

Olipas vihreitä. posinut=poPsinut, siteen=sitten, aiva=aivan...

Nelle kirjoitti...

Krisu - ei haittaa, tajusin silti hyvin. En edes huomannut koko kirjotusvirheitä kun teen niitä itse niin paljon. :)

Kokeilin tänään aamulla laittaa jogurttiini Goji - marjoja, mangoa ja pellavansiemenrouhetta. Ei huono, mutta laitoin varmaan liikaa gojia ;)

Ruusunmarja onkin aika hauska assosiaatio :) Totta - voisikohan se olla se kirpakkuus alussa:)

Elina kirjoitti...

Meillä päädyttiin siihen lopputulokseen, että gojimarjat maistuvat terveelliseltä ;) Aika puisevan makuisia siis. Kun kerran tuli ostettua, niin enköhän paketillisen saa kulumaan myslin joukossa.

Mari kirjoitti...

Minen voi sietää mokomia gojeja. Ihan periatteen tasolla sekä makunsa takia. Syön mielummin kotimaisia marjoja, jotka eivät terveellisyydellään häviä yhtään gojille, kuin jostain Himalajalta roudattua muotiruokaa. Myöskin maultaan goji ei nappaa. Sotkin sitä joskus mysliin ja pettymys oli karvas, kun ne eivät maistuneetkaan ihanan makeilta ja raikkailta kuten kuivatut mustikat tai karpalot, vaan tunkkaisilta ja pölyisiltä. Hyi.

Nelle kirjoitti...

Elina: se voi ola, että meillä jää samaan lopputulokseen, jos en keksi noille jotan hauskaa makuparia :) Sellaisenaan kylä vaatii totuttelua jos noita aikoo syödä.

Mari: löysin Gojit kun etsin sokeroimattomia karpaloita. En löytänyt ja ostin näm', kun niissä ei ollut sokeria. Kuten taisin sanoakin, en ostaessani oikein hahmottanut, että nämä olivat näitä superfoodia :) Etsin vaan jotain uutta. Karpalot ovat kyllä minusta parempia :) Ostin myös (kotimaista) mustikkajauhetta sekoitettavaksi jogurttiin. Sitä en vielä ehtinyt maistaa, mutta ainakin aiemmin ostamani mustaherukkajauhe oli hyvää. Mutta V taitaa olla kanssasi ihan samaa mieltä, ainakin gojien mausta :)

Nelle kirjoitti...

tulipa paljon kirjoitusvirheitä. Muokkaustoiminto olis kiva tälläselle hätäselle.

pinea kirjoitti...

En ole koskaan maistanut goji-marjoja, mutta ne näyttävät kovasti ruusunmarjoilta... ja nyt Krisu sanoi, että ne maistuvatkin siltä. Ehkä goji-marjakiisseli voisi olla hyvää? Entä miten niitä käytetään alkuperämaassa? Sieltä ne parhaat käyttövinkit varmaan tulisivat.

Jael kirjoitti...

Olen ostanut pari kertaa Goji-marjoja,ja laittanut niitä Krisun tavoin smoothien joukkoon ja yrittänyt napsia noin vain.Musta ne ovat pahoja,ja olkoon vaikka kuinka terveellisiä tahansa,en luultavasti aio niitä enään ostaa.....

pinea kirjoitti...

Wikipedian mukaan ainakin Kiinassa kuivatut goji-marjat kypsennetään ennen käyttöä (esim. riisipuurossa tai ruokaa maustamassa). Niistä tehdään myös teetä, viiniä ja olutta. Eli ensi vilkaisun perusteella niitä ei edes popsittaisi sellaisenaan?

No, minun mielenkiintoni ainakin heräsi :)

Nelle kirjoitti...

Pinea keittämisen bongasin minäkin. Ja kyllä minä nyt nuo ruuaksi laitan, kun kerran ostinkin - nyt on hyvä viikko testata kun V lensi pyramidien juurelle ja olen "sinkkuna" kotona :) Muut eivät siis kärsi... ;)

aleksi kirjoitti...

wikipediassa myös sanotaan että ne kasvaa myös englannissa.. ja kuvaa kun katoin musta tuntuu että suomessakin on joku saman näkönen koriste puska, oiskin hassua jos niitä lopulta kasvais täälläkin :)

Krisu kirjoitti...

Kuivatut karpalot!!! Onko myytävänä yhtään sokeroimattomia? Vinkkejä vastaanotetaan!

Nelle kirjoitti...

Aleksi jaa-a, en tiedä :)

Krisu: joo, on. sokeroimattomia olen yleensä itse ostanut kun olen löytänyt. Toistaiseksi olen löynnyt niitä kaisaniemessä olevasta luomukaupasta - tai joskus se oli siellä, en tiedä onko enää. Joskus löytyy myös marketeista ja voisin kuvitella että jossain ruohonjuuressa olisi? Tai jos kysyy niin varmaan on kohta ;)

Ne on ainakin tosi ihania. Ja tänään aamulla, laitoin jauhettua mustikkaa jogurttiin mangon kanssa. ja niitä gojimarjoja ;)

pinea kirjoitti...

Ah olinpa hömelö, samaa Wikiähän sinäkin olit linkannut... sori! Vaikka miten lukee, niin ei huomaa...

Nelle kirjoitti...

Pinea ei se mitään. Oikeasti olen ihan samaa mieltä. Siihen suuntaan varmaan lähden etsimään noille käyttökohteita. Vaikka ne muuttuvat hauskan rapsakoiksi jogurtissa, noita on aika paljon vaan olemaan hauskan rapsakoita ;) Etenkin jos niitä ei syö muut kuin minä... ;)

Elina kirjoitti...

Mä olen töissä puutarhamyymälässä, ja meille tilattiin syksyllä pieni erä gojin taimia (suomeksi kasvi on muuten oikeasti pukinpensas). Osa meni nyt pihalle testattavaksi ja osa jäi kasvihuoneelle talveksi. Mielenkiinnolla odotan, mahtaako kasvi talvehtia näillä leveysasteilla.

Jorma kirjoitti...

Vanha suomalainen nimi pukinpensas kertoo, että tämä ankarista oloista kotoisin oleva kasvi on ennenkin Suomessa pärjännyt. Pukki-sana kansanomaisessa nimessä kertoo vaikutuksiakin havaitun. Saksasta Rühlemannilta voi netissä tilata taimia halvalla, www.ruehlemanns-shop.de. Pari vuotta sitten tilaamani ovat jänisten järsimiä mutta hengissä.

Nelle kirjoitti...

Aika hauska tuo nimi;) Vai että vielä sivuvaikutuksia.. :)